Nylon-Fluo pentru crap-pareri,opinii,recomandari.

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

shahjaban
pescar de competitie
Puncte: 0

Re: Nylon-Fluo pentru crap-pareri,opinii,recomandari.

Mesaj de shahjaban »

mihai turiac scrie:Formax lumix 0.22 de departe cel mai bun cel mai rezistent cel mai cel mai........nu are rival si nici termen de comparatie cu alte fire........ 300m 11 ron, rezistenta 7.2 kg

de acord cu tine ...dar daca ai masura firul vei vedea ca 0.22 este o poveste ....:D
Dragos C. - Brasov

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

Daca se inventa un plastic ( cauciuc ) si elastic si rezistent era o industrie de un milion de ori mai interesata sa afle asta , decat industria firelor de pescuit.
Ma refer la fabricarea cauciucurilor pentru masini. Daca cineva gasea formula prin care sa le scoata si moi ca material ( aderenta buna) cat si rezistente la uzura ( material rigid la ora asta) , rupea piata in doua.
La fel este si la fire.
"Rezistent la rupere" nu o sa insemne niciodata ca un fir este bun pentru aruncat ( matasos ) si nici invers.
Deci spune-mi un fir "bun" pentru tine , ca sa-ti spun cat de "prost" este pentru mine. :D O discutie interminabila in care toti avem dreptate.

Asa ca un fir se alege in primul rand pentru conditiile in care vrem sa pescuim. Hai sa incercam cateva :
( "Vizibilitatea" este alegerea fiecaruia , cu specificatia ca ce este colorat strident( culori fluo ) este rigid, rigiditate care nu vine de la un plus de rezistenta, ci de la colorant. :wink: )

Am sa ma refer la firele pe care le folosesc in mod frecvent :
0,20 pentru distanta mare
0,25 penru distante de peste 100m pana la 140.
0,40 oricand pescuiesc pana in 100m sau plantat la distante mari.
0,50 la Dunare si plantat in agataturi ( cu inaintas mono de 0,70 lung de 25m :wink: )

0,30 si 0,35 nici nu stiu pentru ce sunt facute . :D

La firele subtiri am nevoie sa fie vizibile, matasoase si rezistente. Grea combinatie. Personal am ales ceva galben transparent- MAXXX DISTANCE ( nu scade rezistenta si nu mareste rigiditatea), dar merg si fire colorate strident ( MAXXX VISIBILITY am folosit) pentru ca rigiditatea lor nu se resimte deranjant datorita diametrului scazut. Oricum fire proaspete si de calitate.

La 0,25 folosesc tot un fir galben transparent. Il prefer maleabil . In rest nu conteaza nimic. Rezistenta este deja suficienta. Asa ca este de preferat ceva mai ieftin. Oricum este un fir care trebuie schimbat cel putin o data pe an.

La 0,40 si 0,50 m-am ferit de firele galbene dintr-un motiv care poate sa fie pandalie. Le folosesc fara inaintas si ma gandesc sa nu fie vazute de pesti. Nu am gasit metoda practica prin care sa rezolv dilema asta . Mai bine m-am ferit. :) Cele galbene colorate in masa sunt excluse total, datorita rigiditatii deranjante, mai ales pe grosimi mari.
La aceste fire totusi intervine ceva. O calitate a firelor putin discutata si anume rezistenta in timp. Un fir de 0,40 -0,50 nu il iei sa il schimbi in fiecare an , nici macar la doi ani. Ma refer la pastrarea maleabilitatii care implicit da si rezistenta. Firele slabe calitativ dupa un an trebuiesc schimbate deoarece se matuiesc si devin vulnerabile la nod. Asta chiar daca nu sunt folosite excesiv.
Problema asta am sesizat-o pe foarte multe fire , chiar de calitate. ( cand vin clientii cu tamburii la schimb )
Pot sa spun la acest capitol ca am avut noroc cu M-LINE-ul, deoarece aceasta calitate a firelor nu se poate verifica la achizitionare.
Il am de cel putin 4 ani pe tamburii cu 0,40 , am lipsa cel putin cate 20-30m de pe fiecare , dar tot nu il schimb , ca sa vad cat rezista. :) ( Sunt boscorodit de colegi de echipa, ca sunt "chitra", ca am farmacie nu magazin de pescuit , ... :) . ) Nu este matuit si nici nu a pierdut sesizabil din rezistenta. Mai merge 2-3 ani . :D

Inaintasul mono de 0,70 il iau transparent sau inchis la culoare . Atat conteaza. 2 lei rola de 150m pe la Niro. :) Are 100m reali si un 0,8 , dar tot ramane "cel mai bun" fir pentru destinatia avuta. :D

mihai turiac

Mesaj de mihai turiac »

Firul despre care am vorbit se ridica la asteptarile si cerintelor MELE pt un fir folosit in competitii..........si spun in concursuri pt ca acolo fiecare vine cu ce crede el ca este mai bun.
Friends Carp Team

Today is the oldest you've ever been
And
The youngest you'll ever be again

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

mihai turiac scrie:Firul despre care am vorbit se ridica la asteptarile si cerintelor MELE pt un fir folosit in competitii..........si spun in concursuri pt ca acolo fiecare vine cu ce crede el ca este mai bun.
A fost parerea mea generala despre fire Mihai. Nu ma refeream la ceva anume. Am spus la ce fire m-am oprit si motivele.

razvan14

Mesaj de razvan14 »

Gamakatsu G-line fluo, Trabucco nu iti recomand, se decoloreaza.

costy67
pescar de competitie

Mesaj de costy67 »

P-LINE hi-viz,green un nylon excelent,recomand.
Efectiv zboara prin inele,multumesc celui care m-a
indrumat spre aceasta firma.
Sint si altele,dar asta este perfect pentru mine.

cu respect.

baracudafish1977
pescar de competitie

Mesaj de baracudafish1977 »

Buna ziua.
Ce parere aveti de firul din linkul de mai jos.

Linkurile sunt permise doar partenerilor Crapmania.ro

Se merita ? Foloseste cineva asa ceva ?
Mie mi se pare la caracteristici mult peste firele enumerate de colegii de forum mai sus.
O zi buna tuturor.
Born to fish , forced to work ;)

doruSV

Mesaj de doruSV »

In general, la firele fluo, treaba sta cam asa:
1. cele care lucesc sau au o oarecare transparenta sunt mai rezistente si mai sarmoase, si banuiesc ca au mai putin pigment in ele.
2. cele care sunt mai mate sunt in general matasoase, au elongatie mult mai mare, cedeaza mult mai repede la majoritatea nodurilor, au o cantitate mai mare de pigment in ele.
Problema mare e sa reusesti sa gasesti un nod potrivit la firele fluo din categoria a doua pe care am mentionat-o. Mie astea imi plac la nebunie, dar sunt balti unde nu te poti bucura de calitatile lor.
Pare banal si stupid pe undeva, dar asta e concluzia la care am ajuns eu in urma observatiilor.
Prin urmare e imposibil sa gasesti firul fluo ideal, fiindca te vei situa cumva in una din cele doua categorii.

vasea

Mesaj de vasea »

Firul Quantum Salsa de 0.22 sau 0.25 mm a folosit cineva? Pareri?

Albert
pescar de competitie

Mesaj de Albert »

baracudafish1977 scrie:Buna ziua.
Ce parere aveti de firul din linkul de mai jos.
Fir Monofilament CARBOTEX Boilie&Carp 0.27mm| 600m| 10.3Kg| GalbenFluo

..cel mai rezistent fir pe care-l stiu si folosesc:

monofilament Shimano Technium 0,28mm Rezistenta: 7,7 kg

Nu discut aici despre dimensiune reala si alte fineturi dar cand vad asa gogomanie nu pot decat sa ma minunez si sa rad :)

Eu spun sa nu dai banii pe gioarse si sa urmezi sfaturile primite pe forum.
Nu folosesc fire colorate dar cand a fost sa le incerc am avut pe tamburi firul asta: http://www.totalfishing.ro/fir-monofila ... 13426.html si a fost ok, nu prea am ce sa-i bag de vina...probabil elongatia mare dar venind dupa ani de zile de Shimano Technium..orice fir mi se pare prea "elongat" :lol:

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”