Iata un test cu cateva imagini despre varfurile hiper-super ascutite, tratate chimic blablabla anumitor modele de carlige NOI ptr crap...si un motiv bun sa inveti ascutirea carligelor nou noute
nu de putine ori am sesizat ca din 10, 1 sau 2 ace au defecte de ascutire. sunt rebuturi de fapt... chiar si la mari producatori... dar, poate e iarasi discutia cu produsele pentru pietele emergente, calitatea 2,3-5 etc. sau, cum am mai auzit, importatorii romani comanda si aduc special produsele de cea mai proasta calitate, singurul criteriu fiind sa fie ieftine si de firma...
Eu folosesc de ceva vreme Hayabusa, raportul preţ-calitate mi se pare ok. N-am stat să verific vârfurile la fiecare, dar aparent toate şi-au făcut treaba, dacă au avut ce înţepa au înţepat.
gabize scrie:Eu folosesc de ceva vreme Hayabusa, raportul preţ-calitate mi se pare ok. N-am stat să verific vârfurile la fiecare, dar aparent toate şi-au făcut treaba, dacă au avut ce înţepa au înţepat.
Oare au intepat? La ce pesti ai dat? Poate daca dai la ciortan nu te mai ocupa atat de mult varful insa daca esti dupa exemplare mari mai verifici cu lupa varful carligului...cel putin eu il fac.
Când ţintesc exemplare mai mari (rar, timpul nu-mi permite partide mai lungi de 12-14 ore, pe lacuri din apropiere unde predomină ciortanul) îmi pregătesc monturile pe loc, cu ace noi. Pe care le verific, în fugă, pe unghie. Nu am dat mai multă importanţă subiectului, am considerat că dacă sunt noi, sunt şi bune.
Chiar daca pretul s-ar putea sa para descurajant, recomand 101 de la Solar. Sunt de departe cele mai robuste si ascutite carlige cu care am pescuit. Pot fi folosite in majoritatea tipurilor de monturi (poate ca la 360 as fi preferat o tija ceva mai lunga), sunt mate, iar pentru ca-si pastreaza varful destul de rezonabil dupa pesti intepati sau chiar partide de pescuit, per total s-ar putea sa iesi mai ieftin. A, si tine si bine pestele-n dril. Rar mi-a fost dat sa pierd pesti "pe drum". Cica denumirea de 101 vine de la faptul ca M. Loke ar fi scos exact atatia pesti pana unul a "reusit" sa se dezgate in dril. Poate-i marketing, dar inclin sa cred ca are si un sambure de adevar
sunt de parere ca singura investitie care merita cu adevarat e cea in acele de pescuit. acestea, de fapt, intra in contacat cu pestele si trebuie sa-l aduca la mal. restul echipamentului nu e pentru peste, e pentru pescar...
De acest lucru eu personal m.am lovit mereu..VARFUL CARLIGELOR! Am incercat multe modele...nu mereu firmele bune isi pastreaza varful pentru urmatorul peste...depinde de substrat....poate fi nisip...mal acid etc....arunc aproape mereu carligu dupa 1 max 2 pesti din motivu asta...am incercat jungle hook de la PB nr 2 si se pare ca sunt sunt destul de ok...gamagatsu specialist R au fost cat de cat ok...ma refer la varf...multe din modelele si firmele de pe piata nu sunt nici macar ascutite pe varf dar sa il mai si pastreze..
La toate acele este normal sa se duca varful mai repede sau mai greu, numai in functie de cele intalnite in teren.
Un ac bun "tavalit" prin zone cu risc ( scoici, pietre, ... ) se poate distruge mai repede decat unul mai slab calitativ folosit in conditii mai sigure.
Asta inseamna ca primul este mai prost ? Nu !
Eu zic ca numai asteptarile pescarilor sunt prea ridicate, cand dau un pret mai mare.
Incercati acele in conditii similare, in teste facute acasa pe aceleasi criterii. Numai asa se obtine un rezultat corect.
In plus nu poti compara rezistenta unui ac gros cu a unuia subtire, asa cum nu se poate compara nici usurinta in penetrare.
Ac subtire si cu varf mai rezistent ca unul gros, nu se poate.
Fiecare alege in functie de necesitate.
Sasame Thiners sau Hakuyo Slim / Force ati incercat vreodata ?
Eu nu spun ca sunt mai tari , spun numai ca sunt la fel ca rezistenta a materialului. Adica material mai bun nu se poate.
Incercati acasa diferite experimente de testare si veti avea surprize.
Ex.
- Agatarea de obiecte grele si sprijinirea varfului acelor ( diferite ca brand ) pe acelasi material ( gresie, fier , ... )
- Tragerea cu cantarul de ele. Atat timp cat depasesc forta de rupere a firelor , este pacat sa se exagereze cu grosimea lor ( daca vrem sa prindem mai bine )
- tinerea lor in apa si observarea timpilor de oxidare. ( zile )
...........
Astfel de experimente costa cativa lei si va pot scuti de multi bani aruncati in viitor, cat si de multe griji facute cu "care este mai bun ", nu mai spun de inghitit galusti.
Sfaturi se gasesc pe internet cu duiumul .Cam toate sunt comerciale, sau de multe ori, venite din partea incepatorilor.
Majoritatea celor care au investit timp si bataie de cap in a afla astfel de informatii, nu au niciun interes sa le dea gratis, de dragul discutiei.