Pentru o camera de hotel in plin sezon platesti acelasi pret ca in extra sezon?
Sau, pentru un bun perisabil, cum sunt nadele, nu este pretul mai mare atunci cand sunt proaspete, iar cu trecerea timpului pretul scade?
Poate, daca ar fi mai multi producatori si, implicit oferta mai mare, ar scadea si pretul. Deocamdata cererea este cu mult peste oferta, iar pretul este in consecinta.
Costa cat isi evalueaza fiecare munca si ideile. Un boilies de calitate nu e doar suma ingredientelor. Cine vrea 2500 pe termen lung decat 5000 pe termen scurt dupa care vede ce face ori e un comunist oparit ori nu are incredere in valoarea lui, drept urmare are ambitii marunte, sau deloc. Dumneavostra la ce categorie va incadrati?
- Calculeaza cam cat te costa sa oferi timp de 1 an / 2 ani nada pe care o dai gratis la testeri si sa iti spuna ce modificari ar trebui sa aduci mixului ca sa prinda mai bine. (poate sa fie vorba chiar de o tona de bile)
- Ca idee rulatul bilelor in functie de volum costa intre 6 si 10 lei / kg, i
- Adaugi ambalatul si ambalajul, care te mai costa undeva spre 2 lei / kg (incluzand punga, inscriptionare, cutii, paletizare, etc)
- Adaugi chiria la un depozit in functie de volume
- Adaugi costul distributiei la magazine
- Adaugi cat e o reclama acolo pe un forum / site ceva
Dupa ce faci toate calculele astea, o sa vezi ca in realitate profitul poate sa fie mai mic de 10% din totalul marjei. Din astia 10% iti mai ia statul 16% impozit pe profit si mai ramai cu ceva din care sa traiesti si tu.
Piata e libera, poti oricand sa-ti cumperi nada de la Decathlon, e 100 ron punga de 10kg de bile. Pana la urma tot respectul celor care fac bile, pentru ca nu e usor si in acelasi timp trebuie sa te gandesti la foarte multe lucruri.
Bile ieftine nu inseamna bile proaste, asa cum bile scumpe, nu inseamna bile perfecte, INSA, nea` Valeriane, daca pescuiesc pe o balta X, si am certitudinea ca pestele raspunde bine la o nada Y ( care ar costa chiar si 100 lei/kg ), evident ca prefer sa cumpar, fie si doar 1 kg si stiu ca am capturi, decat sa iau 5 kg la 5 lei/kg , si sa ma uit lung toata partida. Asa cum, pe alta balta, poate intra pestele si la o nada mai ieftina.
Consider ca alegerea nu trebuie facuta doar in functie de pret.
Eu nu prea cred ca nici un producător de nada nu a dat o tona de boiles la fieldtesteri ,toți au plecat cam de la aceiași reteta ,si nu știu cate cunoștințe au fieldtesteri despre boiles adică ce ar mai trebui adăugat ca sa-L faci mai bun ,iar despre rulare cred ca nu costa așa mult,iar ambalarea la multi producători lasă de dorit niște pungi transparente cu o eticheta simpla,nici măcar ce ingrediente conține,nici nu STI pe ce dai 60 RON,doar prin feedback spus de unul si de altul ,sau ce-i drept concursuri câștigate de cei ce le produc dar nici nu am certitudinea ca ceea ce cumpăr=cu ceea ce pescuiesc ei prin concursuri,iar la distribuție își fac o secțiune pe site de en -gros si cei care sant interesați sa comercializeze nada respectiva i-l va contacta .