@Val
Corect...asta si spuneam.
Exista trei moduri(cunoscute deocamdata de noi) prin care crapul e atras de o momeala:
1. Vizual(bob de porumb fals...sincer nici ala uscat si tare n-are o valoare nutritiva mai mare decat cel de plastic)
1'. Vizual + olfactiv/gustativ(aici o sa consideram tot prima varianta, doar ca bobul e dipuit in aroma +/- indulcitor sau Pop-up-ul la fel in varianta doar cu aroma sau aroma + indulcitor)
2. Gustativ si/sau olfactiv(o bila mediocra sau slaba din punct de vedere al mix-ului, dar care sa elibereze rapid in apa un surplus de aroma sau indulcitor si care sa contina eventual un palatant. De regula sunt catalogate ca boilies-uri cu atractie imediata dar care se "ofilesc" rapid)
3. Nutritiv(aici intra mix-urile celebre, care de-aia au si ajuns sa fie apreciate de toata lumea).
Fiecare mod de atractie e aplicabil intr-o situatie anume. Daca stai 12 ore, 48 ore, o saptamana, doua, daca pescuiesti saptamanal pe acelasi loc, pe acelasi lac...apa rece, apa calda, hranire intensa, hranire timida, etc.
Faptul ca se prind crapi atat la plastic cat si la HNV nu poate sa demonstreze decat ca, pot fi pacaliti la fel ca orice alt animal, oricat de inteligent.
S-a impamantenit teoria potrivit careia crapul poate analiza elementele componente ale unei nade, pana la procentul de aminoacizi esentiali sau neesentiali, fara a pune "botul" pe bila respectiva. Asta ar face din el cel mai inteligent animal de pe planeta. Si atunci cu siguranta nu s-ar hrani cu plastic sau mamaliga.
Intr-adevar chemoreceptia este mecanismul pe care se bazeaza atat gustul cat si mirosul sau detectarea feromonilor, dar nu si prin care se poate detecta nivelul de aminoacizi. Prin chemoreceptie percepem si noi gustul mancarii sau mirosul. Atata ca omul trebuie sa inmoaie hrana in saliva pentru a degaja aceasta reactie, pe cand crapul poate gusta si mirosi fara a pune "botul" pe nada, intrucat compusii solubili se elibereaza in jurul nadei. Filtrand apa, automat va fi atras sau nu de gust si/sau miros.
Poate parea ciudat pentru ca omul nu poate decat mirosi fara sa-si bage in nas o floare, asta datorita compusilor volatili. Esterii sunt cel mai frecvent intalniti in natura, sub forma compusilor aromatici. Eh organismele din mediul acvatic pot gusta si mirosi fara sa bage in gura sau in nas obiectul respectiv.
Uneori obisnuinta(faptul ca vad ceva sub forma de bob de porumb sau de bila, prea des), ii face sa nu mai gandeasca inainte. Cred ca gandirea nu e punctul lor forte, avand in vedere ca au un creier cat bobul mai sus amintit, dar ca orice animal au instincte de supravietuire si reflexe pe care nu le putem cunoaste.
Taste (or, more formally, gustation) is a form of direct chemoreception and is one of the traditional five senses. It refers to the ability to detect the flavor of substances such as food, certain minerals, and poisons. In humans and many other vertebrate animals the sense of taste partners with the less direct sense of smell, in the brain's perception of flavor. In the West, experts traditionally identified four taste sensations: sweet, salty, sour, and bitter. In the Eastern hemisphere, piquance (the sensation provided by, among other things, chili peppers) and savoriness (also known as umami) have been traditionally identified as basic tastes as well.
Hai ca am discutat despre orice altceva in afara de dip
!