Frana rapida Banax Helicon 5600NF.

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: Frana rapida Banax Helicon 5600NF.

Mesaj de Dan Mitranescu »

Saibele facute din material rigid ( plastic, textolit, capac de galeata, ... ) asigura o franare rapida prin inlaturarea elaticitatii materialului, asa cum se intampla la pasla.
Totusi, in situatia asta se creeaza o problema la desfacerea franei, deoarece materialele rigide se lipesc de seibile de metal sub efectul de ventuza si frana se slabeste nu asa de bine controlat. Trebuie jonglat putin cu ea. Desfacuta mai mult, eventual invartit putin de tambur pentru a desface saibele lipite, dupa care se strange usor pana la forta dorita.

Carbontexul este cel mai bun material pentru un astfel de mecanism de franare deoarece are taria unui placi rigide la strangerea franei, dar permite si o desfacere controlata datorita porozitatii similare paslei ce nu da voie sa se lipeasca saibele intre ele sub efectul de ventuza.
Totodata coeficientul de frecare intre carbontex si metal este mult mai mare fata de coeficientul de frecare intre plastic si metal, motiv pentru care frana cu carbontex se strange cu o forta mai mica aplicata fluturelui de pe tambur, aspect ce, pe langa confort in utilizare, asigura si o protejare a mecanismului la uzura.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”