alecs scrie: ↑Vin Oct 09, 2020 9:53
Salutare,
Te rog sa ma ajuti cu o recomandare pentru un minciog. Acum am un hakuyo model mai vechi (nu mai e pe site), din 2 bucati si care s-a cam dus saracul.
Ce nu imi place la el:
-ca pute a peste oricat de bine l-as spala
-ca se agata ciortanul cu aripioara dorsala de trebuie sa tai plasa.
Ce imi place la el:
-nu am avut probleme cu sistemul de imbinare care este unul din plastic cred (altii l-au mai rupt cand fortau introducerea tijelor de carbon)
-ca e din 2 bucati si pot sa il introduc in spatiul lateral al husei lansetelor
-ca vine cu husa pentru plasa
Multumesc
Salut,
Legat de mirosul plasei singura solutie este plasa plastifiata. In cazul minciogurilor de crap aceasta are un dezavantaj pe care eu unul il vad mai mare ca partea utila, respectiv este mult mai grea.
Acum despre minciogurile de crap, la modul general. Sunt lucruri mai putin stiute, dar destul de importante in alegerea unui minciog.
Bratele minciogurilor au un rol foarte important. Trebuie sa fie usoare, rigide si, sa fie conice.. Asta inseamna carbon de calitate si o matrita special facuta. ( teava de fibra, ca cea de la corturi, este mult mai ieftina, dar nu are legatura cu un minciog de calitate).
Bratele moi sunt "lenese" in utilizare, cele grele deranjante, iar cele cilindrice se indoaie din mufa, in loc sa se indoaie pe varf si sa pastreze o pozitie cat mai buna a capului de minciog.
Bratele cilindrice ( ieftine ) se monteaza greu, in timp ce bratele conice sunt mult mai permisive la montare.
Coada este si ea foarte importanta. Una usoara, subtire si rigida este intotdeauna de preferat. Si aici, numai carbonul de calitate poate oferi aceste calitati., dar este mai scump.
Mufa trebuie sa fie din alama sau din inox. Aluminiul pierde filetul usor si oxideaza in timp. Avantajul lui este ca este mai usor. Asa ca o mufa din aluminiu bucsata cu filet de alama este cea mai buna optiune.
Acum Y-ul ( piesa de legatura cu bratele.). Acesta trebuie sa fie cat mai usor, solid si sa ofere o imbinare sigura si rapida. Dintre toate modelele de pe piata cea mai buna alegere pentru pescarii cu vechime care au avut posibilitatea sa probeze mai multe modele si care sunt atenti la detalii, ramane Y-ul de plastic.
Un aspect putin stiut este faptul ca Y-ul de plastic este calculat pentru a proteja minciogul de o folosire incorecta. In acest sens se poate observa pe Y o crestatura. Aceasta are rolul de a slabi rezistenta piesei de plastic si de a o face sa cedeze inaintea tijelor sau a cozii.

Un Y costa de 10 ori mai putin ca o coada.
De aici si secretul crestaturii de pe Y-ul de plastic.
Plasa. Intodeauna m-a deranjat lungimea ei. Deschiderea este utila, dar nu am vazut niciodata rolul unei plase adanci. Se manevreaza mult mai greu, iar la achizitie costa mai mult.
Am scos scoicari de pana la 40kg cu plase adanci de 90cm. Consider ca este maxim suficienta.
Calitatea atei din care este facuta plasa este si ea de luat in calcul. Plasele cu fibra impletita strans sunt mai rezistente si se incurca mai greu in aripioarele pestilor. Cu putina atentie se poate observa calitatea plasei.
Cusaturile surfilate arata mai bine si sunt mai rezistente.
Pe toate aceste criterii: coada carbon subtire si foarte rigida ( gen cotor de lanseta ), brate de carbon rigide, usoare si conice, mufa usoara cu filet de alama, Y platic, plasa din ata de calitate, voi aduce din primavara mai multe modele de mincioguri pe noul brand TAZURA :
1. Coada carbon lungime 180cm , deschidere brate 100cm sau 80cm.
2. Coada carbon cu finisaj panza 3K, deschidere brate 100cm sau 80cm.
3. Coada carbon lungime 200cm ( din doua tronsoane ), deschidere brate 100cm sau 80cm.
Concret sunt 3 modele de cozi de carbon si doua marimi de capete de minciog. Rezulta 6 repere de mincioguri. Toate piesele se pot achizitiona separat.
Preturi super bune.
Asta a fost si recomandarea mea.
