Buna seara, anul acesta am pescuit pe o balta cu multa agatatura si de fiecare data cand s-a intamplat sa se agate in timp ce recuperam m-am plimbat stanga dreapta 10-15 m si trageam foarte usor de lanseta. De doua ori s-a intamplat sa se agate in timp ce aveam peste si nu am facut altceva decat sa astept , l-am lasat sa iasa singur. Dar depinde si ce tip de agatatura este....
Am păţit-o şi eu. Totdeauna am pierdut montura. Deşi am înaintaş textil, leatcore şi cârlig legat cu textil destinat în acest sens.
Bine venite ideile celor cu experienţă.
Din punctul meu de vedere atunci cand pescuiesti de pe mal si ai o zona cu agataturi ar trebui sa folosesti firul cel mai gros pe care ti-l permite situatia data si montura sa fie compusa din firul cel mai subtire pe care ti-l permite situatia. astfel in cazul in care carligul se agata in craci, cocioace sau mai stiu eu ce obstacole din apa, atunci cand tragi vei rupe numai montura, restul ansamblului putand fi recuperat la mal.
Daca folosim barca, problema se pune altfel: montura o pui din barca la locul potrivit si tot din barca o si scoti asa ca...
Ok va raspund eu deoarece avem o balta plina de agatatori la dispozitie si am trecut prin cosmarul de a pierde concursuri atunci cand nu am facut exact ce a trebuit sa fac
Atunci cand lansezi este neaparat nevoie sa opresti firul cu mana apoi sa recuperezi automat de asa natura incat plumbul ajuns in apa sa aibe o miscare de intoarcere catre mal si o asezare lina. Montura trebuie neaparat sa aiba pe forfac un conector anti-tangle (Anti-tangle Sleeves), care are capacitatea si elasticitatea de asa natura incat sa propulseze montura in fata. Odata ajuns pe substrat, montura trebuie intinsa f usor, de asa natura incat sa nu o misti din locul unde a aterizat, astfel nu risti sa aiba tendinta de a agata ceva. In carlig este de preferinta sa ai o spuma solubila si ( sau) un saculet solubil.
La recuperare indicat ar fi sa tragi primii 10-20 de centimetrii incet pentru a simtii daca ai agatat ceva si apoi destul de energic in asa fel incat plubul sa se ridice la suprafata apei.
Atunci cand ai peste in dril trebuie sa lucrezi extrem de incet, in asa fel incat pestele aproape sa nu simta ca este intepat, sa lasi firul atat de moale doar cat sa nu ii cada carligul din gura ( adica plumbul sa nu atinga fundul) ci sa isi tina greutatea in buza pestelui. Daca s-a incurcat totusi prin agatatori nu trebuie inca disperat, trebuie lasat batul pe suport si cu multa rabdare trebuie lasat sa iasa singur din agatatura, trebuie rabdare ca la stiuca( poti sa iti aprinzi o tigara si sa astepti:D ) asa ai o sansa in plus sa il scoti. Daca pestele forteaza in stanga sau in dreapta nu trebuie sa ii dai contra in directia opusa in nici un caz si nu trebuie sa incerci sa il ridici de pe fund cu orice pret pentru ca atunci cu siguranta fuge direct in agatatura.
Tot ce trebuie sa faci este SA NU ITI PIERZI RABDAREA.
La ultimul concurs la care am fost am pierdut 7 din 8 pesti fortandul sa iasa din agatatura si am scos 9 din 10 pesti atunci cand nu am grabit procesul
Ce am prezentat eu este cea mai productiva metoda dar din teorie pare usor, atunci cand ai sute de astfel de experiente iti dai seama ca este dificil si indemanarea o dobandesti in timp.
Toto, sant sigur ca stii ce si cum, dar daca ai deschis topicul…
Pentru mine conteaza mai putin daca rup montura sau nu. Important e sa nu las mult fir in apa.
Montura pentru agatatura (buturi, plauri) ar fi: carlig subtire in carne, forfac mai subtire decat firul principal, legat direct de firul principal, plumb pierdut.
Daca se agata, procedez asa cum ai spus, lanseta la orizontala in lungul firului si merg in spate tensionand firul. Ori scapa, ori se rupe carligul, ori se rupe forfacul. Atentie, nu tin lanseta de cotor, mana pe bat deasupra mulinetei si practic trag cu degetele sprijinite pe mulineta si galet. Mai mult ca sigur ca mulineta nu va pati nimic dupa 1/-2-3 rupturi, dar cu siguranta in timp aceasta (si galetul) va avea de suferit.
Daca pescuiesc la buza plaurului – hit & hold. Frana stransa si nu-i dau nici un centimetru, chiar fac 1-2-3 pasi inapoi (oricum la 80-90m firul se intinde destul ca sa intre sub plaur, depinde de elasticitatea firului). Dupa ce-l departez de plaur slabesc frana si urmeaza drill-ul normal.
Daca pescuiesc intre buturi nu fortez pestele dupa intepare. Se simte foarte bine cand trece prin buturi. Aici nu trebuie fortat ca ai sanse 99% sa-l parchezi. Tin firul usor tensionat si iese singur. Se simte la mana.
Daca totusi s-a parcat, incerc metoda ta, lanseta pe suport cu frana libera. Din cand in cand intind usor firul si bat cu podul palmei (sau dau bobarnace) in lanseta. Vibratia se transmite pe fir si (macar teoretic) ar trebui sa-l puna in miscare. Sanse 50-50.
Normal, lansetele mai rigide sant un plus in agatatura, ca sa poti controla pestele mare. Am niste lansete moi care sant o placere in drill, dar pestele peste 7-8kg cam face ce vrea el...
In functie de distanta la care trebuie sa ajung folosesc 0.35 sau maxim 0.40.
kryston recomanda firul ala pentru pescuit in conditii grle, adica frana stransa si tras de peste in conditiile in care obstacolele sunt in fata monturii nu intre montura si mal. exista totusi o pb pe care vali a atins-o mai sus: nu vrei niciodata sa lasi fire si inaintasi in apa asa ca preferi sa pierzi montura facuta dintr-un fir mai subtire.
Parerea mea...
cipica scrie:kryston recomanda firul ala pentru pescuit in conditii grle, adica frana stransa si tras de peste in conditiile in care obstacolele sunt in fata monturii nu intre montura si mal. exista totusi o pb pe care vali a atins-o mai sus: nu vrei niciodata sa lasi fire si inaintasi in apa asa ca preferi sa pierzi montura facuta dintr-un fir mai subtire.
Parerea mea...
Pai da CPK nu este mai indicat sa folosesti Quiksilver cand pescuiesti in agatatura ....