Abordarea unei partide in sezonul rece

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
patabum

Abordarea unei partide in sezonul rece

Mesaj de patabum »

Hai sa vorbim un pic despre abordarea unei partide in sezonul rece (bineanteles, daca doriti si va face placere ). Pentru a usura un pic abordarea subiectului, l-am structurat pe 2 segmente: unul teoretic si altul practic (sa fie loc pentru toata lumea ):

TEORIE (ce am citit, ce am auzit sau ce credem despre):

1. Durata partidei
2. Cum ne alegem locul
3. Cum localizam (daca este cazul) pestele
4. Cu ce, cum si cat nadim
5. Monturi recomandate

PRACTICA (concret, despre experiente personale):

6. Durata partidei
7. Cum am ales locul
8. Cu ce, cum si cat am nadit
9. Monturi si momeli folosite
10. Ce am facut bine
11. Ce am gresit

andrei vladeanu
Veteran
Puncte: 0

Mesaj de andrei vladeanu »

1. cat de mult imi permite frigul
2. obligatoriu merg la o balta unde stiu, sau macar banuiesc, unde stau crapii
3. e localizat de vara
4. nadesc putin. nu foarte putin. bile mici. alcool mult. arome EA
5. fir moale, carlig mic. nu foarte mic. pe fir pun si bile mari, daca stiu ca i-am pus-o unde trebuie!
The One Team

EX-UL
pescar de competitie

Mesaj de EX-UL »

salut Patabum .

Tinind cont de ultima experienta avuta pe Tincabesti - noaptea ger - temperaturi de -1 - 3 grade ( in prima noapte ) sau de 2-5 grade in ultimele 2 nopti . Iti spun ce s-a intimplat raminind la latitudinea ta sa tragi concluziile :

1.nada Franckfurt Sausage - 18 mm ; Squid & Octopus SBS cu capsuna - 18 mm ; pop-up mainline Fluo - Double Atraction de capsuna si tuty frutty
2. am avut 2 capturi in noaptea cea mai friguroasa - un crap la bolies de 18 mm , simplu , pe carlig Fox seria 2 XS - nr 2 , aruncat peste 20 bile de 18 mm ; a 2-a captura , pe o punga de PVA cu bile de 18 mm , pe carlig 1 bila S&O si 1 pop-up Mainline Fluo ( violet ) , de 14 mm . Trasaturile la 02.00 Am si 05.00 AM ( afara era -1 grad !! )
3. stiu ca Vladeanu in acelasi concurs a prins mult peste mare la combinatie om de zapada cu pop-uri mainline Fluo Double Atraction . ( restul spune el , daca e pe site )
4. am respectat regula nadirii minime , pe linga carlig . Bilele erau facute cu mult alcool ( Whisky Link ) din plecare .
5. am nadit in 4 zile de concurs cu cca 5 kg de bile , o suprafata cit jumatate de Peris .
6. Dimensiunea bilelelor nu a trecut de 18 mm , am pescuit mult si cu bile cojite , pe care le-am facut de 14 sau 16 mm . Le ajutam cu pop-urile mici de 10-12 mm

Ce poti gresi ? Supranadirea , nade pline de ulei sau cu arome pe baza de glicol , identificarea proasta a locului ( pe care trebuie sa-l cam stii ca tine peste ) , sa plasezi lansetele NUMAI la apa mica sau la apa mare , sa nu folosesti punga PVA ca un instrument de maxiam eficienta pe ape reci , etc
Ca monturi am folost monturi tip stiff din Heavy Skin de la Sufix , 15 lb , cojite la carlig si la vartej . Carligele pe care am scos peste au fost Fox 2 XS marimea 2 si Partridge F8 - marimea 1 . Am mai incercat si carlige mai mici dar nu cred ca mai era peste prin zona , dupa prima noapte.

cornel rosioru
maestru emerit

Mesaj de cornel rosioru »

1. De regula fiind frig, cele mai bune partide sunt cele scurte. Cel mult o zi si o noapte.
2. Eu cel putin, folosesc o balta pe care o cunosc bine.
3. Daca cunosc balta, cunosc si locul unde este casa pestelui.
4. Eu nadesc in cantitati mici. Bilele musai sa contina ceva condiment si ceva alcool.Marimea celor cu care nadesc pot fii de 18, cele pt. ac nu mai mari de 14, 15. Mai incerc si un sirag de 3,4 bile de 8 sau 10mm.
5. Dupa parerea mea montura e f. importanta. Ac mic si subtire, dar de calitate, si un fir subtire si f. matasos.
Cam asa abordez eu o partida in sezonul rece.

Cristi Y
pescar de competitie

Mesaj de Cristi Y »

I-ti pot da ca exemplu partida facuta cu Maestrul la Hobaia 24 de ore ieri, partida in care si-a spus cuvantul schimbarea de temperatura a apei.
Pestele a raspuns doar la monturi ultra fine ,carlige mici 4,6,8 boilisuri "cioplite" iar trasaturile nu aveau nimic in comun cu furtunoasele demaraje ale tamburilor din anotimpurile calde.
Evident ca trebuie umblat si la compozitia boilisurilor, alcool, valoare nutritiva ridicata si pe cat posibil bilele mai moi decat normal
La restul punctelor nu cred ca exista o regula ci doar fler
CAPUL PLECAT SABIA IL TAIE

burada adrian

Mesaj de burada adrian »

Teoretic nu pescuiesc pe vreme foarte rece (ger,ninsoare,viscol)dar practic cum au postat si baitii mai devreme,pescuitul pe apa rece este total diferit de cel din vara. Este un pescuit de finete care cere o nada mai condimentata si incrediente pe baza de EA,precum si noi schimbam berea si vinul rosu cu tarie(INOX) si vin fiert.
-Salut baietii din LOT dar si pe restul pescariilor,cunoscuti sau necunoscuti. :D :D :D

Vladut Mateianu
CS SENZOR

Mesaj de Vladut Mateianu »

Interesanta problema, Patabume ! Ia de-aici :

1.la fel ca vara, eu sunt rezistent la intemperie ! :lol: prietenii stiu de ce !
2.teoretic aleg loc cu apa adanca si structuri submerse(practic loc ferit de ceata cu lumina si verdeata....etc :lol: )
3.cu sonarul(ratusca) sau din experienta
4.bile de method mix cu CSL sau Wisky Link SBS !!! care sa contina cateva boilesuri mai mici, precum si jumatati de boilesuri.si boilesurile ,precum si bilele mari de nadit vor avea in componenta lapte de porumb si vor fi solubile ! :wink:
5.monturi in-line finute, cu distanta intre bila si ac mai mica decat de obicei
6.5 zile
7.cu sonarul si din povesti
8.ca la punctul 4
9.monturi ca la punctul 5, momeala squid&octopus SBS
10.cred ca am facut cam tot bine, cu exceptia faptului ca uneori noaptea m-am cam ciupit ! :oops:
11.ca m-am insurat !
CS SENZOR

http://www.snz.ro
http://www.crapmania.ro

"Studiati trecutul, daca vreti sa divinizati viitorul." - Confucius

cornel rosioru
maestru emerit

Mesaj de cornel rosioru »

La punctul 11 cred c-au gresit mai multi Vladut. :lol: :lol: :lol:

patabum

Mesaj de patabum »

In primul rand multumesc celor ce au raspuns pentru efortul de a demonstra ca speranta moare ultima!

In al 2-lea rand:

Dragi tovarasi si pretini,
Domnisori si Domnisoare,

Am deschis acest topic atat pe forumul crap.ro ( http://www.crap.ro/forum/phpBB2/viewtopic2244.html ) cat si pe forumul crapmania.ro ( http://crapmania.ro/forum/viewtopic.php?t=454 ), de aceea aceasta postare apare pe ambele. Dupa cum se vede cu ochiul liber, subiectul nu presupune nici accesul la Biblioteca Facultatii de Chimie, nici o practica de cel putin 2 ani la Institulul de Fizica Atomica. Nici conturi pe site-uri straine, nici o diploma in piscicultura sau nutritia crapului. Presupune in schimb sa fi frecventat (macar la FF) Scoala Vietii, specializarea Pe balta frate!.

Fratiori si fratioare, viata e frumoasa rau, dar al dracului de scurta! Pierdem si asa prea mult timp dormind, daca o mai si zguduim cu seninatate pe cele mai abracadabrante subiecte, am pus-o (unii mai mult altii mai putin)!

n-n+1-1 useri se vaita in varii topcuri ca nu impartaseste nimeni informatia pe forumuri. Se fac si se desfac topuri alambicate cu ai mai mari si ai mai tari pescari de crap, bastinasi sau de aiurea, se importa betaina de prin India, etc. si nu suntem nici macar in decembrie... Da halatu' doamna, halatu', cat e halatu'?

Stam si asteptam la colt de forum sa mai ciupim cate ceva si ne facem ca ploua? Dam cu presupusu' in stanga si-n dreapta, ca asa ne vine-n tastatura? Ne varam ca burghiu'n gaura si ne dam cu presupusu' cand vine vorba de lotul national, de competitii si de performanta? Zooou? Ia cititi va rog un piculet raspunsurile de pe cele 2 forumuri si cine semneaza si apoi trageti concluziile!

Vizitator

Mesaj de Vizitator »

patabum
poate ca e putin pripit sa tragi asha re[pede o concluzie! eu unul abia am ajuns shi eu sa citesc shi cine mai shtie cati altii! shi apoi mai poti pune problema shi asha..dupa postarile lui andrei vladeanu@comp. probabil ca cei mai multi useri se vor simti popicari sa si mai dea cu presupusu!
felicitandu te pt subiect am sa incerc sa raspund shi eu.

1. cred ca partidele scurte, cel mult 24 de ore, vor fi sunt shi cele castigatoare,eu prefer ziua. aici as adauga o particularitate specifica angliei, pescuim toata iarna shi nicidecum la copca!
2. cel putin in cazul meu aleg ce mai ramane ....disponibil (in mare parte pescuind la sfarsit de saptamana) , dar cu siguranta ca locurile bune , stiute vor produce shi pe timp rece!
3. indiscutabil pescuitul iarna este cel mai pretentios, stiind ca crapul conserva pe cat posibil energia hranindu se sporadic poate chiar intamplator miscandu se cat mai putin. spunand asta, implicit locul pe care pescuiesc trebuie sa fie un loc in care shtiu ca crapii ierneaza!
4. cred cu tarie ca naditul dauneaza, shi cred ca o momeala vizibila prezentata imbietor va produce! ca momeli, cu siguranta ca una sau doua boabe de porumb (sweetcorn) pe un fir de par moale shi un carlig micut vor inclina balanta spre o partida reusita! dintre bile HNV, home made, iar pt iarna asta mi am propus sa folosesc shi trigga ice !
5. daca vara ne permitem rateuri din diverse motive, iarna in schimb totul trebuie sa fie ca la carte. o montura greshita, batrana, poate insemna esecul sau succesul unei partide , mai mult ca oricand! iarna nu vom mai avea parte de muscaturi shi plecari ci poate mai mult de bipuri shi .....liniste! monturile mele vor fi combi, cu firul de par moale cat mai subtire posibil, carlige nr 6 sau 8 cu plumb pierdut, tub de ancorare mai lung decat de obicei neaparat colorat pe alocuri linia principala cu back lead. ( scuze ca nu stiu cum se cheama in romana).
la punctele 6, 7, 8 ,9 cred ca am raspuns mai sus!
10. din capu locului, faptul ca am iesit la balta e un lucru pozitiv. pe langa asta daca am fost atent la fiecare detaliu si nu am lasat nimic la intamplare am castigat! shi castigator sunt daca am reusit sa pun un crap pe saltea macar la doua partide pe acelasi loc! preferinta mea pt iarna e o balta cat perisul care are aprox 2500 de crapi intre 4-13 kg! ( ar trebui sa produca nu..... :lol: :lol: :lol: ????)
11. imi place sa cred ca nu am gresit nimic ..........dar daca ma uit la raspunsul lui vladut.....se pare ca tocmai am comis-o! si totusi nu e chiar asha de rau! tocmai mi-a (sotia) facut cadou un abonament la carp world pe un an! sau poate ca asha e la inceput.............!!??? :roll:

fire intinse de crapi!
ps scuze pt nereusita de a evita cele doua cacofonii!

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”