mirosul este pentru oameni simtul care te ajuta, printre altele, sa recunosti reactii care nu se afla in campul tau vizual. cand miroase a fum e clar ca undeva in apropiere este un foc. Cand fumul vine de la un gratar (pe care nu-l vezi) nu o sa te gandesti niciodata ca undeva este un incendiu, ci o sa sti sigur ca in apropiere este un gratar pe care se frige ceva. Mai mult decat atat, daca miroase a peste la gratar o sa sti cu siguranta ca acolo nu se frig mici sau carnati. Daca esti un impatimit consumator de peste o sa-ti vina apa in gura si o sa te ia cu lesin. O sa ti se faca foame instantaneu si chiar daca nu foame (presupunand ca esti satul), macar o pofta nebuna. Ca sa incerc sa traduc in teremeni de pescuit...ai fost momit. In cazul in care nu mananci peste sau ai probleme cu colecistul, mirosul neplacut pentru tine o sa te indemne sa grabesti pasul, tinand mana la nas pina iesi din zona "minata".
Crapul, e foarte posibil sa nu aiba miros, daca ne gandim la acelasi miros, al omenilor sau al cainilor...dar, are cu siguranta o functie asemanatoare care ii transmite un semnal venit de la lucruri pe care le consuma cu placere sau lucruri care nu ii sunt tocmai pe plac.
Aromele in orice fel de nada sau momeala, personalizeaza acel lucru facindu-l mai usor de recunoscut si de pescari si de pesti.
Este clar insa, ca in momentul in care un boilies ajunge in apa incepe imediat o reactie chimica in urma careia, prin descompunerea elementelor, se modifica proprietati atat ale apei, in zona respectiva,cat si ale boiliesului in acelasi timp. Nu ma hazardez in a definii reactiile pentru ca, chimia...a fost grea pentru mine. Dar pentru orientarea interpretarilor exista informatii din parte celor care se pricep.
http://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=n ... tA&cad=rja