Am vazut pe PV-TV un reportaj, unde Gigi Stefan spunea ca (,) crapii nu au miros. In acest caz, ma intreb, ce rost mai au aromele?!? Ori, ca si mine, marea majoritate nu cunosc acest lucru, ori pur si simplu nu vrem sa credem asta? Sa fie oare de prisos adaugarea aromelor in nade sau pe momeli? Sa fie doar un efect placebo, atunci cand prindem crapul la "capsuna" sau la "usturoi" sau la duda albastra? Ce parere au pescarii cu state vechi, de treaba asta?
Nu era vb de caterinca, era vb ca toti pescarii campioni se intrec in a aromatiza nada pt a atrage pestele pe patul lui de nada si vine gigi stefan cu teoria ca, crapul nu are miros.
Acuma, tu, ca pescar si vechi pe acest forum, cum poti gandi asa ceva?
Nume utilizator schimbat din Doctorul in Doru Voican
Mi-e greu sa cred ca, ca fost presedinte A.N.P.A., sa fie in stare sa emita o asemenea teorie, daca nu ar fi adevarata! Bineinteles ca toti folosim si arome, dar nu pot sa nu ma gandesc ca poate nu aroma e factorul care face crapii sa manance, pentru ca stiti bine, "atelierul" unui crapar, si ma refer aici la cei care-si fac singuri bilele, seamana mai mult cu laboratorul de chimie! Poate cineva care cunoaste foarte bine biologia pestilor, sa faca lumina?
Este mult mai simplu...
Cauta si citeste despre biologia pestilor, in mod special despre linea laterala...ce este si cum o foloseste crapul.
Mi se pare ca, chiar aici pe forum s-a vorbit si destul de mult despre asta, foloseste aia de sus..."cautare"
sebas scrie:Este mult mai simplu...
Cauta si citeste despre biologia pestilor, in mod special despre linea laterala...ce este si cum o foloseste crapul.
Mi se pare ca, chiar aici pe forum s-a vorbit si destul de mult despre asta, foloseste aia de sus..."cautare"
Eu nu vorbesc aici despre alinia laterala, ci despre simtul mirosului la crap!
Crapul are orificii pt miros, respectiv nari, deci ma indoiesc ca nu ar avea miros. Ca poate receptiona mirosul altfel decat noi oamenii, de ex pruna pt noi, crapul sa-l perceapa ca scopex, tot ce e posibil. Cat despre linia mediana, are total alt rol la crap.
Nume utilizator schimbat din Doctorul in Doru Voican
Habar nu am daca crapul are sau nu miros, in schimb stiu ca aromele transmit un semnal chimic in apa, semnal pe care pestii sunt capabili sa il detecteze.
De-a lungul anilor am observat ca exista arome care functioneaza mai bine decat altele, ceea ce ma face sa sustin ca aroma folosita conteaza.
Pe de alta parte, sunt adeptul bilelor care contin foarte putina aroma si care au gust si miros dat de ingredientele folosite in mix si partea lichida.
Din experienta mea pot sa spun ca pe marea majoritate a baltilor din Romania functioneaza bilele cu arome grele, de carne si aici amintesc squid& octopus, belachan, frankfurter sousages, crab.
Din punctul meu de vedere nu conteaza numai aroma in sine ci conteaza aroma impreuna cu celelalte ingrediente lichide si cu mixul la final, dupa fierberea boiliesului. Cu siguranta au un alt gust, miros si emana un alt semnal chimic.
Mixul conteaza enorm in rezultatul final pe care il obtii cu boiliesul tau. Un mix care functioneaza foarte bine in combinatie cu o anumita parte lichida si/ sau aroma poate sa nu mai fie la fel de prinzator daca e rulat cu alta aroma.
Vei ajunge la combinatia "ideala" numai dupa ce ai testat mult timp acelasi mix in combintie cu mai multe arome si lichide nutritive.
Ca un sfat, alege un boiles de la un producator de nada in care ai incredere si concentreaza-te mai mult pe localizarea pestelui sau aloca mai multe zile pescuitului si nu testarii nadelor. Vei avea rezultate mult mai bune asa!
shopy scrie:
Eu nu vorbesc aici despre alinia laterala, ci despre simtul mirosului la crap!
Nu stiu de ce dar imi face impresia ca nu vorbesti despre nimik, cu atat mai putin despre "alinea"..a cui o fi.
Daca titlul topicului este "Cu arome sau fara, la crap?" imi pare rau ca nu ai inteles nimik cand te-am trimis sa cauti info despre linea laterala.
Cred ca Cipica ti-a raspuns mai mult decat suficient.