Va salut, sunt nou pe forum si destul de incepator.
La pescuitul langa o agatatura, butura sau cocioc, la ce distanta trebuie plantata montura si cum se face nadirea si cu ce ? Mentionez ca este vorba de o balta salbatica, care inca mai are crapi de peste 15 kg dar care se duc imediat la siguranta in agataturi.
Bonum vinum laetificat cor hominis. (Vinul bun inveseleste inima omului)
dan_margarit, potrivit spuselor tale pesti scapa mai mareu in agatatura , asadar ce interes ai avea sa pescuiesti clar linga una daca esti incepator? sigur ii vei scapa in aceasta . In orice caz daca vrei peste mare , dai cu boiles ca nada si momeala si pescuiesti aproape de agatatura functie de cum stabilesti cu plumbul de pieptanat sau marcherul ori daca nu te pricepi , la o distanta care in cazul in care pestele cere fir sa fii sigur ca poti sa eviti sa intre in agatatura.
Ceea ce ceri tu din postarea ta nu se poate rezolva in citeva rinduri , pentru ca sunt multe aspecte care trebuie explicate, asa ca sfatul meu este ca in primul rind sa vizitezi topicurile care detalieaza unele aspecte din ceea ce te intereseaza pe tine asa incit sa iti faci o idee.
Daca plantezi la cateva sute de metri, chiar si 20-30 de metri pot fi uneori insuficienti...
@seby
Cred ca Dan chiar asta intreaba, de distanta ! Apropo, daca pescuiesti din mana, adica la distante medii, cred ca 10 metri sunt suficienti. Dar asta cu conditia sa stai cat mai aproape de lansete si...sa nu bei tare !
pentru pescuitul langa o agatatura trebuie mai intai sa cunosti cat mai exact undeincepe si unde se termina zona respectiva.
pentru asta, printr-o sondare din loc in loc cu markerul, o sa-ti dai seama foarte bine cat de lata si cat de lunga este acea zona. pentru stabilirea cat mai precisa o sa ai nevoie de 2 markere. in momentul in care ai gasit una din limitele agataturii lasi markerul in apa si te apuci si cauti cu celalalt unde se termina zona.
in momentul in care ti-ai stabilit aceste limite trebuie sa folosesti o lanseta cu plumb si un vartej rapid (fara montura), pentru a-ti stabilii distanta la care sa arunci astfel incat sa nu pui montura direct in ragalii. Faci asta foarte usor aruncand in fata zonei cu agatatura ( cativa metrii max 10-15) si infasurand firul pe clipul de pe tamburul multinetei, astfel toate aruncarile cu acea lanseta vor cadea relativ in acelasi loc (cel ales de tine). dupa ce ai fixat acest semn scoti lanseta atasezi montura cu ajutorul vartejului rapid... si gata treaba. repeti procedeul pentru fiecare lanseta pe care vrei sa o plasezi in acea zona.
markerele e indicat sa nu le ti in apa, ci dupa ce ti-ai fixat niste repere si ti-ai pus semnele pe fire , le dai afara pentru a nu avea surpriza sa iei firul de la marker cu vre-un peste si sa te apuce plansul.
ideea e sa incerci sa exploatezi zona din fata agataturii, pentru ca daca o sa arunci peste ea, o sa ai probleme cu scosul pestelui.
Nadirea in zone cu agataturi eu unul o fac mai aproape fata de locul unde am plasat montura cu inca 10-15 m.
Cu ce? ...boiliesuri, pelete, seminte...
In general, la pescuitul in sau langa agatatura folosesc intotdeauna un saculet solubil cu 2-3 boiliesuri, sau seminte, pentru ca in felul asta protejezi si carligul impotriva unei eventuale agatari din aruncare.
ca sa eviti agatarea pestilor dupa intepare, ori faci un dril mai in forta, daca te bazezi pe carlig (dimensiune, deschidere), si rezistenta firului, ori incerci sa atragi pestii cat poti mai departe de zona lor de protectie..
Eu unul sincer nu sunt adeptul drillurilor in forta ci mai degraba incerc sa pacalesc pestele netragand de el de cat la limita minima a intinderii firului. am observat ca de foarte multe ori crapii sunt mult mai docili daca nu incerci sa le impui forta ta.Bine sunt si situatii in care ...la revedere....
acum nu ramane decat sa incerci cat mai multe variante prin care sa scoti mustaciosii la mal.
Fir Intins.
gabi scrie:Faci asta foarte usor aruncand in fata zonei cu agatatura ( cativa metrii max 10-15) si infasurand firul pe clipul de pe tamburul multinetei, astfel toate aruncarile cu acea lanseta vor cadea relativ in acelasi loc (cel ales de tine). dupa ce ai fixat acest semn scoti lanseta atasezi montura cu ajutorul vartejului rapid... si gata treaba. repeti procedeul pentru fiecare lanseta pe care vrei sa o plasezi in acea zona.
de curiozitate, nu este riscanta operatia asta in momentul cand pestele ”vrea” fir? eu procedez asa cu lanseta cu care nadesc cu racheta, dar mereu mi-a fost frica sa folosesc metoda asta la lansetele cu care pescuiesc!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, cred ca am inteles exact cum trebuie procedat. Bine, acum sa vedem si partea fizica, ca teoria am invatat-o !
Problema mare este ca daca plantez in cel mai fierbinte loc de pe balta(la 250 m. de mal) firul va trece peste un alt rand de buturi aflate la circa 180 m de mal. Nu risc ca pestele sa se agate la recuperare. De fapt nu neaparat pestele, firul dupa ce plantez si se va scufunda ! Exista variante sa evit riscul ?
Cu varful in sus la rotpod am incercat, tot se mai agata. Cred ca este si distanta mare.
Multumesc inca o data pentru amabilitate celor care m-a ajutat.
Bonum vinum laetificat cor hominis. (Vinul bun inveseleste inima omului)