Eu fac mămăliga pentru momitor folosind în mare o rețetă descrisă de Vasile "Baboieru" : folosesc un ceaun de 5 litri în care pun apa la fiert cam o treime din inaltimea lui, când fierbe apa pun 2 căni de spărtură de porumb mare și puțin colorant alimentar și o las să fiarba pana fiertura devine mucilaginoasa, apoi pun 2-3 căni de combinat de cereale macinate pentru păsări(porumb, orz, ovaz, srot, soia), si amestec bine pana se leagă. Dupa ce fierbe cam 10 minute pun 2 cani de malai si amestec si dacă trebuie adaug mălai pana mămăliga de transformă în firmituri si cocoloase mici si nu se mai leaga deloc, pun un capac deasupra si o mai las 5-10 minute pana se umfla tot malaiul deoarece nu imi place cînd ramâne mălai uscat in mămăliga. Răstorn mămăliga într-un lighean si o las sa se raceasca. Daca simt ca e prea farmicioasa pentru momitor adaug lapte de porumb pana face priza cand o strang in pumn. Cantitățile sunt ochiometrice si se pot regla dupa gust.
la un tuci de 12 litri - 4 litri apa si in jur de 3 kg spartura
se pune sofran in apa fiarta ( un varf de cutit la 4 litri apa )
cand fierbe apa se adauga spartura, jumatate din spartura ( 50 % spartura porumb granulatie mai mare , 25% spartura grau , 25% spartura orz )
se amesteca la foc incet cu teul pana fierbe foarte bine si isi modifica consistenta si se umfla ,in jur de 5 sau maxim 10 minute
se adauga cealalta jumatate de spartura ramasa si se amesteca incontiniu pana se deslipeste singura de pe tuci
in functie de cat de moale sau tare vrem mamaliga tinem cont de timpul de fierbere
pentru mamaliga mai moale fierbem un timp mai scurt
pentru mamaliga mai tare un timp mai lung
in timpul fierberii amestecam omogen pe toate partile ( uniform )daca focul este prea tare se lipeste de tuci
mamaliga este gata cand nu se mai lipeste de tuci
inainte de a se folosi sau ambala se raceste bine
dupa racire daca vrem sa fie mai tare pe momitor si sa se desfaca mai greu in apa o putem amesteca cu spartura uscata
mamaliga se mai poate face din jumatate spartura si jumatate malai
3 parti apa 2 1/3 malai se pune apa la fiert, cand a dat in clocot se toarna malaiul, dar nu se amesteca in apa se mai pune 1 LINGURITA DE SARE
se lasa la fiert pe ochiul cel mai mic la focul cel mai mic aproximativ 1 ora
la sfarsit se amesteca se scoate pe un fund de lemn , dupa ce sa mai racit un pic se framanta si se pune intr-un prosop
PS fiecare pune ce vrea in ea, dar eu nu pun niciodata sofran, cateodata 1-2 cani de floarea soarelui macinata de mine