Sfat de la maestrii - pozitia varnisului pe ac

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

robert_anisoiu
Partener Crapmania.ro
Puncte: 0

Sfat de la maestrii - pozitia varnisului pe ac

Mesaj de robert_anisoiu »

Salutare tuturor,

am auzit diverse pareri legate de pozitia varnisului care culiseaza pe tija acului atunci cand fixam boilies-ul.

Am fost deunazi la pescuit cu boilies, 6 trasaturi, 3 rateuri, 3 scosi pe mal.

Eu aduc varnisul care culiseaza pe tija acului, atunci cand fixez boilies-ul, pe curbura acului, astfel incat boilies-ul atarna la cativa mm de curbura acului. Este corect?

Am mai auzit o alta varianta ca varnisul ar trebui sa ramana pe tija acului, la acelasi nivel cu spinul acului.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat calificat astfel incat sa am rateuri cat mai putine. Este evident ca undeva gresesc, undeva se mai poate imbunatati mecanica monturii.

Astept cat mai urgent un sfat,
Stima,

Vali Vesa
pescar de competitie

Re: Sfat de la maestrii - pozitia varnisului pe ac

Mesaj de Vali Vesa »

varnis sau anou? ca varnisul nu prea culiseaza pe tija (cum spui tu)...
Clubul Sportiv Ovidius Constanta

robert_anisoiu
Partener Crapmania.ro

Vali Vesa scrie:varnis sau anou? ca varnisul nu prea culiseaza pe tija (cum spui tu)...
Multumesc, in primul rand, pentru raspunsul prompt.

Imi cer scuze daca nu folosesc (inca) termenii corecti. Este vorba despre bucata de varnis care culiseaza pe tija acului astfel incat sa fixam boilies-ul intr-o pozitie oarecare fata de ac. Din ce imi spui, presupun ca este vorba de anou.

Andrei I
pescar de competitie

Mesaj de Andrei I »

robert_anisoiu scrie:
Vali Vesa scrie:varnis sau anou? ca varnisul nu prea culiseaza pe tija (cum spui tu)...

Imi cer scuze daca nu folosesc (inca) termenii corecti. Este vorba despre bucata de varnis care culiseaza pe tija acului astfel incat sa fixam boilies-ul intr-o pozitie oarecare fata de ac. Din ce imi spui, presupun ca este vorba de anou.
Varnisul trebuie sa fie de un diametru corespunzator cu tija acului astfel incat acesta sa fie destul de fix...iar asa-zisa culisare sa fie posibila numai daca tragi tare de el cu unghiile pentru re-pozitionare. Incearca varnisul de la Fox (verde deschis), e foarte elastic, nu se taie, si alege diametrul astfel incat sa il ai destul de fix pe tija.

Pozitia varnisului pe care eu o folosesc mai mereu este pe tija in dreptul varfului acului sau a barbetei.

Atentie ca rateurile le poti avea de la distanta boilesului fata de curbura acului..fiind vara lasa cel putin un cm de la curbura pana la boiles. Pt ten lipeste porumbul de tija.

P.S. Acum am vazut ca ai cerut sfatul de la maestrii. Il poti ignora pe al meu...nu e cazul :D
Milionar excentric

robert_anisoiu
Partener Crapmania.ro

Andrei I scrie:
robert_anisoiu scrie:

Varnisul trebuie sa fie de un diametru corespunzator cu tija acului astfel incat acesta sa fie destul de fix...iar asa-zisa culisare sa fie posibila numai daca tragi tare de el cu unghiile pentru re-pozitionare. Incearca varnisul de la Fox (verde deschis), e foarte elastic, nu se taie, si alege diametrul astfel incat sa il ai destul de fix pe tija.

Pozitia varnisului pe care eu o folosesc mai mereu este pe tija in dreptul varfului acului sau a barbetei.

Atentie ca rateurile le poti avea de la distanta boilesului fata de curbura acului..fiind vara lasa cel putin un cm de la curbura pana la boiles. Pt ten lipeste porumbul de tija.

P.S. Acum am vazut ca ai cerut sfatul de la maestrii. Il poti ignora pe al meu...nu e cazul :D
Ok. Deci se adevereste si cealalta varianta, relativ la anou fixat la nivelul spinului. Distanta pe care am lasat-o a fost de cativa mm, oricum pana intr-un centimetru.

Multumesc pentru raspuns.

Cand am spus maestrii, orice raspuns de pe acest forum este binevenit, eu fiind inca novice in pescuitul cu boilies.

cipica
Partener Crapmania.ro

Mesaj de cipica »

salutare!
din punctul meu de vedere acel varnis de care spui tu are de cele mai multe ori numai rolul de a preveni incurcarea monturii in lansare. Ca idee, te sfatuiesc sa lasi varnisul pe tija carligului aproximativ in dreptul spinului si distanta dintre boiles si carlig sa fie undeva la minim 7-10 mm.

dajackal

Mesaj de dajackal »

Anoul mi se pare mai bun decat varnisul pt ca la intepare se poate misca spre ochetul acului asigurand o intepare mai buna. Parerea mea ... :)

Cezar Bibu

Mesaj de Cezar Bibu »

@robert,

trebuie sa te hotarasti : varnis sau anou ! :)
asa cum ti-au explicat si antevorbitorii, cu varnis treaba e cam clara ! :)
daca folosesti anou care sa culiseze pe tija ( gasesti pe net : montura numita blow - back ), la fel, trebuie sa fie cam in dreptul acului. E o montura ff buna si eficace fie cu boilie scufundator, fie cu snow-man , folosita in special cu cirlige cu tija lunga ( Fox seria 4, 5, sau Partridge ) dar are si un dezavantaj : se poate incurca ! Aceasta incurcare se poate remedia f usor, legind inainte de aruncare firul de par de cirlig cu un fir (sau banda) solubil.

robert_anisoiu
Partener Crapmania.ro

Multumesc pentru interventie, Cezar. Eu folosesc varnis. Din ce am vazut pe net, anoul este un inel. La mine nu e cazul. Eu am un varnis care are diametrul cat tija acului si il misc pe tija acului astfel incat sa-mi tina boilies-ul aproape de carlig. Problema mea era unde este cel mai bine sa "plasez" varnisul astfel incat sa evit pe cat posibil rateurile.

Cu el plasat pe curbura acului este clar ca am dat rateuri. Si la trasaturi clare, nu la "ciupituri".

Colegii de forum m-au lamurit. Este clar ca nu procedam chiar ideal plasand boilies-ul chiar sub curbura acului.

Megabass

Mesaj de Megabass »

Robert, varianta cu varnish te ajuta sa reglezi UNGHIUL pe care-l formeaza varful acului cu firul de par la aspirare/rejectare.Iti permite sa reglezi mecanica monturii in functie de modul de hranire al pestelui si de specia vizata.
In plus poti sa faci un fir de par lung, adaptabil diferitelor dimensiuni ale boilesului, reglajul putand fi facut din lungimea pe care o lasi sa treaca prin varnish catre varful acului.
Fir Intins!
Nu sunt maestru!

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”