Porci si alte jivine

Moderator: andrei vladeanu

Val
Pescar de competitie
Mesaje: 2278
Membru din: Mie Mai 05, 2010 20:49

Porci si alte jivine

Mesaj de Val »

Din ciclul "Sa ne descoperim corifeii" , va propun urmatoarea postare a lui Florentin facuta pe site-ul lui , preluata pentru citeva ore si de Oliviu Orhei pe alt site - nu ii dau numele ca si aasa nu apare scris aici .

"Revista - Editorial
“Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisa”. (Art.30 - Constitutia Romaniei)
Pornind de la aceasta premisa de drept constitutional, sa facem o descindere abrupta in domeniul nostru, al pescuitului. Nu vedeti legatura? Da, aparent nu ar trebui sa existe nicio legatura intre practicarea unui hobby, chiar cu valente sportiv-competitionale si dreptul fundamental la exprimare, daca... nu am fi romani. Insa la noi, nu numai ca trebuie sa moara capra vecinului dar nu are voie nici sa behaie. S-a nascut capra, pai sa stea capra. Si ea si vecinul.
Alta e treaba daca ai pe langa tine un porc. Sorici gros, tine la tavaleala si cu cat e mocirla mai adanca, cu atat e mai fericit. Guitatul porcului e mult mai puternic. La capitolul asta e campion, odata starnit se aude in toate zarile. Cine are mai multi, se simte puternic. El le da de mancare, el e stapanul. La aparitia lui guita in cor. Asta da libertate de exprimare. Ce daca nu exprima nimic? Au dreptul? Da! Si o fac atat de tare incat amutesc toate animalele din ograda.
Porcarul mai are un talent. Strange porcii de la toti vecinii si-i pastoreste un intreg an, ii face mari. Ii iese si lui ceva la afacerea asta. Lumea e multumita ca a scapat de galagie in propria batatura si de aceea il tolereaza, desi toti ii evita apropierea. Daca sta intre porci pute ca ei. Asta-i motivul pentru care de cele mai multe ori vorbeste de unul singur. Prieteni ii sunt sezonierele dobitoace care oricum nu inteleg prea mare lucru din ce le spune. Doar sudalmele grosolan rastite prin aburii bauturii, semn ca daca nu se supun le paste un sut.
Tot mai des se vorbeste despre dreptul de a te exprima cand vine vorba de pescuitul organizat. Adica cine are dreptul sa deschida gura? Cine e credibil? Cine e pescar si ce nivel de cunostinte are ca sa primeasca dreptul de a emite pareri si idei? Dar cine masoara capacitatea asta si cu ce masura? Pai normal, e dreptul primului venit. Dupa modelul romanesc primesc automat dreptul acesta si rudele primului venit, prietenii lor si prietenii prietenilor lor. In ultimul rand, conform tot unui bun obicei romanesc, se incheie lista cu cei care dau spaga. Ei isi cumpara dreptul. ...Dreptul constitutional... lasa, ala-i pentru UE, sa dea bine ca ne-am democratizat si pentru prostii care cred.
Acum masura. Cum se masoara capacitatile unui pescar de a se implica in organizare? Am fi tentati sa credem ca dupa talentul lui organizatoric, iscusinta, inteligenta, capacitatea de conducator, de lider, experienta administrativa, abilitati de comunicare, varsta (experienta de viata). Unul sau mai multe din aceste criterii cumulate, nu? Fals! Unitatile de masura cele mai des utilizate sunt : cand te-ai inventat in pescuit; cand ai invatat sa legi un carlig; cand ai aflat ca boiliesul nu e o bomboana; cate medalii ai adus Romaniei si in numele cui iti permiti sa vorbesti. Esti mai tanar decat cel Ales? Nu ai dreptul. Esti mai batran? Nu ai dreptul! Esti mai inalt, mai scund, mai din stanga, mai din dreapta? Nu, nu, nu si nu! Esti foarte bun? Lasa ca nu vei mai fi. Esti intelept? Prostule! Te simti cinstit? Betivule, te cinstesti de dimineata pana seara! Esti un tip corect? Asta pana se demonstreaza negru pe negru sau alb pe alb cum i-ai fript tu pe toti, stii tu cand, cum si pe cine, de ce mai ceri dovezi?!
Printre toate relele care-l inconjoara, romanul mai are o mica bucurie. Traditia. Si cum vin sarbatorile, se apropie Ignatul, adica taierea porcilor. Fiecare animal revine in batatura lui si guita pentru ultima data. Dupa ce se imprastie fumul paielor, se lasa in sfarsit linistea peste sat. Oamenii se aduna pe la case cu familiile sa sarbatoreasca. Doar porcarul ramane singur. Si-a sacrificat tovarasii dar a luat ceva bani de pe urma lor. Ii ajung sa bea pana la anul cand o ia de la capat. Cu altii... daca-l mai angajeaza satenii, daca nu, se reprofileaza pana-n Pasti. Urmeaza taierea mieilor"
Ultima oară modificat Lun Noi 29, 2010 17:54 de către Val, modificat 1 dată în total.

Val
Pescar de competitie
Mesaje: 2278
Membru din: Mie Mai 05, 2010 20:49

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de Val »

Nu am rezistat si am mai stat 2 ore la birou numai sa ii raspund acestui "bard" crestin al simbolisticii nationale .....

In ograda e liniste !!!

“Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisa”. (Art.30 - Constitutia Romaniei)"

Plec si eu de la acelasi drept constitutional si fac o alta descindere „adinca” in domeniul nostru , pescuitul la crap . Eu unul nu am vazut legatura textului de mai sus din Constitutie , cu restul expozeului , dar pesemne ca este intentionat atit de bine camuflat , incit sa para o fabula ( si nu o fabulatie ! ) .
Dar ideea deja exista de ce nu ? mi-a venit bine in penita stiloului , pentru ca eram nescris ! Sigur ca nu trebuie sa existe o legatura constititionala intre domenii legate de practicarea libera a unui hobby pescaresc si drepul sfant de exprimare , garantat corespunzator de legea fundamentala a oricarei tari civilizate . Si asta nu pentru ca suntem romani , ci pentru ca suntem europeni . Iar capra moare la fel si isi face datoria in orice sistem de guvernare , politic , social , samd . Pe scurt e doar o capra , atit isi asuma , atita poate duce , isi face treaba si dispare . Si mai e si capra ….uneori pute rau , mai ales tapul si atrage atentia chiar si cind nu vrea .
Treaba cu porcul e altceva . Mocirla , sorici , guitat , astea le stiu si copii de clasa a 2-a . Asa sunt porcii , stiu de la nastere ca sunt exponenti ai unui fenomen de „masa” national , atita timp cit timp lumea ii cauta , mai grasi , mai slabi , mai fragezi sau mai sui , cu fasole sau cu varza , carnati , fripturi si alte „colesteroale” gustoase „rau” de tot , doar ca sa aiba ce pune pe masa . De capre nu am auzit pina acum , mai nimic ….. Ceva pastrama , dar ocazional ..
Porcul e porc si nu tine coada sus precum capra . Dar e normal sa isi strige si ei saracii porci necazul si lipsa decentei in troaca de zi cu zi . Dupa ce maninca rahatul altora zi de zi si totusi reusesc sa isi prezinte o carne frageda si digerabila de mai toata lumea , carne pe care o mincam cu totii zi de zi , acum ii criticam si le gasim defecte la gust .
Se spune ca tipa prea mult la porcar si omul , de „frica” , ii baga de capul lui in cimpul de lucerna sau de griusor . Guita si ei saracii cind vad alte capre , oi sau alte jivine ale padurii ca se desfata prin culturile oamenilor si vor si ei saracii porci acolo , cu drept de a rama public si nu gestionati si alungati de gospodarul tarlalei , care selectiv separa de la o vreme porcii de alte vietuitoare .
Porcarul are un mare talent . Creste numai porci ! Ii pastoreste , ii hraneste , ii cantareste si face „bani” cu ei prin strainatate . Spune el ca vinde eco , adica porci de calitate care nu au cunoscut decit graunte si lunca libera . De aici si un gust deosebit al carnii de consum . Mirosul greu din porcarie vine din hotarele grajdului , limitrof , mult noroi , mancare proasta , si porci de incerta origine care se imperecheaza necontrolat cu capre , oi si alte veveritze . Cert este ca asa cum s-a afirmat , cind stai intre porci – pute , pentru unii ! Dar si mancarea pestilor pute si uneori pute sa se ajunga si prin Penisula Iberica si prin Benelux sau poftim …e mai aproape de noi , Serbia . Uite asa porcarul isi vinde porcii pentru ca propune constant calitate ! Normal ca porcarul vorbeste numai cu porcii si nu intra in vorba cu toata fauna . Nici nu l-ar intelege reptilele cu pielea solzoasa si cu singe rece , plus tzapul , promovat de ceva vreme sef de turma de capre divizia 3-a . Numai ciobanul din Miorita nationala isi asuma moartea ca o pedeapsa si nu face nimic sa isi schimbe soarta . Si asta avea o puzderie de oi si capre . La ce i-au folosit ?
Acum vine vorba ce alegem ? Porci cu acte sau porci de lapte ? Unii unt fragezi la carne , dar in tigaie nu ramine nimic , daca ii „perpelesti” mai pregnanant . Aia vechi sunt tari la carne si sorici , si le ramine gustul , dar nu ii poti gati asa usor . Care e mai bun ? Habar nu am , dar de ce sa nu lasam consumatorul sa isi exprime prin actul targuielii , dorinta de a cumpara ceva . Nu cumparam iluzii , cetateanul vrea ceva concret si sa guste , dar de vreo 6 ani targovetii nu ne lasa sa gustam , ci numai iti promit ca oaia si capra sunt mai gustoase decit porcul . Eu unul nu prea pot sa gust amestec de porc cu capra , plus ceva carne de soparla sau crocodil , chiar daca au carne alba si sunt bagate la mixer public . Gustul ciudat ramine , plus senzatia de greata , in ciuda condimentelor propuse .
In Romania , porcul nu are adversar . Gastronomic vorbind e stapinul nostru . Nu exista mai inalt , mai pitic , mai gustos , mai aspru la guitat sau mai moale la sorici , porcul e singur si isi face treaba . Sigur ca provoaca colesterol , sigur ca are prea mult usturoi , de dragul gustului si cind te gandesti pina sa il pui in farfurie prin ce namoale trebuie sa zaca , te mai gandesti daca nu cumva capra e mai buna la organism . Dar cind maninci capra , vezi ca e tare , iti ramin zgarciuri printre dinti , un gust ciudat prin gura , nu te satura si ajungi la concluzia ca porcul e mult mai sincer . Maninci de placere si iti place ; iti asumi restul ….. adica porcul iti spune de la inceput ce vrea si ce asteapta de la tine .
Niciodata porcarul nu ramine singur de Ignat . Prin munca lui si-a asigurat vreo 2-3 generatii de porci pentru crescut si asa cum bine stie sa faca , nici pe astia mici nu ii amesteca cu capre , oi , si nu face zoofilie ! Singuratatea porcarului inseamna satisfactia muncii bine facute pe un an de zile – moment in care „sti-a vindut toti porcii” si iilasa liberi , dar el o ia de la capat , cu alte progenituri porcesti . Porcarul isi asuma destinul ..
Ciobanii …mai putin , sau nu au decenta sa recunoasca ca fac parte din Mioritza . Final trist – oricum ai citi textul .


Trist este si faptul ca Orhei isi retrage postarea publica , asa au vrut muschii mintii lui si inca il lasa altii la butoane , postare priin care il citeaza prin doua pagini de Forum , pe Florentin Iuga . Pacat de stergere ! Poate ne lamuream si noi cine este capra si cine este porc .

Val
Pescar de competitie
Mesaje: 2278
Membru din: Mie Mai 05, 2010 20:49

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de Val »

Imagine

Avatar utilizator
buhac constantin
Mesaje: 791
Membru din: Joi Iun 17, 2010 14:36

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de buhac constantin »

Un ROM avea un porc si un cal .Intr-o seara vine calul de la munca si cade rupt de oboseala planganduse porcului ca nu stie ce sa mai faca sa scape si el de munca .Porcul il invata sa se prefaca ca este bolnav si va sta si el in grajdi la umbra .Dimineata cand vine stapanul calul nu se mai scula prefacanduse ca este bolnav .Galagie mare si trimite piranda dupa veterinar .Vine veterinarul consulta calul ,ii face o injectie spunandui proprietarului ca daca pana maine nu se repara nu are decat sa ajunga cu el la abator .Toata ziua calul si porcul au discutat ajungand la concluzia ca trebuie sa mearga la munca decat sa fie sacrificat .A doua zi dimineata vine stapanul ,calul necheza si era mai vioi ca niciodata .Atunci stapanul fericit zise catre piranda sa cheme veterinarul ca injectia miraculoasa a salvat calul si de bucurie trebuie taiat porcul pentru a da o petrecere !

Avatar utilizator
CLAUDIU COZMA
Partener Crapmania.ro
Mesaje: 550
Membru din: Mar Iun 05, 2007 14:56
Puncte: 0
Localitate: BRASOV
Contact:

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de CLAUDIU COZMA »

buhac constantin scrie:Un ROM avea un porc si un cal .Intr-o seara vine calul de la munca si cade rupt de oboseala planganduse porcului ca nu stie ce sa mai faca sa scape si el de munca .Porcul il invata sa se prefaca ca este bolnav si va sta si el in grajdi la umbra .Dimineata cand vine stapanul calul nu se mai scula prefacanduse ca este bolnav .Galagie mare si trimite piranda dupa veterinar .Vine veterinarul consulta calul ,ii face o injectie spunandui proprietarului ca daca pana maine nu se repara nu are decat sa ajunga cu el la abator .Toata ziua calul si porcul au discutat ajungand la concluzia ca trebuie sa mearga la munca decat sa fie sacrificat .A doua zi dimineata vine stapanul ,calul necheza si era mai vioi ca niciodata .Atunci stapanul fericit zise catre piranda sa cheme veterinarul ca injectia miraculoasa a salvat calul si de bucurie trebuie taiat porcul pentru a da o petrecere !
:D Buna asta Costica , dar capra ..... unde este capra :mrgreen:
<°))))))><
><((((((°>

Avatar utilizator
carpmaster
Mesaje: 388
Membru din: Mar Oct 07, 2008 14:53
Puncte: 0
Localitate: bucharest
Contact:

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de carpmaster »

mai sus...
shame is a quality that (unfortunately!) most people dont have...
Bora Burak

B.C.C.

Val
Pescar de competitie
Mesaje: 2278
Membru din: Mie Mai 05, 2010 20:49

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de Val »

Scrie d-l Iuga

"Ca sa nu mai existe speculatii, textul articolului a fost retras la solicitarea mea deoarece am considerat nepotrivita copierea lui dezgolit de incarcatura imagistica, asa cum apare in editorial pe prima pagina a infop..........
Pentru cei care se prind mai greu, le fac un rezumat pe intelesul tuturor, ca sa nu se mai chinuie sa umple pagini intregi de presupuneri despre ... nimic.
Pe scurt, e vorba despre cei care se simt datori sa solidarizeze cu masculul alfa caruia au ale sa i se prosterneze si in numele caruia tavalesc pe oricine in noroi chiar fara sa li se ceara, ca sa ramana in gratii sau sa-si demonstreze, absolut gratuit de altfel, apartenenta la clan. Specimenele se regasesc pretutindeni, nu sariti sa va identificati in articol. Separat dar nu fara legatura, am introdus in text cateva stereotipii des folosite in catalogarea incomozilor care indraznesc sa vorbeasca in front.
Capite?"

Nu capite ! Oricum este incorecta exprimarea !
Cind ai refulari in scris despre esenta masculului alfa , nu o faci pe forum public , cu apropouri mai mult decit clare la niste oameni care sunt inca in viata ! Daca tinzi spre Paler , Liiceanu , si speri la Eliade ( :lol: sarac nebun ! ) , fa-o pe vreun blog personal si nu confunda site-ul tau despre pescuit cu negura mintii tale . Specimenele s-au sesizat .... pentru ca mai mult decit cereri si sesizari nu poti scrie .

Avatar utilizator
carpmaster
Mesaje: 388
Membru din: Mar Oct 07, 2008 14:53
Puncte: 0
Localitate: bucharest
Contact:

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de carpmaster »

Val scrie:Scrie d-l Iuga

"Ca sa nu mai existe speculatii, textul articolului a fost retras la solicitarea mea deoarece am considerat nepotrivita copierea lui dezgolit de incarcatura imagistica, asa cum apare in editorial pe prima pagina a infop.........Pentru cei care se prind mai greu, le fac un rezumat pe intelesul tuturor, ca sa nu se mai chinuie sa umple pagini intregi de presupuneri despre ... nimic.
Pe scurt, e vorba despre cei care se simt datori sa solidarizeze cu masculul alfa caruia au ale sa i se prosterneze si in numele caruia tavalesc pe oricine in noroi chiar fara sa li se ceara, ca sa ramana in gratii sau sa-si demonstreze, absolut gratuit de altfel, apartenenta la clan. Specimenele se regasesc pretutindeni, nu sariti sa va identificati in articol. Separat dar nu fara legatura, am introdus in text cateva stereotipii des folosite in catalogarea incomozilor care indraznesc sa vorbeasca in front.
Capite?"

Nu capite ! Oricum este incorecta exprimarea !
Cind ai refulari in scris despre esenta masculului alfa , nu o faci pe forum public , cu apropouri mai mult decit clare la niste oameni care sunt inca in viata ! Daca tinzi spre Paler , Liiceanu , si speri la Eliade ( :lol: sarac nebun ! ) , fa-o pe vreun blog personal si nu confunda site-ul tau despre pescuit cu negura mintii tale . Specimenele s-au sesizat .... pentru ca mai mult decit cereri si sesizari nu poti scrie .
vorbeste cu administratorul site ului inainte de posta alte site uri
shame is a quality that (unfortunately!) most people dont have...
Bora Burak

B.C.C.

Val
Pescar de competitie
Mesaje: 2278
Membru din: Mie Mai 05, 2010 20:49

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de Val »

buhac constantin scrie:Un ROM avea un porc si un cal .Intr-o seara vine calul de la munca si cade rupt de oboseala planganduse porcului ca nu stie ce sa mai faca sa scape si el de munca .Porcul il invata sa se prefaca ca este bolnav si va sta si el in grajdi la umbra .Dimineata cand vine stapanul calul nu se mai scula prefacanduse ca este bolnav .Galagie mare si trimite piranda dupa veterinar .Vine veterinarul consulta calul ,ii face o injectie spunandui proprietarului ca daca pana maine nu se repara nu are decat sa ajunga cu el la abator .Toata ziua calul si porcul au discutat ajungand la concluzia ca trebuie sa mearga la munca decat sa fie sacrificat .A doua zi dimineata vine stapanul ,calul necheza si era mai vioi ca niciodata .Atunci stapanul fericit zise catre piranda sa cheme veterinarul ca injectia miraculoasa a salvat calul si de bucurie trebuie taiat porcul pentru a da o petrecere !
Costele stii cum inteleg eu fabula ta . Cind o sa apara stapinul grajdului pe vreun cal alb si o sa faca liniste in padoc intre toate orataniile , imi asum si eu atitudinea de porc . Dar cind ma obliga sa stau capra , pozitie standard , ca sa nu moara elefantii , nu mai pot sa nu scriu . Macar atit ! Si uite ca se gaseste un greiere din grajd care spune o poveste , despre porci si capre .....asa cum a priceput-o el .

Avatar utilizator
CLAUDIU COZMA
Partener Crapmania.ro
Mesaje: 550
Membru din: Mar Iun 05, 2007 14:56
Puncte: 0
Localitate: BRASOV
Contact:

Re: Porci si alte jivine

Mesaj de CLAUDIU COZMA »

carpmaster scrie:mai sus...
Si tu unde te postezi in .... menajerie :mrgreen:
<°))))))><
><((((((°>

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA”