in urma cu 3-4 ani, Sorin Rudeanu (piticu') scria urmatorul articol pt crapmania:
ECHIPA
Poate ca de multe ori ne intrebam de ce numerele 1 si 2 mondial nu formeaza cel mai bun cuplu de tenis de camp, de ce "Real Madrid", in a carei componenta sunt 6 din cei mai buni 15 jucatori de fotbal ai lumii, nu defileaza in competitiile interne si internationale, de aceea ECHIPA pare a fi cuvantul cheie. Pornind de la aceasta premisa, voi incerca sa astern urmatoarele rinduri, referindu-ma la "echipa ideala de pescuit", vazuta prin ochii unuia care timp de 12 ani a practicat un sport de echipa.
Personal, eu cred ca exista doua tipuri de echipe:"la ordin" si "democratica". Prima este condusa de un personaj puternic ce ia decizii pe care ceilalti 5 sau 6 membri le respecta in totalitate, genul de echipa in a carei componenta nu este nevoie sa existe individualitati separate, ci altceva mult mai important , incredere in parteneri si multa ambitie (vezi Grecia la fotbal).
Cu o astfel de echipa nu poti aspira constant la rezultate remarcabile, dar gestionat corect, acest team va reusi sa ajunga in virf fara probleme atunci cind zeita Fortuna ii este alaturi, deoarece, asemeni unor soldati bine instruiti, echipierii vor sti sa puna in aplicare toate cunostintele pe care le au, chiar daca acestea sunt limitate. Din pacate spun unii, din fericire altii, astfel de echipe sunt reduse la numar datorita personalitatilor pronuntate, a orgoliilor, a convingerii ca duo-ul din care face parte este mai bun decit celelalte doua, ba chiar ca un pescar este mai bun decit partenerul de echipa. In acest moment apare ceea ce eu numesc "echipa democratica", formata din pescari cu experienta in competitii care din pacate sunt putini la noi in tara (toti isi doresc sa aiba alaturi ce este mai bun). Deciziile acesteia ar fi ideal sa fie luate in urma discutiilor dintre membri, daca este nevoie chiar in urma unui vot deschis. Acestea sunt echipe cu sanse mai mari in obtinerea de rezultate din punct de vedere al componentilor, dar cu sanse la fel de mari de destramare in cazul unor esecuri. Antrenorul acesteia (daca este cazul) nu este decit un paznic ce are grija ca si partea minoritara la luarea deciziei finale sa respecte aceasta hotarare.
"Echipa ideala" este compusa din punctul meu de vedere din antrenorul primeia (baiat destept ce asculta toate parerile dar care ia decizia finala) si membrii celei de-a doua (care intre timp au invatat ce inseamna echipa, actionind conform planului). Aceasta pare a fi cea mai puternica formula, in cazul unui esec de natura strategica de vina fiind antrenorul (cineva trebuie sa plateasca), iar esecul de natura tehnica trebuind exclus, tinind cont de membrii echipei. Cind am citit in ultimele doua numere din ALP despre echipa Ungariei de pescuit stationar, am avut convingerea ca pe o astfel de structura este alcatuita, daca nu este asa imi cer scuze anticipat .
Variante de genul 6 pescari "de placere" sau 6 pescari buni "fiecare pentru el" nu reprezinta in viziunea mea o echipa si ii acord sanse mici in cazul alcatuirii unei astfel de formule.
In incheiere, doresc , cu modestie , sa ofer citeva sfaturi celor ce doresc sa formeze anul acesta o echipa de pescuit:
Asculta-ti coechipierii de 2-3 ori cu mare atentie inainte sa ii contrazici, chiar daca esti convins de prima oara ca ceea ce spun este gresit - nu se stie cind te inseli
Recunoaste-ti greseala (orgoliile nu isi au rostul) - lucru benefic atmosferei de echipa
Supune-te deciziei luate de majoritate, chiar daca este total gresita, astfel indiferent de rezultat acesta este al unei echipe, care oricum a castigat la capitolul omogenitate, iar la urmatoarele discutii vei beneficia de o mai mare incredere.
