Ajutor Mtx 14

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

atb333atb
Puncte: 0

Re: Ajutor Mtx 14

Mesaj de atb333atb »

Teoretic alea de 40 sunt mai usoare deci mai usor de accelera desi asta conteaza mai mult la inelele de varf...
Am mai auzit de la catva ca arunca mai bine cu cele de 40.
Eu as fi curios daca la okuma axeon VII 60 ar merge mai bine cu un inel mai mic ca la un BBLC cred ca as recomanda clar inelul de 50 sa nu bata spirele in inel... Poate ma lamureste si pe mine cineva aspectul asta. Oricum daca o sa-mi iau cu inel de 50 cred ca o sa merg pe axeon vii de 80...
Flaviu Zapartan. Virusat recent de pescuit.

Albert
pescar de competitie

Mesaj de Albert »

...conteaza si unde e pus inelu' de 40/50 fata de mandrina si configuratia celorlalte inele. Dimensiunea inelului si influenta lui asupra lungimii lanseului e ultima problema care ar trebui sa "bantuie" un cumparator care e amator in ale lansatului, cum suntem 99% dintre noi.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Dimensiunea primului inel nu conteaza decat strict cand e vorba de pescuit cu fire groase si in functie de distanta la care este pus fata de mandrina! Si, de regula, este mai mult un accesoriu de marketing (ajuta mai mult la prinderea pescarilor) :D
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

jdmishere

Mesaj de jdmishere »

marketing si un oarecare confort psihic:)
Dragos MARDARE
CS APS

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

Nu am sesizat diferente de luat in calcul intre cele doua variante cu inel de 40 si 50. Si asta masurat pe pamant, dupa mai multe incercari.
Am crezut ca la fire mai groase sunt diferente . Am facut testul si cu 0,40 firul maxim ca diametru cu care arunc . Diferentele au fost cu plus sau minus in functie de cu totul alti parametrii decat grosimea firului.

Chiar daca in varianta 50 primele doua inele sunt 50 si 40 , restul sunt ca in varianta 40.
Deci daca scade "bataia" pe primul inel de 50 aceasta creste pe inelul de 25. In varianta de 40 "bataia" pe primul inel este mai mare , dar o reduce pe urmatoarele .

O problema de fizica elementara spune ca : Pentru a ajunge pe varful unui munte avand la dispozitie doua trasee , unul pe serpentine si unul drept , se consuma aceeasi energie indiferent de calea aleasa .

Traduc asta prin : A trece un fir printr-un inel de varf ( sau diametru minim ) se consuma aceeasi energie , indiferent de diametrul celorlalte inele .
Un exemplu care spune mult : La un antrenament de casting Nicu Dinescu , un aruncator foarte bun si constant , a facut cateva lanseuri fara sa bage firul prin inelul de plecare . Arunca in jur de 180m. Cand a sesizat problema a zis ca rupe norma dupa ce o remediaza . Ghiciti ce ? Foarte mici diferentele si nu intodeauna cu plus .

Mai important decat diametrul inelelor este asezarea acestora pe blank. Acest lucru intareste in puncte critice si pune in valoare calitatile blank-ului cat mai bine avand in vedere rezistenta la rupere si implicit aruncatul .
Inelele se dispun pe blank in asa fel ca acesta , in sarcina maxima produsa de un fir trecut prin inele , sa se indoaie dupa o "curba constanta" . Inclusiv inelul de plecare se pozitioneaza astfel , iar distanta pana la mulineta conteaza infinit mai putin fata de dispunerea fortelor pe blank .
Mandrina se pozitioneaza dupa aceeasi curba ! Nu dupa mana fiecaruia ! :wink:

Cand am conceput MTX14 , furat de ideea ca trecerea firului prin inele conteaza , am pozitionat inelele pe blank astfel incat gaura acestora se situa pe un con imaginar . Am fost corectat de fabrica cu o alta pozitionare . La inceput nu am vrut , dar mi-au spus ca altfel ei nu onoreaza comanda pentru ca se rup lansetele si ei nu isi asuma acest lucru ! Asa ca am cedat si bine am facut ... Recunosc ca gresam grav .

petre iulian
Pescar de competitie

Mesaj de petre iulian »

jdmishere scrie:marketing si un oarecare confort psihic:)
-------

bine zis .

Am folosit la zeci de concursuri MTX cu inel de 40 si pe urma cu inel de 50 .

Dezamagire totala la cele cu inel de 50 pt. ca se invartea firul intre inelul 2 si 3 (de la varf) in aruncare . Am si un stil mai aparte de aruncare si poate de asta dar la cele de 40 nu se intampla ...
Nu te ajuta cu nimic inelul de 50 .....e pur comercial :wink: :wink: ....eu asta cred.

ps cele cu inel de 40 erau parca mtx 9 ..nu stiu sigur dar erau mai tari decat 14 ...Dan stie ce numar
Membru Fondator al Clubului Sportiv Green Lake

Lao
pescar de competitie

Mesaj de Lao »

Dan Serban scrie:
Am facut testul inel de 40 vs 50 si singura diferenta(nu foarte mare) a fost cand am aruncat cu fire groase. In rest, nimic notabil.
Ce inseamna fire groase? De la ce marime in sus?

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

petre iulian scrie:
jdmishere scrie:marketing si un oarecare confort psihic:)
-------

bine zis .

Am folosit la zeci de concursuri MTX cu inel de 40 si pe urma cu inel de 50 .

Dezamagire totala la cele cu inel de 50 pt. ca se invartea firul intre inelul 2 si 3 (de la varf) in aruncare . Am si un stil mai aparte de aruncare si poate de asta dar la cele de 40 nu se intampla ...
Nu te ajuta cu nimic inelul de 50 .....e pur comercial :wink: :wink: ....eu asta cred.

ps cele cu inel de 40 erau parca mtx 9 ..nu stiu sigur dar erau mai tari decat 14 ...Dan stie ce numar
Par mai tari cele cu 40 datorita revenirii mai bune . Blank-ul este identic pe MTX12 si MTX 14 ( cu 40 sau 50 ). Prima serie de MTX14 a fost cu inel de 40 . Dupa un an , datorita cererii , am facut si cu 50.

"Pur comercial " ... Nu stiu de unde si ce comerciant indruma in acest sens . Personal intodeauna am spus si pe forumuri cat si in magazin ca nu sunt diferente .In plus nu am auzit sa promoveze cineva inelul de 50 in defavoarea celui de 40 . Cel putin public.
Totusi cele cu 50 se vand de 4 ori mai bine ca cele cu 40 .
Cred ca ideea este : " chiar daca nu se stiu diferente exacte lasa sa fiu eu acoperit" :)

P.S. Eu am 5 cu inel de 50 si 3 cu inel de 40 . :D

Alin Galbenu
Moderator

Ajutor Mtx 14

Mesaj de Alin Galbenu »

In nici un caz nu cred ca incomodează un inel de 50, si atunci de ce sa-l refuzi. Psihologic sau nu, important e ca te ajuta!

petre iulian
Pescar de competitie

Mesaj de petre iulian »

Allen Besnovich scrie:In nici un caz nu cred ca incomodează un inel de 50, si atunci de ce sa-l refuzi. Psihologic sau nu, important e ca te ajuta!
-------

inele mai mari ....greutate mai mare asta-i diferenta :wink:
Membru Fondator al Clubului Sportiv Green Lake

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”