Ce inseamna instant/quick drag?

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
mrs
Puncte: 0

Re: Ce inseamna instant/quick drag?

Mesaj de mrs »

Dan Mitranescu scrie:
mrs scrie:Se poate si fara bucsa... cu frana originala din fabrica.... cu arculet in fluture insa cu discuri de carbon si metal in tambur. Cel mai bun sistem de frana vazut de mine la o mulineta (parerea mea).
Cam asa lucreaza: https://youtu.be/m0kJpAxVd6M
Forta de frecare este produsul intre normala ( forta de apasare ) si coeficientul de frecare dintre materialele in contact. ( subunitar )

Datorita faptului ca aceast coeficient creste foarte mult in cazul contactului dintre otel si carbon, nu mai este nevoie de o apasare mai puternica prin strangerea arcului. Asa ca atunci cand acesta incepe sa apese este suficient ca frana sa se blocheze. Deci elasticitatea arcului nu mai influenteaza timpul de franare. Problema intervine la costuri .

P.S. important este ca o frana rapida este cea mai buna pe care ai vazut-o vreodata. :wink:
Clar prefer acest tip de frana... :D

osc1or
Veteran

Mesaj de osc1or »

Dan Mitranescu scrie:Inca ceva. Pe toate mulinetele de la Hakuyo am recomandat sa vina montata bucsa direct din fabrica. Asta se intampla de 5 ani.
La inceput mi-a fost frica sa nu deranjeze schimbarea si am pus la fiecare mulineta si arcul de schimb. Dupa un an am observat ca niciun client nu a preferat arcul, avand la dispozitie ambele variante. Din acest motiv am renuntat la a mai aduce arcul separat.
La ora asta am cateva sute de arculete de la diferite modele de mulinete, nu numai de la Hakuyo ( poate mii, daca nu au mai aruncat din ele ). Le ofer gratuit pentru oricine are nevoie sa schimbe in capacul mulinetei.
Cu toate astea nu mi-a cerut nimeni niciodata niciun arculet ! :wink:
Ce inseamna asta ?
Arcurile se potrivesc la spomb? Daca da, vreau si eu vreo 5 :)
Si pt modelul de spomb mare si py modelul de spomb mediu :)
Multumesc.

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Critic echilibrat

osc1or
Veteran

Mesaj de osc1or »

mrs scrie:Se poate si fara bucsa... cu frana originala din fabrica.... cu arculet in fluture insa cu discuri de carbon si metal in tambur. Cel mai bun sistem de frana vazut de mine la o mulineta (parerea mea).
Daca mulineta asta nu avea 1kg era best buy pe piata! Dar deh... nu poti sa le ai pe toate..

Critic echilibrat

Simu Alexandru

Mesaj de Simu Alexandru »

Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
.... pentru drill cea mai buna frana este cea progresiva, nu cea rapida.....

Drill-ul se incepe cu frana stransa la maximum, iar, in decursul acestuia, ai tot timpul din lume sa slabesti cat vrei frana. Care frana , la Okuma LB, e foarte buna asa cum e. Ma rog, daca pentru tine 3 ture de fluture e un efort prea mare ...
Altfel, daca dai cu 0,18 si n-ai rupt deloc firul pana acum, i-ai ruinat lui Dan rationamentul (ala cu firele subtiri)! :)

Care e logica pentru care folosesti fir de 0,18 pe Okuma LB?
Acelasi lucru il sustineau si cei care au condus Daciile vechi atunci cand au trecut pe cele cu servo.
Tata este unul dintre ei. " Ce inseamna asta care te pune in cap ? Asta este frana ? " :D

Frana rapida este tot una progresiva , dar reglabila intr-o plaja mai mica. Este vorba numai de obisnuinta intre cele doua.

La firele subtiri frana reglata pentru adus pestele ( mai ales la cei mari ) este prea tare in situatia in care pestele isi ia fir. In momentul acela frana trebuie slabita rapid. Trei ture sunt mult in comparatie cu un clic de la frana rapida. Pe parcursul unui drill este nevoie de mai multe astfel de manevre, presupunand ca reusesti sa dai alea trei ture in timp util ( eu nu puteam fara sa simt riscurile , motiv pentru care pescuiam fara antiretur activat ) . Asa ca se aduna 3+3+3 ( la pesti mai mari ) +3+3+... . La sfarsit mai ai un +3 ca sa poti sa lansezi.
Asa, cu un clic si mana pe tambur ( ca tot o ai acolo) poti sa sa slabesti firul oricat, pentru a elimina si cel mai mic risc de ruptura. Dupa aia, un clic la loc si poti sa tragi de peste. Nu trei ture.

Se poate pescui si cu frana progresiva si fire subtiri, dar putin mai riscant si mai incomod.

La firele subtiri te contrazic si cu inceperea drillului.
Lanseta se ridica de pe suport cu mana pe tambur si pana nu avem convingerea ca pestele este linistit, nu se strange frana pentru drill.
Exact asta spuneam si in cazul mulinetelor cu BR, ca in cazul lor si a unei frane progresive ( ce necesita timp mai mare de desfacut ) , prima tura de manivela, in situatia unui peste mare care isi ia fir, poate sa fie si ultimul contact cu pestele.

Singura "problema" a folosirii firelor subtiri pe Okuma LB este recuperatul mai greoi, dar cine prinde peste :) nu ia asta in calcul , pentru ca timpul drillului este acelasi indiferent de mulineta.
Legat de lansat, iti garantez ca se arunca mai bine cu LB si fir 0,20 , decat orice alta mulineta cu "mega slow oscillation system long cast vibration corporation magneziu ASR, ASP, PSR, ..." care are fir de 0,23, iar cu putin talent din parte celui cu LB pate sa dea si mai bine decat unul care are tot 0,20 pe o mulineta de fita. :wink:
Eu ma inteleg super bine cu ele si cu mtx14 fir de 0.23 plumb 120gr masurat dau 169m si cu shimano xsa sau xta dau 155m cu acelasi bat si fir ideea este ca nu imi plac si nu ma inteleg deloc cu mulinetele usoare
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

mrs

Mesaj de mrs »

osc1or scrie:
Daca mulineta asta nu avea 1kg era best buy pe piata! Dar deh... nu poti sa le ai pe toate..

Bblc este mai grea si din cate imi amintesc la campionatul mondial de la corbu din 2012 echipa noastra a luat primul loc pescuind la ciortan viteza :mrgreen:

Simu Alexandru

ionut72 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Pune un 0,28-0,30 pe o Okuma Axeon, arunca in paralel cu LB cu fir de 0,18 si vezi diferenta.
Cand facem o proba ? :D
Poti sa pui 0,25 pe orice mulineta doresti si eu vin cu LB cu 0,18.
Dau si avantaj 10m. :D

Irelevant! Pune tu un 0,25 pe orice mulineta si compara aruncarea cu LB cu 0,18.

Altfel, de deget pe tambur sunt convins ca ai auzit.

Tu n-ai citit ca SEPPY n-a pierdut nici un peste pana acum pescuind cu 0,18 pe LB cu frana aia asa greoaie din fabrica? :)
Si ce ti se pare atat de mirat??? Da nici un peste dar nici unul nu mi-a rupt firul nici in dril si nici in intepare cand ridici batul de pe pichet si nici nu cred ca o sa rup apropo vezi ca , cu 0.23 cu ele dau 169m tu cat crezi ca ai da cu ele sau cu ale tale??
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

Da nici un peste dar nici unul nu mi-a rupt firul nici in dril si nici in intepare
Nu te mai învârtoșa nici tu, ai fi vrut să-ți rupă bucățile de 5/6 kg prinse la Periș?
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

Simu Alexandru

gabi1 scrie:
Da nici un peste dar nici unul nu mi-a rupt firul nici in dril si nici in intepare
Nu te mai învârtoșa nici tu, ai fi vrut să-ți rupă bucățile de 5/6 kg prinse la Periș?
Din pacate acolo nu am dat cu ele cu toate ca le-am avut la mine
Imagine
CarpBait Fishing Club

Simu Alexandru

:lol: :lol:
Dan Mitranescu scrie:
ionut72 scrie:
Pune un 0,28-0,30 pe o Okuma Axeon, arunca in paralel cu LB cu fir de 0,18 si vezi diferenta.
Cand facem o proba ? :D
Poti sa pui 0,25 pe orice mulineta doresti si eu vin cu LB cu 0,18.
Dau si avantaj 10m. :D
:lol: :lol:
Imagine
CarpBait Fishing Club

Simu Alexandru

Dan Mitranescu scrie:Inca ceva. Pe toate mulinetele de la Hakuyo am recomandat sa vina montata bucsa direct din fabrica. Asta se intampla de 5 ani.
La inceput mi-a fost frica sa nu deranjeze schimbarea si am pus la fiecare mulineta si arcul de schimb. Dupa un an am observat ca niciun client nu a preferat arcul, avand la dispozitie ambele variante. Din acest motiv am renuntat la a mai aduce arcul separat.
La ora asta am cateva sute de arculete de la diferite modele de mulinete, nu numai de la Hakuyo ( poate mii, daca nu au mai aruncat din ele ). Le ofer gratuit pentru oricine are nevoie sa schimbe in capacul mulinetei.
Cu toate astea nu mi-a cerut nimeni niciodata niciun arculet ! :wink:
Ce inseamna asta ?
Va multumesc si mai am o intrebare la dmv nu ma inteleg deloc cu mulinetele usoare si chiar azi m-am jucat un pic in magazin cu penn affinity 8000LC ce parere aveti despre ele ca doresc sa imi achizitionez aceat model sau 7000ltd
Imagine
CarpBait Fishing Club

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”