Ce inseamna instant/quick drag?

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Dan Mitranescu
Veteran
Puncte: 0

Re: Ce inseamna instant/quick drag?

Mesaj de Dan Mitranescu »

SEPY31 scrie: Multumesc de raspuns aveti asa ceva la magazin?
Pentru Okuma am sigur.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Eu am folosit mulinete, care, din frana micrometrica (foarte buna) au fost "tunate". Fara exceptie, frana "tunata" lucra mult mai prost decat cea cu care era echipata din fabrica.. Mai ales la o mulineta ca BBLC, unde frana din fabrica era senzationala, fiecare click avea efecte asupra tensiunii din fir.

In alta dezordine de idei, de ce ai folosi fire subtiri pe Okuma LB? :)
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

osc1or
Veteran

Ce inseamna instant/quick drag?

Mesaj de osc1or »

ionut72 scrie:Eu am folosit mulinete, care, din frana micrometrica (foarte buna) au fost "tunate". Fara exceptie, frana "tunata" lucra mult mai prost decat cea cu care era echipata din fabrica.. Mai ales la o mulineta ca BBLC, unde frana din fabrica era senzationala, fiecare click avea efecte asupra tensiunii din fir.

Esti vorba si despre obisnuinta.

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Critic echilibrat

Dan Mitranescu
Veteran

ionut72 scrie:Eu am folosit mulinete, care, din frana micrometrica (foarte buna) au fost "tunate". Fara exceptie, frana "tunata" lucra mult mai prost decat cea cu care era echipata din fabrica.. Mai ales la o mulineta ca BBLC, unde frana din fabrica era senzationala, fiecare click avea efecte asupra tensiunii din fir.

La BBLC se facea o gresala din cate stiu eu.
Arcul se schimba cu o bucsa din material plastic, teflon ,... ceva de genul.
Aceasta bucsa se "umfla" putin la strangeri repetate si incepea sa frece pe ax. Din cauza asta, la slabirea franei bucsa nu elibera discurile si le pastra presate. Cand scapa sarea in latura cealalta, adica prea slaba frana .
O alta problema aparea si este intalnita frecvent chiar si fara "tunare", atunci cand intra vaselina in seibile de pasla din tamburi. Am vazut chiar firma consacrata care face prostia asta direct din fabrica. ( si la mulinete de 700 lei nu la "chinezarii "... ). Vaselina pe pasla creeaza efectul de ventuza si la slabirea franei discurile raman presate. La o tragere constanta si inceata se misca, dar la viteza nu pot tine pasul si firele subtiri se pot rupe. Adica daca strangi frana suficient cat sa stea swingerul este de ajuns ca un fir de 0,20 sa se rupa la plecarea unui peste. Destul de deranjant, zic eu. BBLC-ul tunat cu o bucsa din metal si cu discurile din interiorul tamburului corect pastrate, functioneaza foarte bine. Sistemul de "frana rapida" este prea simplu si general valabil , ca sa putem spune ca exista hibe pe un model anume de mulineta.

Buna intrebarea cu LB-ul. :D Hai sa nu fim rai. :D
Presupunem ca omul pe astea le are si a considerat ca vrea distanta mai mare de la ele.

Dan Mitranescu
Veteran

osc1or scrie:

Esti vorba si despre obisnuinta.

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Intotdeauna este vorba despre obisnuinta. Eu ii critic numai pe cei care ne-au obisnuit prost, numai de dragul de a iesi in evidenta cu ceva care scoate mai multi bani decat prinde peste.

Din experienta stiu ca sunt foarte multi pescari care au trecut peste obisnuinta cu BR si au trecut pe mulinete cu frana pe fata si foarte multi care au trecut de la o frana pe fata progresiva la una rapida. In sens invers nu am cunoscut cazuri ! :wink: Oare de ce ? :wink:

Simu Alexandru

Mesaj de Simu Alexandru »

te intreb asa ca de la pescar la "pescar" ce legatura are BR cu frana rapida pt drill? eu la aceste mulinete LB trebuie sa dau mult de fluture sa slabesc sau sa strang frana ceea ce ma dezavantajeaza in dril BR nu are nici o legatura cu frana rapida ala este cu totul pt altceva dar se pare ca eu vb de mere si dmv vreti pere
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club
Nume utilizator schimbat din SEPY31

Simu Alexandru

si apropo dau cu 0.18 de la snz lonng cast competition si crede-ma ca nu am rupt deloc firul pe aceste LB
Nu este atat de grav daca vorbesti singur...Mai nasol este daca vorbesti singur si afli noutati!!!
Imagine
CarpBait Fishing Club

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

SEPY31 scrie:

te intreb asa ca de la pescar la "pescar" ce legatura are BR cu frana rapida pt drill?
Domnul pescar, pentru drill cea mai buna frana este cea progresiva, nu cea rapida. Frana "rapida" inlocuieste vechiul sistem cu BR (o piesa in plus care se poate defecta, greutate marita a mulinetei etc).

Drill-ul se incepe cu frana stransa la maximum, iar, in decursul acestuia, ai tot timpul din lume sa slabesti cat vrei frana. Care frana , la Okuma LB, e foarte buna asa cum e. Ma rog, daca pentru tine 3 ture de fluture e un efort prea mare, de ce nu, du-te la Dan si te rezolva. Pe urma sa vii sa ne povestesti diferenta.

Altfel, daca dai cu 0,18 si n-ai rupt deloc firul pana acum, i-ai ruinat lui Dan rationamentul (ala cu firele subtiri)! :)

Care e logica pentru care folosesti fir de 0,18 pe Okuma LB?

Simu Alexandru

ionut72 scrie:
SEPY31 scrie:

te intreb asa ca de la pescar la "pescar" ce legatura are BR cu frana rapida pt drill?
Domnul pescar, pentru drill cea mai buna frana este cea progresiva, nu cea rapida. Frana "rapida" inlocuieste vechiul sistem cu BR (o piesa in plus care se poate defecta, greutate marita a mulinetei etc).

Drill-ul se incepe cu frana stransa la maximum, iar, in decursul acestuia, ai tot timpul din lume sa slabesti cat vrei frana. Care frana , la Okuma LB, e foarte buna asa cum e. Ma rog, daca pentru tine 3 ture de fluture e un efort prea mare, de ce nu, du-te la Dan si te rezolva. Pe urma sa vii sa ne povestesti diferenta.

Altfel, daca dai cu 0,18 si n-ai rupt deloc firul pana acum, i-ai ruinat lui Dan rationamentul (ala cu firele subtiri)! :)

Care e logica pentru care folosesti fir de 0,18 pe Okuma LB?
pune un 0.18 si pe urma un 0.23 arunca cu ele masoara cu counter-l si pe urma o sa observi o diferenta
Imagine
CarpBait Fishing Club

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

SEPY31 scrie:
pune un 0.18 si pe urma un 0.23 arunca cu ele masoara cu counter-l si pe urma o sa observi o diferenta
Pune un 0,28-0,30 pe o Okuma Axeon, arunca in paralel cu LB cu fir de 0,18 si vezi diferenta.

O mulineta care te ajuta in obtinerea de distanta are

- greutate redusa
- asezare foarte buna a firului
- tambur longcast.

Adica exact ce NU are Okuma LB, care are cu totul alte calitati.

Revenind la subiectul topicului, o frana rapida, "tunata", are un grad de ajustare fina a tensiunii din fir mult redus. Nu degeaba, producatorii mari de mulinete, nu produc frane super rapide, care sa treaca intr-o jumatate de tura, de la strans maximum la deschis maximum. De altfel, sintagma "instant drag" e doar o denumire de marketing, poate induce in eroare.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”