pe lansetele cu actiune rapida,lansete de top ,de ce exista INTOTDEAUNA inelatie 50-16?
Tocmai ti-am dat mai sus un exemplu ca afirmatia asta nu-i adevarata. Daca e precum spui, pune-ti intrebarea: de ce Century n-a construit si varianta cu inel de 50 in cazul modelului C2? Sau, daca-i asa cum sustii tu, ce rost are constructia modelului Free Spirit HiS-200 3,90, 3,5 lbs (actiune ultrarapida) cu inel de plecare de 40? Raspunsul la intrebarea ta e continut in articolul lui Vlad, adica
inelul de 50 e destinat, mai degraba, pescuitului cu fire groase.
Poti face singur un test: incearca sa gasesti lanseta cu care pescuiesti in mod uzual si in configuratia cu inel de plecare de 40. Si fa o comparatie a aruncarilor,
mai intai cu fire subtiri, intre acesta si cea cu inel de plecare de 50 (cea pe care banuiesc ca o ai). Dupa aia cu fire groase. Si sa-mi spui la ce concluzie ai ajuns.
Eu iti spun ca, nu numai ca eu am facut acest test, dar am si discutat cu pescari care detin scule de top, cu actiune ultra-rapida, care au facut testul. Au ajuns la exact aceeasi concluzie. N-a existat nici o diferenta intre lungimea aruncarilor in cazul firelor subtiri, ci doar in cazul celor groase...
Mai departe, pentru restul lansetelor (adica cele care nu sunt de top si ultrarapide) inelul de plecare de 50
care necesita si o alta configuratie a restului inelelor e, pentru marea majoritate a pescarilor, mai degraba, un dezavantaj (daca ne referim strict la pescuitul cu fire subtiri).
Mai poti face alt test (mult mai empiric de data asta) : pune mana pe 2 lansete de la acelasi producator, cu aceeasi lungime, actiune si TC, dar cu inele de plecare diferite. Vei vedea ca cea cu inel de 40 pare mult ma rapida decat cea cu cel de 50 (care va fi mult mai moale).
Asta ca sa nu mai spun ca, de fapt, discutia e si mai complexa, mai conteaza si distanta unde e pozitionat primul inel fata de mandrina.