mrs scrie:Sunt tare curios ce inseamna tratament special pt. pinioane??? Sa inteleg ca pinionul principal o sa fie adonizat (negru) la fel ca la modelele "scumpe" de la shimano?

Pinioanele se toarna din zamac ( aliaj de aluminiu ).
Tratament "special" inseamna :
1. Materialul folosit sa nu mai fi fost incalzit vreodata. Ca si in cazul otelurilor, incalzirile repetate diminueaza calitatile materialului.
2. Turnarea sa se realizeze la presiuni inalte. La presiuni joase se obtin piese dezaxate si cu diferente de densitate intre zonele turnate. Aceste lucruri nu se observa in prima perioada de utilizare a mulinetei, dar este cauza "rontaitului" care apare dupa un an ...
3. Rectificarea pinionului. Acest lucru se realizeaza pe masini speciale de prelucrat si retuseaza eventuale mici defectiuni aparute in urma turnarii. ( care stau la baza decalibrarilor ulterioare )
4. Ambutisarea la rece. Poate cel mai important procedeu de intarire al pinionului. Pinionul se aseaza pe o matrita din otel ( identica cu cea de turnare, dar rectificata cu mare precizie) si se strange cu forte mari. Astfel materialul se intareste la suprafata si ajunge in faza de tasare a unui pinion uzat . Asa ca "uzura" este luata direct din fabrica, pinionul ne mai putand sa se taseze la suprafata dintilor si astfel sa apara jocurile si "rontaitul".
Toate astea costa. Mult. Altii bruneaza ( vopsesc in negru ) si asta le este toata ingineria ...de luat ochii.
Deja vorbim de "lucruri sfinte" in comertul cu mulinete din zilele noastre. M-am convins singur.
Degeaba bagi banii in lucruri bune ( cum am bagat eu in TD-uri ), degeaba trec ani buni peste unele mulinete si nu prezinta nicio urma de uzura ( tot de TD-uri zic ) , degeaba se inteapa lumea cu unele modele, ca uita imediat.
Pana nu faci gard din bannere peste tot , greu sclipeste ceva in privirile pescarilor ...
Traim vremuri in care cei care pot sa dea un sfat corect obtinut in urma experientelor sunt condusi numai de doua idei.
1. " daca m-am ars eu, lasa sa se arda si altii" sau
2. " de ce sa-i fac cucul mare lu' ala degeaba" si prefera sa dea sfaturi pe mici interese de c....
Din toate relele din lumea asta, mulinetele sunt printre ultimile care prezinta importanta.
Asa ca, sa fim sanatosi ... si sa ne bucuram in continuare de pinioane brunate .