Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee
La cati lei/mulineta ?mirel34 scrie:despre astea vorbesc .pot face la comanda pentru ori ce mulineta
Eu mi-am inlocuit singur saibele cu unele din carbon si am folosit excesul de vaselina de pe saibele de pasla...cu mentiunea ca mulinetele au fost noi.cristianmalaescu scrie:Succint si pentru a nu divaga.
Asa cum a prezentat mai sus Dan Mitranescu, solutia optima pentru upgrade-ul franelor, in special la Shimano. este carbontex-ul.
Doresc sa precizez clar: carbontexul este un laminat compozit. Concret un laminat din fibra de sticla si fibra de carbon. Nu teflon sau alte bazaconii.
Ca si istorie, cei care au aplicat solutia in cauza pentru sistemul de franare al mulinetelor au fost initial cei de la Penn. Materialul lor se numeste HT100, in fond difera doar denumirea.
Penn echipeaza din start, in standard, anumite modele cu HT100.
Ceilalti producatori au ramas in general fideli sistemelor clasice de franare, de multe ori depasite si in dezacord cu pretentiile utilizatorilor.
De aici si nevoia de upgrade si in principal, fara a dori sa-i blamez, in primul rand la Shimano unde, franele sunt multidisc pasla cu otel. Eficacitatea slaba, imprecizia reglajelor si uneori cursa nedorit de mare a franei pot fi cu adevarat eliminate cu discurile din Carbontex.
La Daiwa am constatat ca franele sunt diferite, au eficacitate mai buna poate doar Quick Drag-ul sa lase unora de dorit.
Optim, din experienta personala si din cea a celor care au utilizat discurile de la mine, functionarea ideala apare in contextul gresarii discurilor din Carbontex cu Cal's Grease, vaselina special creata pentru mulinete, sisteme de franare cu frictiune limitata si angrenaje. Compozitia acesteia este din pacate un secret al producatorului si, se pare ca testele facute cu variante diferite de vaseline nu au generat rezultate favorabile, similare Cal's.
Se pot totusi utiliza si discuri uscate insa pentru durabilitate si finete recomand gresare.
Fire intinse!
danbd scrie:Salutare,
Doresc sa fac un "tuning" la mulinete, si anume sa le fac frana rapida.
Precizez ca am inlocuit demult arcurile de la "fluturi" dar nu este destul.
Vreau sa inlocuiesc pasla din tamburi dar nu stiu exact cu ce si, mai important, de unde sa iau
Discurile metalice au diametru 25 mm
grosime discuri pasla aproximativ 1 mm
Imi doresc de la frana rapida 2 lucruri:
1. sa nu mai trebuiasca sa straneg fluturele fff tare pentru a bloca tamburul ( am reusit sa distrug 3 piulite din cauza asta si pe termen lung 3 okuma Pro Distance). Tamburul blocat este obligatoriu
2. Sa am maxim o tura de la tambur blocat la tambur liber, cu conditia sa nu am frana in valuri.
P.S. Am luat acum 4 Daiza windcast Z si frana este fenomenala. La fel vreau si la cele 2 rezerve
Orice informatie va fii apreciata,
Multumesc,