Mulineta DAM Quick Z-Base

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Avatar utilizator
ionut72
pescar de competitie
Mesaje: 2784
Membru din: Mar Oct 09, 2012 15:52

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de ionut72 »

Oliver
Tu nu ai cumpăra o mulinetă mai scumpă dar foarte robustă fabricată în Japonia cu o garanție de 5-6 ani?
Nu, as cumpara o mulineta mai scumpa dar foarte robusta, fabricata oriunde! :) In China nu exista numai produse ieftine si proaste.
Cât a fost un Powerliner vechi și cât este unul nou?
Repet, diferenta de pret nu provine, neaparat, din calitatea materialelor, ci, mai degraba, din costul cu taxele si salariile. Asta este explicatia principala a migrarii firmelor catre China, Malaezia, Vietnam etc. Powerliner-ul vechi, daca memoria nu-mi joca feste, a aparut la un pret prohibitiv, care aproape a fost injumatatit cand baietii de la Okuma si-au dat seama de greseala.
O Daiwa de 900 de lei de ex. (Emblem sau Windcast) se face tot în China.
Tocmai: daca s-ar produce in Japonia si s-ar vinde tot la 900 de lei, ar fi mult mai proasta decat asta fabricata in China! :) Folosind aceleasi materiale, fabricata in Japonia, probabil ar fi undeva pe la 1500 de lei.

Iti inteleg dezamagirea, dar scopul unei firme este profitul actionarilor. Daca acesta se poate face mai repede prin metoda "consumerismului", nu firmele sunt principalele vinovate, ci clientii care o accepta.

Apropo, a aparut Shimano Fliegen 35 SD. Vine fara tambur de rezerva, iar cel cu care e echipata mulineta e dedicat pentru pescuitul cu fire subtiri (sau cu fire groase la distante foarte mici). Vestea buna e ca se potrivesc tamburii de la XTD 14000 :) Intrebarea e: ai fi dispus sa platesti aproape 2000 de lei pentru acesta mulineta (tambur de rezerva inclus), doar pentru ca e JDM - Japan Domestic Market? Si daca da, cati ar fi dispusi sa dea banii astia, comparativ cu o Ultegra CI4+ 14000 - 2 tamburi de rezerva + reductiile de fir (pe care o poti achizitiona si la jumatate din pretul asta, in anumite conditii)?

http://www.totalfishing.ro/mulineta-shi ... 83850.html
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Oliver24
Mesaje: 28
Membru din: Vin Aug 04, 2017 1:09

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de Oliver24 »

Mulțumesc de explicații Ionuț. Este evident că outsourcing-ul a fost făcut de către firme în vederea scăderii costurilor. Cu toate acestea, această competiție s-a transformat într-o regulă gen. dacă nu faci outsourcing nu este competitiv. Eu personal nu cred asta. Eu cred că firmele au făcut asta nu neapărat că nu își permiteau să fabrice și să vândă produse de calitate ci au făcut asta pentru a înregistra un profit mai mare din cauza scăderii costurilor cu angajații și în final spre a oferi un produs cu renume de west cu munca celor din est.

Să îți dau un exemplu: ce ar alege consumatorul european la același preț? O mulineta cu 2 rulmenți de oțel made in Europe sau una cu 4 sau 5 rulmenți (poate tot de oțel) made in China? Ideea este că eu personal cred că ar exista o nișă de consumatori care ar aprecia produsele locale, dacă ar fi făcute la aceași calitate ”ca pe vremuri”.

În anii ”90 Silstar era o marcă respectată de către pescari deoarece oferea un produs foarte bun la un preț mic spre mediu. Dacă am presupune că Silstar nu ar fi făcut outsourcing, acum ar fi ajuns la un preț mediu spre mare, însă eu cred că pescarii europeni ar fi rămas loiali acestei mărci din cauza calității sale și nu în ultimul rând din cauza faptului că aveai certitudinea că oamenii care au fabricat acele ustensii aveau o experiență însemnată. Ce experiență avea atunci un chinez la fabricarea lansetelor? Să nu uităm totuși că în toți acești ani a crescut o generație de salariați europeni foarte bine calificați.. Ei ce au făcut? În China nu s-au dus asta e clar. La momentul de față, să zicem că Shimano practică prețuri mari cu mulinete din Malaezia. Cred că și Silstar putea să ofere ceva asemănător made in Europe.

De fapt, topicul era despre căderea pieței europene a ustensiilor de pescuit. Este vorba despre Balzer, Silstar, Cormoran și DAM. Știați că Dam a fost înființat la sfârșitul secolului XIX și la un moment dat a fost lider mondial? Shimano abia în anii ”70 s-a apucat. Okuma nu știu. Problema firmelor europene a fost că erau prost administrate, trecând de la investitorii inițiali la tot felul de fonduri de investiții care le priveau ca și o pușculiță de bani și nu au acordat finanțările necesare pentru inovare. DAM a ajuns în pragul falimentului și a fost salvat de câțiva angajați care au recumpărat firma de la investitori. Ce făcea Shimano și Okuma? Făceau ustensii excelente la prețuri decente, De fapt japonezii asta fac și astăzi (de la Honda până la ceasurile Seiko). Căderea firmelor europene nu cred că se explică doar prin faptul că unii veneau cu ustensii din China și le făceu concurență ci datorită proastei organizări și a lipsei de inovare. Asta a fost și experiența mea cu aceste firme: din momentul în care au fost achiziționați de investitorii noi și producția a fost mutată in China, calitatea a scăzut foarte tare și s-au transformat în ”chinezării ieftine”.

În ultimii 5 ani au apărut totuși noi jucători europeni cum ar fi K-karp, Eurostar sau Carp-zoom (nu știu daca le-am scris corect denumirea). Câteva sunt ungurești, altele poloneze etc. Și ei fac tot în China, dar calitatea este mult mai slabă față de Shimano și Daiwa....și chiar Okuma aș zice.

Avatar utilizator
ionut72
pescar de competitie
Mesaje: 2784
Membru din: Mar Oct 09, 2012 15:52

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de ionut72 »

Oliver
Să îți dau un exemplu: ce ar alege consumatorul european la același preț? O mulineta cu 2 rulmenți de oțel made in Europe sau una cu 4 sau 5 rulmenți (poate tot de oțel) made in China?
Mi-e greu sa-ti dau un raspuns despre consumatorul european, ca nu-l stiu. Dar, despre consumatorul mediu roman, ti-l pot da in cunostinta de cauza: 9 din 10 clienti care intra in magazin si vor o mulineta, se intereseaza, primo, despre pret, si, secundo, despre cati rulmenti are mulineta. :D

Pe de alta parte, este, in firea omeneasca sa se ataseze de lucruri si marci care, la un moment dat, le-au adus satisfactii. Si e foarte bine asa, pentru ca, altfel, am fi roboti, nu oameni. Din acest motiv acei angajatii de la DAM-MAD au facut eforturi sa salveze marca. Ce se omite din toata povestea asta e ca, in clipa aceea, s-au transformat, ei insisi, in investitori. Cat de buna e treaba pe care o fac? Pai, raspunsul ti l-ai dat singur! :D

Sorry, in ce ma priveste, din pozitia de consumator, eu nu-mi permit sa am partipri-uri in favoarea productiei "locale" europene, in dauna celei asiatice. Din cea de antreprenor, nici atat.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Avatar utilizator
gor965
Moderator
Mesaje: 14706
Membru din: Vin Mai 25, 2007 17:04
Puncte: 0
Localitate: Calarasi

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de gor965 »

ionut72 scrie:... Powerliner-ul vechi, daca memoria nu-mi joca feste, a aparut la un pret prohibitiv, care aproape a fost injumatatit cand baietii de la Okuma si-au dat seama de greseala.
Powerliner cand a aparut in 2007 nu avea rival la pretul ei, in jurul a 170 ron (era pe la 195 lei in full sezon si pe la 155 ron iarna, la reduceri). Acuma, ptr. o mulineta ieftina in 10 rulmenti, Powerliner s-a vandut extraordinar de bine pana in momentul in care s-au scumpit materialele si pretul ei aproape ca s-a dublat. Cel mai probabil fiabilitatea dovedita de primele modele a condus la decizia de a o mentine pe piata chiar si la acest pret ridicat. Ulterior, aceeasi fiabilitatea crescuta a condus la decizia de a mai taia pe ici pe colo din materiale, ca sa se reduca iar pretul si mulineta sa devina atractiva. In ziua de azi chiar nu mai conteaza daca o mulineta te tine mai mult de 5 ani ... fiindca ptr. generatia noua de pescari ele (mulinetele) imbatranesc si devin urate. Vremea mulinetelor care te tin o viata, a trecut ...poate mai sunt inca pescari nostalgici dupa acele vremuri dar trebuie sa recunoastem ca nici ei nu sunt vesnici. Legat de mulineta din titlu...eram la Peris, la un concurs si am vazut mulienta asta langa o Okuma (nu mai stiu exact ce model era...parca un Synex sau un Axeon) si propietarul, vazand ca fotografiez Dam-ul mi-a spus : ...sunt praf, le vand, arata bine si-atat...mai bine merge Okuma ! Daca respectivul citeste si isi aduce aminte, poate intra si spune ce l-a dezamagit la Dam. Mie unul pretul imi pare prea mare ptr. ce ofera Dam-ul asta.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

Oliver24
Mesaje: 28
Membru din: Vin Aug 04, 2017 1:09

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de Oliver24 »

Interesantă părere... Eu le-am pipăit și nu am sesizat nici un fel de plastic ieftin sau elemente care să scârțâie la îmbinare. Am ales Shimano în dauna lor la dublu preț, DAM-urile fiind la mana a doua. Nu știu dacă am făcut bine, timpul ne va lămuri.

Okuma a fost și pe vremuri un produs fiabil la preț mic. Așa a și rămas! Am tot respectul pentru ei. Eu aș fi dat 340 de lei pe un Powerliner (la prețul dublu) în situația ipotetică în care ar fi rămas acel preț. Întrebarea este: merită o Ultegra 700-800 de lei, adică dublul unui Powerliner? Mă indoiesc serios...Și totuși le-am luat. Dacă DAM sau altă firmă europeană producea ceva asemănător aici, aș fi ales acel produs.

marian_popescu
pescar de competitie
Mesaje: 1080
Membru din: Lun Iul 20, 2009 23:28
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de marian_popescu »

Please 65 Costa 170 de lei in iunie 2007, imi aduc aminte ca m_am dus cu 300 de lei la arrow si nu mi_au ajuns banutii decat pt doua oryx 60. Apoi, in vara urmatoare, le_am luat tot la 170 de lei. Erau made in china, CA si acum. Iar pretul a crescut constant

Nu are rost sa comparam made in china cu made in price alta Tara. Am avut zeci de mulinete pana acum made in Japan, Korea, malaezia, Singapore, Taiwan, USA etc
UNA nu am reusit sa stric

Ionut _ cati din cei pe care ii cunosti de aici, pe crapmania, au intrat la tine in magazine sa cumpere mulinete? OK, as veni sa iau ceva lansete (hakuyo sau baracuda), made/momeli (si e cam prima optiune magazinul tau pt mine) si maruntisuri. Dar un pescar informat, putin probabili sa vina la tine sa ia mulinete
Ca tu vinzi si mulinete, bravo tie. Dar te adresezi unei anume categorii de public, cei care intreaba in primul rand cati rulmenti au mulinetele si de ce nu au inel de 50 toate lansetele

Daca ar fi sa bag 1000 de euro intr_in set de 4 mulinete, acelea s_ar numi daiwa tournament St, cu tamburi de rezerva. Daca ar fi sa imi iau ceva la 100 de euro bucata, probabil s_ar numi bblc second. Daca ar fi ceva si mai ieftin, probabil as ramane tot la navi_urile mele xta, carora pur si simplu nu am ce sa le reprosez. Plus niste baitrunner 4500 pt barca

Avatar utilizator
ionut72
pescar de competitie
Mesaje: 2784
Membru din: Mar Oct 09, 2012 15:52

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de ionut72 »

marian_popescu scrie:Please 65 Costa 170 de lei in iunie 2007, imi aduc aminte ca m_am dus cu 300 de lei la arrow si nu mi_au ajuns banutii decat pt doua oryx 60. Apoi, in vara urmatoare, le_am luat tot la 170 de lei. Erau made in china, CA si acum. Iar pretul a crescut constant

Nu are rost sa comparam made in china cu made in price alta Tara. Am avut zeci de mulinete pana acum made in Japan, Korea, malaezia, Singapore, Taiwan, USA etc
UNA nu am reusit sa stric
Am inteles, si tu crezi ca Shimano s-a dus in China, la primul Chang cu fabrica si i-a zis: de acum inainte tu produci, de capul tau, cu ce materiale vrei, gama asta de mulinete pentru noi? Sau ca malaezienii, taiwanezii, coreenii si singaporezii au un creier si 2 maini mai mult decat chinezii?

Fabricile din China, in care produce Shimano (si nu numai), sunt perfect capabile sa produca orice mulineta, la aceleasi standarde de calitate si cu aceleasi materiale, ca cele produse in Japonia. Iar asta este de necontestat, indiferent ce crede publicul.

Printre altele, detin si o mulineta de spinning, Daiwa Exceler, undeva la 400 de lei, pe care scrie mare: MADE IN CHINA. E impecabila, nu ai decat sa ma crezi pe cuvant.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

Avatar utilizator
ionut72
pescar de competitie
Mesaje: 2784
Membru din: Mar Oct 09, 2012 15:52

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de ionut72 »

marian_popescu scrie:
Dar un pescar informat, putin probabili sa vina la tine sa ia mulinete
Ca tu vinzi si mulinete, bravo tie. Dar te adresezi unei anume categorii de public, cei care intreaba in primul rand cati rulmenti au mulinetele si de ce nu au inel de 50 toate lansetele
Printre altele si indirect, un magazin se ocupa cu educarea pescarilor. Si educatie fac zilnic, de ma dor si gura si sinapsele! :D Inclusiv pe balta, cand ma duc, nu e partida in care sa nu fiu intrebat, cum se pregateste o nada, cum se face o montura, un nod etc.

Altfel, ma adresez tuturor categoriilor de public si pot aduce, in magazin, la comanda, orice. Totusi, scopul acelui magazin e profitul. Insa, cand clientul e convins ca, fara carlig galben si ata rosie nu prinzi pestele, cea mai buna solutie e sa-l servesti si sa nu incerci sa-i expui teoria superioritatii monturii cu fir de par comparativ cu babaroasa infipta-n carlig.
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

marian_popescu
pescar de competitie
Mesaje: 1080
Membru din: Lun Iul 20, 2009 23:28
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de marian_popescu »

Nu ma asteptam sa fii de acord cu mine
Ai si tu niste ani de cand esti in bransa si stii ce mulinete se faceau, si nu neaparat pe bani multi. Adu_ti aminte ce mulinete cu 1_2 rulmenti vindea magazinul tau, made in Korea, inca le gasesti perfect functionale pe olx
De acord ca si chinezu face calitate in functie de cum se plateste. Probabil si excellerul pe care il ai, nu e din primul model, sau macar este z_ul, ca x_ul a fost pilaf. Acum, chinezu care foarte OK si excellerul, dar si pretul a crescut pe masura fata de primul model

Hai ca am facut praf topicul omului

marian_popescu
pescar de competitie
Mesaje: 1080
Membru din: Lun Iul 20, 2009 23:28
Puncte: 0
Localitate: Ploiesti

Re: Mulineta DAM Quick Z-Base

Mesaj de marian_popescu »

Pt cel de_al doilea raspuns, jos palaria

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”