Noile mulinete Shimano Ultegra Ci4 XTC 14.000

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Dan Mitranescu
Veteran
Puncte: 0

Re: Noile mulinete Shimano Ultegra Ci4 XTC 14.000

Mesaj de Dan Mitranescu »

player4 scrie:
Dan Mitranescu scrie:Discutam si facem presupuneri. Numai timpul da valoare mulinetelor.
Eu am precizat unul din motivele principale in care se inlocuieste metalul cu duramid, respectiv zgomotul. Mi-am luat-o si eu odata
e parerea ta... Daca am ajuns sa vorbim de portile electrice, ca si argumente, nu pot decat sa trag concluzia ca tii neaparat sa dai impresia ca ai dreptate si sa fi cel care ultimul cuvant. In cazul de fata ( exact cele 2 piese din respectiva mulineta) parerea mea este ca daca ar fi metalice nu s-ar accentua zgomotul din cauza lor.
Pt. a lamuri situatia, nu pot decat sa sper ca le-au si facut metalice...
Inginer pt. mine e cel care profeseaza efectiv in domeniu, ca asa , stim ca multa lume are diplome si din varii motive, se ocupa cu alte cele..
Nu vreau sa am dreptate, presupuneam numai pe fondul exemplelelor intalnite de mine. La porti am gasit singura varianta in care se poate face diferenta concret intre metal si duramid. Exemple sunt multe. Chiar imi imaginez cautarea pe piata pentru o imprimanta cu pinioane metalice sau pentru toate electrocasnicele cu angrenaje ( roboti, mixere, feliatoare,... ) . Toate sunt cu pinioane din duramid, deoarece au la baza numai nepriceputi sau chitrosi. :D

P.S. treaba cu "ingineria" era altceva ... , in niciun caz ceva ironic, pentru ca discutiile astea le fac cu mare placere si cu un respect aparte pentru cine se baga in ele. Nu sunt inginer. Nu am diploma. Le-am lasat-o sa se spele cu ea pe cap.

Carpatic Club

Mesaj de Carpatic Club »

Extrapolezi mult discutia..Daca vrei sa o luam in aceeasi directie, ce ar fi ca rolex-ul sau alti priducatori super tari de ceasuri mecanice , sa foliseasca piese de poliamida ( duramid ) in ceasurile lor? De ce crezi ca folosesc doar metalice? Sunt zgomotoase acele ceasuri?
Poliamida este folosita ca inlocuitor in primul rand pt. a scadea costurile de fabricatie, pt. ca e mai usor de procurat si mai ieftina ca alama sau aluminiu ( ca piese finite). Prelucrarea ei se face mult mai usor, arat prin turnare, cat si prin frezare cu aschiere, iar resturile ramase in urma prelucrarii, pot fi reintroduse foarte usor inapoi in procesul de productie. NU in ultimul rand, o piesa identica de poliamida este cu 20-30% mai usoara ca una de aluminiu.
In linkul de mai jos ai si o mica comparatie:

https://www.quora.com/How-good-is-polya ... and-steels

Revenind la faptul care ma intereseaza pe mine, respectiv afirmatia ta cum ca principalul motiv al folisirii piselor de poliamida in ultegre se datoreaza " in principal" scaderii zgomotului de rulare, consider ca este o totala dezinformare.
Celelalte mulinete Shimano cu piese full metal sunt mai zgomotoase ca acestea? :wink:

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

Ești ”cârligos”... Rolex-ul e cel mai tare exercițiu de imaginație. :D
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

Dan Mitranescu
Veteran

player4 scrie:Extrapolezi mult discutia..Daca vrei sa o luam in aceeasi directie, ce ar fi ca rolex-ul sau alti priducatori super tari de ceasuri mecanice , sa foliseasca piese de poliamida ( duramid ) in ceasurile lor? De ce crezi ca folosesc doar metalice? Sunt zgomotoase acele ceasuri?
Poliamida este folosita ca inlocuitor in primul rand pt. a scadea costurile de fabricatie, pt. ca e mai usor de procurat si mai ieftina ca alama sau aluminiu ( ca piese finite). Prelucrarea ei se face mult mai usor, arat prin turnare, cat si prin frezare cu aschiere, iar resturile ramase in urma prelucrarii, pot fi reintroduse foarte usor inapoi in procesul de productie. NU in ultimul rand, o piesa identica de poliamida este cu 20-30% mai usoara ca una de aluminiu.
In linkul de mai jos ai si o mica comparatie:

https://www.quora.com/How-good-is-polya ... and-steels

Revenind la faptul care ma intereseaza pe mine, respectiv afirmatia ta cum ca principalul motiv al folisirii piselor de poliamida in ultegre se datoreaza " in principal" scaderii zgomotului de rulare, consider ca este o totala dezinformare.
Celelalte mulinete Shimano cu piese full metal sunt mai zgomotoase ca acestea? :wink:
Nu se pot face piese de dimensiuni reduse din poliamida. Astfel ceasurile ies din discutie. Nici macar in cel mai slab ceas mecanic nu o sa se gaseasca poliamida.
Totusi, sunt angrenaje cu gabarit redus, ce au durata foarte mare de viata, in care rotile dintate sunt din "plastic". In special contoarele mecanice. Aici poate gasim cele mai finute piese din poliamida. Mai mici de atat nu stiu.

Supracotarea pieselor este o gresala in inginerie. Sa construiesti o piesa mai rezistenta, mai mare sau mai costisitoare, fara sa fie nevoie de asta in angrenajul din care face parte, este o gresala de constructie.
Nu stiu ce mecanisme au mulinetele full metal de la Shimano, dar sunt mecanisme care permit poliamida si altele care nu o permit. Daca mecanismul respectiv este foarte mic sau piesa in cauza este supusa unor forte mai mari, uzura, ..., normal ca nu se accepta poliamida.

Eu consider ca este o "dezinformare" sa generalizam faptul ca daca o mulineta (sau alt produs ), respectiv Ultegra, are o piesa sau mai multe din plastic ( poliamida, duramid) poate sa fie considerata slab calitativ pentru acest argument.
Sau invers, daca este full metal, gata, este mare scula.
Peste toate astea, eu nu am auzit vreodata ca roata aia dintata din poliamida sa se fi stricat.

Fiecare cu parerea lui si sper sa ramana o simpla discutie, poate cu putin ajutor pentru cei care citesc si vor face o alegere in functie de aceste aspecte.

De dragul discutiei: DA ! mulinetele alea full metal de bani multi, cu mecanisme reduse ca gabarit pentru a ajunge la aspectul comercial pe care il promoveaza :wink: ( respectiv greutatea scazuta ), puse la lucru in paralel cu o Ultegra, dupa un an de folosire, uruie ca rasnitele ! :) La Ultegra nu se aude numic, chiar daca sunt folosite intensiv. :wink:

Carpatic Club

Mesaj de Carpatic Club »

Eu nu inteleg de ce tot schimbi subiectul " conversatiei" noastre!!!
NU am afirmat niciodata ca acele piese din ultegre nu isi fac treaba si trebuiau sa fie din alt material. M-am referit strict la marketingul in ceea ce priveste hagane gearul la noile ci4 xtc.

Personal folosesc xtc-uri modificate ( la oscilatie), care au acele piese de poliamida. Chiar recomand oricand ultegrele.
Iti readuc pt. a nu stiu cata oara aminte ca eu m-am referit la afirmatia ta privind faptul ca "principalul" motiv pt care s-a folisit poliamida acolo, este din ratiuni de zgomot, aspect total neadevarat.
Cu privire la mulinetele full metal, iti dau ca ex. Stella FI care e full metal ( inclusiv carcasa) si care e f. silentioasa chiar si dupa ani si ani. Exeplele pot continua cu Ryobi zauber( care sunt si mai complexe ca mecanisme) Concluzia o poti trage singur....

osc1or
Veteran

Mesaj de osc1or »

Dar a vazut cineva vreo piesa din asta de plastic uzata prin vreo mulineta?
Daca nu se uzeaza fiind din plastic, de ce sa fie din altceva? (Mai scump/ greu/ zgomotos/ etc?)

Eu cred ca este evident de ce acele piese sunt din plastic, sunt dimensionate de inginerii Shimano a.i. sa satisfaca cerintele tehnice ale piesei, la cele mai mici costuri.

Trimis de pe al meu SM-G925F folosind Tapatalk
Critic echilibrat

Carpatic Club

Mesaj de Carpatic Club »

osc1or scrie: de ce sa fie din altceva? (Mai scump/ greu/ zgomotos/ etc?)
Pt. ca asa au zis ei ca au pus, cei de la Shimano!!! Au zis ca noile Ci4 xtc au HAGANE GEARS!!

georgeRO

Mesaj de georgeRO »

Hagane gear se refera la pinionul principal, nu la toata mulineta.

Carpatic Club

Mesaj de Carpatic Club »

georgeRO scrie:Hagane gear se refera la pinionul principal, nu la toata mulineta.
Hagane Cold Forged Gears ( plural...)

Dan Mitranescu
Veteran

player4 scrie:....... eu m-am referit la afirmatia ta privind faptul ca "principalul" motiv pt care s-a folisit poliamida acolo, este din ratiuni de zgomot, aspect total neadevarat.
Cu privire la mulinetele full metal, iti dau ca ex. Stella FI care e full metal ( inclusiv carcasa) si care e f. silentioasa chiar si dupa ani si ani. Exeplele pot continua cu Ryobi zauber( care sunt si mai complexe ca mecanisme) Concluzia o poti trage singur....
Pai atunci daca nu din ratiuni de zgomot , din ce ratiuni se poate face acea piesa din plastic ?
Asta tot incerc si eu sa aflu din discutie.
Din ratiuni de zgomot cunosc cateva zeci de exemple, dar din alte ratiuni inca nu am avut norocul sa cunosc, de ce se pune duramid in loc de metal la rotile dintate. Mai ieftin nu este, mai rezistent nu este, costurile de prelucrare sunt aceleasi ca si in cazul metalului si nu cred ca vorbim de 2 lei in plus la nivelul asta.
Greutatea scazuta este nesemnificativa in cazul de fata. Vorbim de 3-5g mai putin, si "prezentarea" cu o piesa din plastic, ce nu da atat de bine ..., nu cred ca merita.
Asa ca, de ce piesa aia din plastic, daca nu din considerente de zgomot ?

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”