Oprea Marian scrie:In spatele proiectului de lansete Select Baits sta experienta de 10 ani pe care o avem ca distribuitori ai multor branduri mari de sub umbrela Big Fish. Nu cred ca pune nimeni la indoiala capacitatea noastra de a recunoaste o lanseta buna. Invit la discutie pe oricine doreste sa avem o conversatie pertinenta despre lansetele Select Baits sau lansete, in general.
Mi se pare insa ridicol, obtuz si jignitor sa afirmi despre niste lansete ca sunt 'parciuri' doar pentru ca se 'balangane dupa aruncare'. Mai ales ca nici Potenza si nici Vigor nu au o rata de revenire lenta a varfului (a se citi 'balangane', in termeni de expert). Century FBS sau Harrison Acurix ar trebui sa fie niste gunoaie doar pentru ca au o actiune semi parabolica?! Chiar si asa, evaluam intotdeauna o lanseta raportandu-ne exclusiv la cat de mult aruncam cu ea?! Stiu multi pescari care arunca mai mult cu o lanseta progresiva decat cu una rapida pentru ca nu stapanesc tehnica de aruncare. Sunt fericiti asa si au multe partide de pescuit reusite. Free Spirit Hi-S sunt niste mizerii pentru ca folosesc un tip de carbon cu continut scazut de rasini care are drept scop scaderea greutatii in detrimentul rezistentei? La cate lansete intoarse in service au, cu siguranta ar fi putut schimba ceva. Nu e deloc greu sau scump sa cresti rezistenta blankului unei lansete. Probabil nu au facut-o pentru ca prefera sa plateasca pretul nemultumirii unor pescari pastrand avantajul unor lansete extrem de usoare.
O lanseta este un produs ca oricare altul si e greu sa afirmi ca modelul X e categoric mai bun decat Y. Sau ca X e cel mai bun. Se poate insa dezbate despre materialele folosite, actiune, test de curbura, greutate, diametrul blankului, rezistenta in timp, traditia producatorului, chiar si despre raportul calitate/pret. Noi consideram ca lansetele Select Baits sunt foarte competitive pe segmentul lor de pret tinand cont de materialele folosite. Nu am intentionat nici macar o secunda sa producem cele mai ieftine lansete sau sa detronam Century din pozitia de lider al tehnologiei pe acest segment, ci doar sa oferim un produs corect, asa cum intelegem noi acest termen.
Nu sfatuiesc pe nimeni sa cumpere lansetele noastre fara sa aiba in vedere si restul ofertei de pe piata. Oricine este interesat sa isi cumpere lansete poate trece pe la magazinul Big Fish, sa vada lansetele in discutie, eventual ii putem da o lanseta sa o incerce, iar decizia achizitiei ramane strict a lui.
Cei care doresc detalii despre lansetele Select Baits, imi pot scrie la adresele de email
contact@bigfish.ro sau
contact@selectbaits.com
Domnule Marian, permiteti-mi sa fac pe avocatul celor vinovati de cuvinte grele fara temei.
Va rog sa ma corectati daca gresesc in ceea ce spun.
1. Dumneavoastra si brandul SB sunteti de ceva vreme pe piata romaneasca cu o gama de produse destinate pescuitului, dar aici vorbim despre o activitate cu precadere in productia si distributia de produse finite sau "semi-preparate" de nada. Pana aici corect?
2. Dupa ani de zile de activitate, va extindeti orizonturile si scoateti pe piata direct niste modele de lansete care pot fi considerate de 8 din 10 romani a fi din plaja de pret a produselor premium.
Desi nimeni nu va pune la indoiala calitatile si experienta de pescar/pescari, nu puteti avea pretentia sa nu intampinati reticenta in randul pescarilor cand le propuneti niste produse premium (ca pret cel putin).
Imaginati-va urmatorul scenariu. Automobile Dacia care a facut autoturisme si utilitare mici (relativ de curand) in intreaga ei activitate, vine maine si zice "Domnilor, va propunem noul tractor marca Dacia." si il pune la un pret asemanator unui John Deere, Deutz-Fahr sau chiar Lamborghini.
La un om care foloseste de ani de zile John Deere, il poti condamna ca spune despre tractorul Dacia ca e o mizerie?
Din punctul meu de vedere greseala dvs. ca producator este una foarte comuna de marketing (da, am studii in domeniu). Ati atacat o piata premium monopolizata de cateva branduri care au un avantaj foarte mare : vechimea ca lider de piata, notorietatea si garantia calitatii castigata in timp.
Va va fi foarte greu sa concurati cu Shimano, Daiwa, Fox si alte branduri care se bucura de avantajele enumerate mai sus.
Parerea mea era ca trebuia sa "scoateti capul" progresiv in aceasta piata. Erau bune niste lansete de 150-300 de lei cu un raport calitate / pret bun pe care oamenii sa le incerce si sa le foloseasca.
As indrazni sa dau ca exemplu modelul de business Hakuyo.
Acum insa, dvs. propuneti un produs de 850 lei care, no offence, e un no-name comparativ cu competitorii din aceeasi categorie de pret. E normal votul de neincredere "until proven otherwise" care vi s-a acordat.

Si dumneavoastra aveti dreptate. Nu e normal si corect sa vorbesti despre un produs despre care nu stii nimic cu atribute gen "parciuri", "gunoaie" etc. E normal tutusi sa ai retineri in a-l cumpara in detrimentul altui produs. Credeti ca Iphone-urile sau Samsung Galaxy S7 se vand ca sunt neaparat mai bune decat Huawei sau Xiaomi? Ei bine nu. Au doar un nume construit de la zero. Inainte de a fi Galaxy S7, au fost S6, S5 etc. Dumneavoastra ati sarit direct la "Galaxy S7" fara sa plecati de la 1.
Nu caut sa va insult inteligenta pentru analogiile non-pescaresti de mai sus doar propun niste exemple care sa fie pe intelesul tuturor de pe forum, fie ca au cunostinte de vanzari si marketing sau nu.
Toate cele bune,
Dan.