sfaturi punere fir pe tambur

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

dancalinescu
Puncte: 0

sfaturi punere fir pe tambur

Mesaj de dancalinescu »

Dragi colegi de forum,
Am tot studiat internetul si in discutiile gasite, toata lumea a opinat ca se pune rola intr-un recipient cu apa calda si cand se trage firul pe mulineta se pune o mica tensiune pe fir (EX: cu un burete de bucatarie umed) pentru a se aseza cat de cat firul urmand ca pe balta sa se faca o prima lansare cat mai lunga doar cu plumbul ca la recuperare, mulineta sa isi aseze firul cum poate / cum e proiectata sa il aseze. So far, so good.
Ce nu zice nimeni este cum pot pune o anumita cantitate de fir pe mulineta si cum as putea sti cata umplutura trebuie pusa.
La mulinetele shimano (cel putin la Speedcast xtb 14000), mulineta vine cu un dispozitiv de plastic care se pune pe tambur sub forma de umplutura.
Eu nu detin asa ceva si intentionez sa pun niste benzi textile (cum sunt chingile alea de la rucsace) pentru ca nu ma incanta ideea de a pune un fir oarecare pe tambur sub forma de umplutura. Ce-i drept, as face si asta daca as sti cat fir trebuie pus.
Scenariul meu e urmatorul.
Se da o rola de fir Subdue Long Cast Carp de 1200 m si fir de 0.28mm si 4 mulinete (2 Hakuyo YK5000 si 2 Cormoranuri de modele diferite. Una e Antera, celalalta e similara dar alt model). Pe fiecare din acestea vreau sa pun cate 1/4 din rola, adica cca 300m. Evident ca nu voi putea umple nici-un tambur al mulinetelor de mai sus si va interveni nevoia de umplutura pentru ca ele au capacitate mult mai mare (momentan am cca 300m de fir de 0,35 pe care urmeaza sa il schimb). Intentionez ca de aceasta data sa pun si inaintas textil dar nu mai mult de 10-11 m (am inteles ca de regula se pune 3x lungimea lansetei ca inaintas?) dar acesti 10-11m nu ii consider prea relevanti in ecuatie.
Pentru inaintas imi e usor. Masor o lungime de 1m ca la croitorie si iau 10-11 lungimi de 1m.
La mono insa, nu pot lua 300 de lungimi de 1m pt ca l-as insira prin toata casa si probabil l-as incurca.
Ceva sfaturi, pareri etc?

Brohlin

Mesaj de Brohlin »

1. Te duci la um magazin care ofera astfel de servicii. 2. Masori distanta dintre 2 puncte (mai mare de 1 m, preferabil 5) si numeri spirele. 3. Cumperi un counter de fir (exista riscul sa ai abateri de cativa m)

Sent from my HTC One using Tapatalk

Laurentiu Burlacu

Re: sfaturi punere fir pe tambur

Mesaj de Laurentiu Burlacu »

dancalinescu scrie: Ce nu zice nimeni este cum pot pune o anumita cantitate de fir pe mulineta si cum as putea sti cata umplutura trebuie pusa.
Începi de pe un tambur gol pe care pui mai întâi firul cu care vrei sa pescuiești, să zicem 300m. Peste el pui umplutura până când se umple tamburul. Apoi întorci firul pe alt tambur de aceeași dimensiune și astfel firul cu care pescuiești ajunge sus, iar umplutura ajunge jos. O să-ți ia ceva timp, dar te scapă de măsurători.

Brohlin

Mesaj de Brohlin »

Pai si cand stie ca a pus aia 300m???

marussik

Mesaj de marussik »

Brohlin scrie:Pai si cand stie ca a pus aia 300m???
Numara rotatiile (mulineta are trecut la specificatii raportul de recuperare).
Fiind la inceputul tamburului probabil ii va da o abatere de 10-15 m in minus.
Ionut Cosmescu
Clubul sportiv GREEN LAKE
0768 109 340

Claudiu Garlea
pescar de competitie

Mesaj de Claudiu Garlea »

Brohlin scrie:Pai si cand stie ca a pus aia 300m???

Eu numar 250 de ture de manivela. Apoi vin cu umplutura. Normal, exista o abatare dar nu ar trebui sa deranjeze prea mult :D

dancalinescu

Mesaj de dancalinescu »

Salut Claudiu. Eu am facut "pe direct" asta. Am pus umplutura cu banda izolatoare. :lol: si apoi am pus cca 250 de ture de manivela urmat de inaintas textil de cca 10-11 metri.
Problema e ca nu prea stiu ce inseamna o tura de manivela la mulineta mea in ceea ce priveste lungimea de fir recuperata la o tura de manivela. Tamburul e de 5000 si raportul de recuperare e de 4.9:1.

Alin Galbenu
Moderator

Mesaj de Alin Galbenu »

Laurentiu Burlacu scrie:
dancalinescu scrie: Ce nu zice nimeni este cum pot pune o anumita cantitate de fir pe mulineta si cum as putea sti cata umplutura trebuie pusa.
Începi de pe un tambur gol pe care pui mai întâi firul cu care vrei sa pescuiești, să zicem 300m. Peste el pui umplutura până când se umple tamburul. Apoi întorci firul pe alt tambur de aceeași dimensiune și astfel firul cu care pescuiești ajunge sus, iar umplutura ajunge jos. O să-ți ia ceva timp, dar te scapă de măsurători.
Asa faceam si eu pana acum, dar la 4 tamburi + 4 rezerve, o sa mori. Cel mai simplu este, daca ai posibilitatea, sa-l pui cu masina. Are counter, stii exact cat intra, il pune si drept. Este cel mai rapid. In 5 minute ai pus 8 tamburi.

tibi crivoi

Mesaj de tibi crivoi »

dancalinescu scrie:Salut Claudiu. Eu am facut "pe direct" asta. Am pus umplutura cu banda izolatoare. :lol: si apoi am pus cca 250 de ture de manivela urmat de inaintas textil de cca 10-11 metri.
Problema e ca nu prea stiu ce inseamna o tura de manivela la mulineta mea in ceea ce priveste lungimea de fir recuperata la o tura de manivela. Tamburul e de 5000 si raportul de recuperare e de 4.9:1.
1 - nu e bine sa folosesti banda izolatoare, leucoplast, scotch, etc. pentru ca, in timp, in special de la caldura, adezivul o sa se scurga si o sa-ti faca firul inutilizabil;
2 - daca nu stii cat recupereaza mulineta la un tur de manivela, masori (faci un semn pe fir cu un marker, dai o tura de manivela, mai faci un semn, masori distanta dintre ele).

adyprico

Mesaj de adyprico »

Eu am fost nevoit sa pun o rola de sufix ultra knot de 0.25 pe 4 tamburi , nu am vrut sa ma duc la bobinat pentru ca orice mulineta sigur nu aseaza firul ca masina si la 2-3 aruncari risti sa faci peruci ... parerea mea .
Eu am folosit metoda tamburului de rezerva dar am luat intai o rola de 300m de fir de 0,25 ieftin (masurata grosimea intai ca sa fiu sigur) l-am pus pe tamburul de rezerva si apoi am umplut cu un fir de 0.3 cam cel mai ieftin care l-am gasit , okuma de totalfishing ceva de genu ... dupa care am intors firul de umplutura pe tamburul principal si apoi continuat cu firul principal , eu zic ca am avut o abatere de cativa metri maxim
E adevarat ca la inceput pana le-am facut pe toate faci febra la mana :D dar cand o sa schimb firul principal probabil o sa pun tot de 0.25 si o asa sunt sigur ca pe tambur voi schimba doar acei ~ 300m

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”