Sistemul baitrunner a fost inventat pentru o trecere cat mai rapida de la frana slaba necesara in asteptare la o frana tare necesara la aruncare. Era prea simplu sa se schimbe arcul de reglare a franei cu o bucsa rigida si nu se puteau cere milioane numai pentru atat .
Ce pot sa spun este ca foarte multi posesori de mulinete cu baitrunner isi pun si bucsa pentru frana rapida . De ce ? Chiar daca trecerea intre extremele franei se face destul de rapid cu maneta baitrunner-ului atunci cand aruncam , totusi in timpul drill-ului frana aia tare de la aruncare trebuie slabita foarte mult ( mai nou se pescuieste absolut normal cu fire de 0,20 ) . Aceeasi frana slabita trebuie stransa iar cu 8-10 rasuciri atunci cand trebuie sa aruncam . Deci munca este aceeiasi ca in cazul unei mulinete simple , cu frana progresiva , fara baitrunner .
La noi se prinde ceva mai mult peste si frana progresiva , chiar daca este insotita de baitrunner, este deranjanta.
Nu mai pun situatiile in care pestele pleaca puternic si cuplarea baitrunner-ului poate sa duca la ruptura. Am cateva exemple , nume mari , nu le dau !
In pescuitul crapului pe balti nu vad mari avantaje pentru mulinete cu baitrunner. Masa aferenta sistemului mareste greutatea mulinetei . Acest lucru este un dezavantaj in aruncare ( se stie ca sunt preferate mulinetele usoare ce dau o revenire mai buna ) cat si in confortul dorit.
Unde vad util baitrunner-ul ( si unde il folosesc) este la Dunare . Mulineta in asteptare trebuie sa fie permisiva ca franare , dar odata intepat pestele reglajul trebuie sa fie foarte bine facut, spre limita maxima a acestuia . O frana rapida nu reuseste acest lucru deoarece strangerea franei nu poate sa fie prestabilita , iar micile abateri de reglare pot rupe firul sau pot lasa o libertate prea mare care nu ajuta in specificul pescuitului in agatatura.
Tot util consider baitrunner-ul in pescuitul la clonc , in care , dupa ce somnul trage ( frana lejera ), trebuie sa intepam repede si ferm . De multe ori la acest pescuit se pun ambele maini pe lanseta , iar reglajul franei daca nu este prestabilit, poate sa creeze probleme .
P.S. am facut pana acum peste 800 bucsi pentru frana rapida. Au fost facute modificari pe majoritatea mulinetelor de crap care nu aveau frana rapida , multe prevazute cu baitrunner. Arculete nu am dat niciunul chiar daca am strans o gramada !

Cam asta este parerea pe care o cunosc .