ŢUICA DE PRUNE
Dragii mei pescari,
Trăiască Academia Română, care ne dă veşti bune, interesante şi dătătoare de speranţă! Se pare ca până acum, bând ţuica, noi am
acţionat cam din intuiţie! Ceea ce n-a fost rău, desi uneori, unora, le-a fost cam rău... Acum avem problema clarificată! Să acţionăm ştiinţific şi consecvent! Important este să avem materialul didactic la îndemână...TUICA de PRUNE
Primele băuturi distilate au fost fabricate de eschimoşi in urmă cu 3000 de ani, prin fermentaţia unor alge. Licoarea avea multiple utilizări terapeutice.
La noi, tradiţionala ţuicǎ de prună,de o tărie intre 22-25 grade (numa...) era odinioară folosită in vindecările miraculoase ale unor boli de inimă, de stomac şi biliare.
Combate bolile de inimă
Biochimistii americani au dovedit că o enzimă prezentă in cactusul Karroll viridis enoae, este regăsită in ţuica de prună, in cantităţi de 8 ori mai mari.
Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arteridele capilare coronariene, vasele care aduc sangele la inimă.
Este prezentă in alte 120 de medicamente naturiste diferite,cu rol in prevenirea aterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic, medicamente care sunt foarte scumpe in SUA, Canada şi Marea Britanie (depăşesc in medie 140 de dolari pentru o cura de 45 de zile).
Consumarea zilnica a 32,12 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce probabilitatea de aparitie a unor boli de inimă datorate aterosclerozei.
Acest tip de profilaxie are un preţ de 14.000 de ori mai mic decaat in cazul unei medicaţii naturiste cu extract de cactus, ambalat in SUA.
Antianemic
Cercetatorii germani au descoperit ca in extractele distilate de pruna exista 6 tipuri de substanţe cerute de celulele roşii sanguine, rapid absorbabile in stomac, o data cu vaporii de alcool.
Aceste substanţe, prezente din abundenţǎ in ţuică,pot creşte cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei şi chiar a producerii de hematii (celule roşii ale sangelui, care transportă oxigen). In plus, ţuica de pruna are un bogat conţinut in fier,nucleul metalic al hemoglobnei din globulele rosii.
Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare recomandate de medic.
Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna fara o alimentatie adecvata, poate avea efecte nefaste chiar şi pentru un organism sanatos.
Reglarea funcţiilor hepatice
Ţuica de prună slabă conţine o anumită cantitate de vitamine A,B,C,D1 şi D2, nedegradate termic şi absorbabile intestinal, cu o eficienta crescuta, atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 C°).
Acesta este un motiv pentru care ţuica de pruna fiartă, nu foarte fierbinte, consumată moderat, este, in ciuda celor crezute, benefică functiilor hepatice, avide in anotimpul rece de vitamine şi săruri (sunt excluşi cei care suferă de afecţiuni hepatice cauzate de alcoolism).
Se recomandă ţuica de pruna slabă in dischinezii biliare, probleme de decongestionare hepatică (disfunctii ale ficatului cauzate de slaba irigare cu sange a acestuia), constipaţii cauzate de factori alimentari.
Precautii:
1. Tuica de pruna poate avea efecte magice pentru sanatate numai in conditiile in care este preparata curat.
2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica” sa devina un obicei.
Aceasta „traditie" se poate usor transforma intr-un viciu extrem de periculos.
3. A mări doza terapeutică de ţuică poate conduce la alcoolism. Priviti tuica drept un medicament şi aveti faţă de ea atitudinea care se impune.
Terapia cu ţuică Mic dejun
Este total exclus a se consuma orice fel de tărie inainte sau după micul dejun! Exceptie fac cei care suferă de forme nespecifice de tahicardie (creşterea frecvenţei bătăilor inimii) si hipertensiune netratabilă, datorită unui stres psihic puternic.
Acestora li se indica sa consume 30-40g slanina, urmata de un paharel de maximum 40 ml de tuica fiarta de pruna, „data peste cap”.
Persoanele care lucreaza in conditii de temperaturi scazute li se recomanda 50-60 ml „pruna” dupa un mic dejun bogat in grasimi.
Dejun
Tuica de pruna slaba (nu alte tarii) este indicata ca aperitiv inainte de
servirea mesei.
Alcoolul si, mai ales, sarurile minerale, favorizeaza absorbtia unor elemente benefice, prezente numai in fructul de pruna, inainte de inceperea dejunului. Din acest motiv, este absolut necesar ca tuica sa fie servita cu 10-15 minute inainte de masa de pranz (care poate contine elemente ce pot bloca absorbtia unor principii active proprii, regasite numai in tuica de pruna.).
Cantitatea ideala de tuica (de 22-24°) servita a aperitiv nu trebuie sa depaseasca 50-60 ml pentru barbati şi 25-35 ml pentru femei.
Nu se recomanda servirea de vinuri tari in timpul dejunului şi nici dupa dejun.
Cina
Inainte de cina, se poate servi un paharel de tuica de pruna ceva mai tare (30-35), maximum 50 ml pentru barbati şi 40 ml pentru femei, bautǎ incet, cu 20-25 minute inainte de masa. Nu este recomandat a se consuma nici un fel de bauturi distilate dupa servirea mesei de seara.
Text: Marius Radu, cercetător Academia Romană
Fabricant de material didactic (pană la 40 l, cf. hotărarii guvernului):
V. Niţu
Experimentator: V. Niţu
Urător şi experimentator ocazional: C. Niţu
Să fiţi iubiţi, că trebuiţi,
Cui(va), cum(va), c-nd(va), unde(va!)?
La tratament cu voi!
:
Sa auzim numai de bine
Doru