Dan Mitranescu scrie:Se vede ca am lipsit de pe aici.
Florin, vreau sa-ti spun ceva. Am 10 ani de facultate ( din care 6 fortat de faptul ca pentru a putea inchiria un spatiu de la Liga Studentilor, trebuia sa fiu student
).
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am retinut de acolo ( in afara de cateva burse
) , a fost o intamplare de la un examen de analiza matematica.
Am dat "scrisul" si am intrat la "oral" toata seria, aprox. 80 studenti.
Niciunul nu a facut "de trecere" primul subiect. Profesorul oferea inca un subiect oricui dorea. Majoritatea au mai luat inca unul.
In timpul asta profesorul corecta alte lucrari.
La primire lucrarilor a inceput sa arunce o privire asupra celor scrise, dupa care mototolea lucrarea si o arunca sub catedra. Oferea totusi posibilitatea unui alt subiect, ca tot trebuia sa ste sa corecteze alte lucrari. Rand pe rand au cedat cam toti, unii chiar reuseau sa faca subiectu , dar "antecedentele" ii dadeau dreptul profesorului sa le refuze promovarea.
Dupa 5 ore si cam 10 lucrari date, am ramas in sala doi, eu si Shogunu ( un coleg cu centura neagra
). Eram amandoi cu lacrimile in ochi si crapam de furie. Era clar ca aveam de a face cu un "nebun". Totusi aveam ambitia sa vedem pana unde duce.
Pana la urma si-a terminat treaba si ne-a chemat cu ultimul test la catedra. Normal ca si de aceasta data lucrarile au ajuns sub catedra. Ne-a invitat sa plecam acasa. Eu a trebuit sa imi iau geaca din cuier si Shogunu m-a asteptat in usa. "Crapam" amandoi. Am spus "buna seara" si am deschis usa sa iesim.
In momentul acela ne-a chemat la catedra. Am crezut ca ne pune sa facem curat . Ne-am apropiat totusi. Ne-a cerut carnetele. Ne-a trecut nota 5. Ne curgeau lacrimile din ochi necontrolat...
Repet. Este primul lucru pe care l-am invatat in facultate si care mi-a ajutat in viata.
( On topic : Asa ca degeaba ai facut o scoala !
)
In rest, am mai invatat cate ceva ca pregatire pentru viata :
- cum se da spaga la greu pentru promovarea examenelor ( si vorbim de facultati de stat )
- cum se cumpara cursurile profesorului, fara de care nu puteai sa promovezi.
- cum se ia bursa si somaj in acelasi timp.
- cum se ia bursa sociala cand dai declaratie ca parintii nu stiu de tine.
- cum se sta in caminele studentesti fara sa fi student, in detrimentul unora care chiar aveau dreptul.
- cum toate "combinatiile" se faceau in camine si cum toti studentii le apreciau.
Mai pun si putina depravare specifica varstei, care de ce sa nu recunoastem, era cu cateva clase peste cei de aceeasi varsta, dar care se duceau deja la munca.
Asa ca "superioritatea" studiilor o aproba numai cei care invatau atat de concentrati, incat nu observau ce se intampla in jurul lor.