Parere generator...

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Badx
Mesaje: 137
Membru din: Dum Mai 12, 2013 23:50
Puncte: 0
Localitate: Braila

Parere generator...

Mesaj de Badx »

Eu sunt pescar de dunare nu de crescatorie si sa stai pe intuneri nopti la rand nu vreau asa ca dau 30 40 mil iau ceva bun....sa il folosesc si la altceva nu doar la pescuit....nu fac nunta dar pt sezonu rece dau drumu si incalzesc 2 corturi cu aeroterme fara probleme de gaze sau alte nebuni


Sent from my iPad using Tapatalk HD

danutlupu
Mesaje: 287
Membru din: Mar Aug 23, 2005 14:11
Puncte: 0
Localitate: Iasi

Re: Parere generator...

Mesaj de danutlupu »

Cu incalzitul cu generatorul nu prea ai nimerit-o sincer.

E mult mai ieftin sa arzi combustibilul si sa-l transformi direct in caldura de care sa te folosesti decat sa-l transformi in eletricitate pe care apoi o transformi in caldura, pentru ca in cazul asta cea mai mare parte din energie e caldura pierduta pe teava de esapament a generatorului dus departe de cort in balarii sa nu-l auzi.

Luand cazul tau cu un IG 2000 si doua aeroterme, asta are 1600 W la putere nominala deci sa zicem ca pui cate o aeroterma de 800 W in fiecare cort. La un randament perfect (dar si cablul are o rezistenta specifica si e consumator) si un consum de 550 gr/kwh, generatorul iti va consuma 880 grame benzina/h, deci un plin te va duce 3,7 litri / 0,880 = cam 4 ore si ceva. Cu alte cuvinte la un cort cu o aeroterma de 800 W in el tu vei avea cheltuieli cu carburantul pt 4 ore de 3,7 l * 6 lei litrul / 2 = 11 RON.

Ar fi un exemplu perfect de randament daca am calcula cat ar duce un incalzitor de 800 W cu benzina de 11 RON, dar noi nu ne incalzim cu benzina ci cu GPL care are o putere calorica cam la fel cu cea a benzinei dar e mai putin poluant si in plus e mai ieftin, adica vreo 3,25 RON/kg. Cu 11 RON adica cu vreo 3,5 kg de GPL luat de la statie vei putea folosi o soba de cort reglata pe puterea de 800 W cam 40 ore non stop, ceea ce inseamna de vreo 20 ori mai mult in aceeasi bani.

In primul rand nici un cort nu e atat de izolat ca sa puna problema intoxicarii cu monoxid acesta acumulandu-se in partea de jos a cortului unde se face si ventilatie mai ales daca bate un pic vantul afara si cortul nu are groundsheet cu fermoar, dar stim cu totii ca si prelata cortului e din material respirabil nu e termopan.

E adevarat ca la sobele cu IR ce functioneaza cu butelie mare de 12 l se simte un miros mai pronuntat de acea substanta care e pusa in gaze, pentru ca la GPL-ul de la statie e bagata mai cu simt de raspundere, nu pentru ca sobele au arderea mai proasta. Incalzitoarele mici de cort care functioneaza cu butelii mici nu sunt mai performante asa cum se lauda vanzatorii, ci acele doze contin propan in care nu e pusa asa de multa substanta ce miroase.

Si apoi ca sa fiu sincer un incalzitor de cort mic de pana in 1.000 W cand sunt sub 3 grade afara, poti sa-l ti in brate ca tot nu te incalzeste intr-un cort daca bate vantul, solutia e sacul gros de dormit sau o soba IR cu butelia mare, la 5.500 W e alta viata.
Lansez precis la buza stufului si deodata...........

Avatar utilizator
pharaoh
pescar de competitie
Mesaje: 1174
Membru din: Mar Aug 03, 2010 16:12
Puncte: 0
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Parere generator...

Mesaj de pharaoh »

Un pic off-topic, dar mi-am adus aminte. Nu neg utilitatea unui generator, mai ales cand stai mai multe zile pe balta. Acum cativa ani, eram in Delta, prima seara, imi desfacusem o bere rece si super relaxat, ascultam broastele, tantarii...in fine...ma bucuram de salbaticie, liniste... La un moment dat trece o salupa prin fata noastra si se opreste la 30-40 m in stanga noastra. Coboara oamenii, veselie mare... si dupa cateva minute incepe cosmarul. Respectivii si-au instalat generatorul, un pic inspre noi si i-au dat drumul. Probabil pentru un amarat de bec, ca era in mijlocul verii, de incalzire nu putea fi vorba. Si facea dracia un zgomot in linistea aia ca la un moment dat n-am mai suportat si m-am dus sa le atrag atentia. Bai nene, ai de gand sa tii dracia asta pornita toata noaptea? Pai noi am venit sa ne relaxam, sa ne bucuram de liniste..etc.. Au strambat un pic din nas si peste ceva timp l-au oprit. Oricum, reusisera sa-mi strice seara. Dimineata au plecat si nu mai spun ce mizerie au lasat pe locul respectiv. De atunci cand aud de generator la pescuit mi se zburleste parul in cap :). Or fi si unele mai silentioase pe care abia le auzi, nu ma pricep...
Marius Sârbu

Costin8906
Mesaje: 1
Membru din: Lun Iul 24, 2017 18:33

Re: Parere generator...

Mesaj de Costin8906 »

Badx scrie:Salut....sunt in cautarea unui generator de 2 kw.....pt a merge la pescuit in special....adica a sta afara ba in umezeala precizez ca nu in ploaie pot sa fac un paravan.... Eu ma gandea la un kipor ig 2000 sau kipor kge 2500 x ..... Sau ce recomandati?


Sent from my iPad using Tapatalk HD
Un generator tip inverter cred ca e cea mai buna decizie. Daca vrei ceva mai ieftin (desi zgomotos) iti recomand: https://www.neakaisa.ro/generatoare-popou ... -1356.html .

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”