petitie online Denominarea in Lei a creditelor in valuta

Sectiune deschisa pentru orice subiect de discutie.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
DumiD
Pescar de competitie

Re: petitie online Denominarea in Lei a creditelor in valuta

Mesaj de DumiD »

ce treaba are "opinia mea" cu ce ti-am zis? faptul ca preturile imobiliarelor a explodat odata cu cresterea gradului de indatorare permis de bnr este un adevar, nu o opinie personala ! te credeam baiat istet...

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

DumiD scrie:ce treaba are "opinia mea" cu ce ti-am zis? faptul ca preturile imobiliarelor a explodat odata cu cresterea gradului de indatorare permis de bnr este un adevar, nu o opinie personala ! te credeam baiat istet...
Pai are, ca gradul de indatorare maxim n-a fost obligatoriu, ca atunci da, puteai sa spui ca statul era de vina!
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

gor965
Moderator
Puncte: 0

Mesaj de gor965 »

ionut72 scrie:
Pai are, ca gradul de indatorare maxim n-a fost obligatoriu, ca atunci da, puteai sa spui ca statul era de vina!
Cum adica gradul de indatorare n-a fost obligatoriu ? Eu stiam ca e obligatoriu ... ca era implementat in softurile de simulare de credit...bagai venitul si in functie de gradul de indatorare, calculatorul iti spunea suma maxima pe care o poti primi. Gradul de indatorare e o norma de preventie pe care as fi vrut sa-o vad implementata si la bancile private. BNR a impus un grad maxim de indatorare ... de ce la creditele in franci nu s-a gandit nimeni sa impuna gradul asta in contract ? Nu e posibil sa ajungi cu rata mai mare decat venitul familiei, mai ales ca la initierea contractului se respecata norma BNR . Riscul valutar trebuia corelat cu aceasta norma ... si oricat ar fi crescut francul, clientul n-ar fi trebuit sa depaseasca cu rata acel prag de indatorare.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

DumiD
Pescar de competitie

Mesaj de DumiD »

numarul de locuinte scoase la vanzare a fost mult mai mic decat cererea si a transformat gradul de indatorare maxim in singura optiune pentru multi care-si doreau o casa. pretul a crescut artificial pentru ca dintrodata foarte multa lume avea la o adica 70-80 de mii de euroi in 30 de ani.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Cum adica gradul de indatorare n-a fost obligatoriu ?
Pai nu te-a obligat nimeni sa iei un credit atingand gradul de indatorare maxim!

In plus, repet, asta nu e treaba statului (bnr), sa stabilesaca el cat de multi bani poti lua in functie de veniturile pe care le detii.

Ca asa, sunt indivizi care au greutati mari la plata intretinerii. E statul vinovat ca n-a stabilit o limita maxima a locuintei pe care o poti cumpara in functie de venituri?

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

DumiD scrie:numarul de locuinte scoase la vanzare a fost mult mai mic decat cererea si a transformat gradul de indatorare maxim in singura optiune pentru multi care-si doreau o casa. pretul a crescut artificial pentru ca dintrodata foarte multa lume avea la o adica 70-80 de mii de euroi in 30 de ani.

Argumentul nu sta in picioare: eu imi doresc un ferrari (rosu). Ma imprumut si-l iau. Dar nu-l pot plati. E de vina statul?

DumiD
Pescar de competitie

Mesaj de DumiD »

nu pricepi cum functioneaza piata si n-am timp sa te scolesc acum. las-o asa si crede-ne pe cuvant, ca te invatam de bine.

gor965
Moderator
Puncte: 0

Mesaj de gor965 »

ionut72 scrie:
Pai nu te-a obligat nimeni sa iei un credit atingand gradul de indatorare maxim!
Stai ca iar vorbim pe langa ... nu m-am referit la faptul ca gradul maxim de indatorare era obligatoriu de atins cand luai un credit, ci m-am referit la faptul ca era obligatoriu sa nu-l depasesti ! Cum explici faptul ca la initierea creditului, un client oarecare, e limitat de o norma BNR, norma de care dupa acordarea creditului nu se mai tine cont ! Pai norma aia ori e valabila de la inceput pana la sfarsit ori nu mai e valabila deloc !
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

DumiD scrie:nu pricepi cum functioneaza piata si n-am timp sa te scolesc acum. las-o asa si crede-ne pe cuvant, ca te invatam de bine.
Aha, tu incurci voios piata cu interventiile statului si le explici altora ca nu stiu cum functioneaza prima! :D

Lege econimica: interventia statului excede limitele pietei (piata = ansamblul schimburilor interpersonale, voluntare, de drepturi de proprietate legitima asupra bunurilor economice/resurselor)

Altfel, misto "rationament", mi-ai pus o intrebare, nu stiu sa raspund la ea, n-am argumente, dar "las-o asa, crede-ne pe cuvant"! :D Deci nu "creditacii" si creditorii sunt vinovati, ci oricine altcineva, statul, extraterestrii, conjunctia planetelor etc. Si, evident, din moment ce statul e vinovat, tot el e chemat sa rezolve problema printr-o noua interventie (absolut discretionara) care sa-i cautioneze, daca se poate, pe ambii reali si singuri vinovati. Pe socoteala, implicit, a celor ce sustin (obligati fiind) statul.

ionut72
pescar de competitie

Mesaj de ionut72 »

Cum explici faptul ca la initierea creditului, un client oarecare, e limitat de o norma BNR, norma de care dupa acordarea creditului nu se mai tine cont !
Georgica, daca se tinea cont de ea, 99% din creditaci isi pierdeau locuintele pana acum (vorba vine, ca, pana la terminarea contractului, ei nu sunt decat posesorii unui contract de chirie intocmit "beton" ... in favoarea bancii)! :)

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Liber la Discutii”