
Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee
Pai are, ca gradul de indatorare maxim n-a fost obligatoriu, ca atunci da, puteai sa spui ca statul era de vina!DumiD scrie:ce treaba are "opinia mea" cu ce ti-am zis? faptul ca preturile imobiliarelor a explodat odata cu cresterea gradului de indatorare permis de bnr este un adevar, nu o opinie personala ! te credeam baiat istet...
Cum adica gradul de indatorare n-a fost obligatoriu ? Eu stiam ca e obligatoriu ... ca era implementat in softurile de simulare de credit...bagai venitul si in functie de gradul de indatorare, calculatorul iti spunea suma maxima pe care o poti primi. Gradul de indatorare e o norma de preventie pe care as fi vrut sa-o vad implementata si la bancile private. BNR a impus un grad maxim de indatorare ... de ce la creditele in franci nu s-a gandit nimeni sa impuna gradul asta in contract ? Nu e posibil sa ajungi cu rata mai mare decat venitul familiei, mai ales ca la initierea contractului se respecata norma BNR . Riscul valutar trebuia corelat cu aceasta norma ... si oricat ar fi crescut francul, clientul n-ar fi trebuit sa depaseasca cu rata acel prag de indatorare.ionut72 scrie:
Pai are, ca gradul de indatorare maxim n-a fost obligatoriu, ca atunci da, puteai sa spui ca statul era de vina!
Pai nu te-a obligat nimeni sa iei un credit atingand gradul de indatorare maxim!Cum adica gradul de indatorare n-a fost obligatoriu ?
DumiD scrie:numarul de locuinte scoase la vanzare a fost mult mai mic decat cererea si a transformat gradul de indatorare maxim in singura optiune pentru multi care-si doreau o casa. pretul a crescut artificial pentru ca dintrodata foarte multa lume avea la o adica 70-80 de mii de euroi in 30 de ani.
Stai ca iar vorbim pe langa ... nu m-am referit la faptul ca gradul maxim de indatorare era obligatoriu de atins cand luai un credit, ci m-am referit la faptul ca era obligatoriu sa nu-l depasesti ! Cum explici faptul ca la initierea creditului, un client oarecare, e limitat de o norma BNR, norma de care dupa acordarea creditului nu se mai tine cont ! Pai norma aia ori e valabila de la inceput pana la sfarsit ori nu mai e valabila deloc !ionut72 scrie:
Pai nu te-a obligat nimeni sa iei un credit atingand gradul de indatorare maxim!
Aha, tu incurci voios piata cu interventiile statului si le explici altora ca nu stiu cum functioneaza prima!DumiD scrie:nu pricepi cum functioneaza piata si n-am timp sa te scolesc acum. las-o asa si crede-ne pe cuvant, ca te invatam de bine.
Georgica, daca se tinea cont de ea, 99% din creditaci isi pierdeau locuintele pana acum (vorba vine, ca, pana la terminarea contractului, ei nu sunt decat posesorii unui contract de chirie intocmit "beton" ... in favoarea bancii)!Cum explici faptul ca la initierea creditului, un client oarecare, e limitat de o norma BNR, norma de care dupa acordarea creditului nu se mai tine cont !