Boiliesuri crapate

Lucruri care de multe ori nu ne lasa sa dormim: mixuri, nade, boiliesuri, seminte, arome, pelete, etc.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee, gor965

tecsi78
Puncte: 0

Boiliesuri crapate

Mesaj de tecsi78 »

Buna ziua, am urmatoarea problema pentru care caut raspunsuri de la colegii pescari: am rulat acelasi mix pe care l-am folosit pe tot parcursul anului cu diferenta ca acum, bilele se usuca la suprafata si crapa in doar 12-14 ore de la fierbere. Mentionez ca in primavara nu am intampinat problema asta, sunt lasate la uscat in acelasi loc, intr-o camera cu geamul abia deschis, mai mult, am acoperit laditele cu prosoape pentru a preveni uscarea prea rapida. E posibil ca din cauza caldurii din zilele acestea sa se intample acest lucru si daca da, ce metode de incetinire a uscarii/craparii imi recomandati?

Rusu Andrei

Re: Boiliesuri crapate

Mesaj de Rusu Andrei »

Exista posibilitatea sa ai o problema cu consistenta mixului inainte de rulare si posibil din cauza caldurii ( incearca sa lasi coca dupa amestecare vreo 15-20 min sa-si traga lichidele intr-o punga in frigider si nu afara in caldura).Sau s-a modificat ceva in diametrul carnatarului sau al santurilor mesei de rulare si sa iasa deja cu o mica crapatura foarte fina pe care sa nu o observi si degeaba le fierbi ca tot crapa.
Zic si eu dar ma rog,cine stie... :?:

tecsi78

Mesaj de tecsi78 »

Multumesc dar e acelasi mix care mi-a iesit perfect pana acum, coca e lasata mai mult de 30 de minute, intr-o punga, la frigider, consistenta e exact cat trebuie. Ideea e ca s-au uscat total la suprafata in 12 ore de ziceai ca poti sa le pui imediat pe firul de par. Cineva?

silviu_ms

Mesaj de silviu_ms »

despre ce mix e vorba? Se poate sa fie din cauza mixului, poate firma producatoare a modificat un pic proportia ingredientelor, poti adauga 5-10% proteine lactice pentru a lega mai bine coca
spor

tecsi78

Mesaj de tecsi78 »

Multumesc Silviu, e vorba de un mix propriu in care exista deja 10% proteine lactice. Eu incerc sa elimin cauzele probabile ale craparii bilelor, una din ele fiind uscarea prea rapida din cauza caldurii din zilele acestea, incerc sa aflu daca e posibil sa crape din aceasta cauza. A doua (sau poate prima) cauza posibila e folosirea unui alt CLO decat cel folosit inainte, un CLO ce mi se pare dupa ce l-am examinat adineauri, un foarte pur GRIS, nimic mai mult. Daca aveti idei, va rog nu ezitati! :)

Catalin Bujita

Mesaj de Catalin Bujita »

Era la un moment dat pe PV Tv un articol care trata exact acest subiect, poti sa-l cauti in arhiva. Din experienta proprie... una dintre cauze a fost fierberea insuficienta, e posibil ca temperatura din "miezul" bilei sa nu apuce sa se ridice suficient, in acest caz bila se fierbe doar la suprafata, iar in timpul uscarii crapa cam dupa 36-48 de ore.

tecsi78

Mesaj de tecsi78 »

Sunt bile de 20mm care au fost fierte 2 minute in conditiile in care la 1:20 se ridica deja la suprafata. Le-am fiert totusi 2 minute tocmai ca sa elimin posibila cauza de fierbere insuficienta. Deci, e un mix pe care l-am mai facut si in primavara si s-a rulat si uscat perfect. Diferentele fata de atunci: 1. alt CLO (asta mi se pare gris pur) dar nu e pus in doza mare (10%) si nu am mai pus gris normal in mix. 2. caldura mare din zilele acestea, bilele s-au uscat si au crapat la exterior in 12 ore! Ce ziceti?

odsec

Mesaj de odsec »

lasa coca mai mult de 30 minute in frigider ca sa absorbe fiecare ingredient,sa nu pui multe bile in oala in care fierbi bilele ,apa sa fierbe si dupa ce ai pus bilele, incerca sa pui praf de oua in mix ca sa se lege bine ,lasa coaca mai moale etc.etc

tecsi78

Mesaj de tecsi78 »

Am lasat coca mai moale si am tinut-o 24 de ore la punga in frigider, am lasat apa in clocot si am introdus in ea doar 10 bile o data, va spun, e un mix pe care l-am mai facut de cateva ori si a iesit perfect, diferentele sunt doar doua, CLO care mi se pare simplu gris si caldura din zilele recente. Praf de oua nu am incercat dar il voi testa cat de curand. Apropo, este solubil, semisolubil sau insolubil?

Catalin Bujita

Mesaj de Catalin Bujita »

Nu prea as recomanda praful de ou, desi multi il folosesc. Eu am folosit la inceputul anului din motive de cost, atunci cand crescuse pretul pana la luna pentru ouale proaspete, insa aveam probleme la rulaj datorita solubilitatii sa zicem mai speciale a acestuia, dar am revenit extrem de bucuros la oua odata cu scaderea "mai acceptabila" a preturilor. Din experienta, asa cum am mai spus, craparea bilelor tari in timpul uscarii se datoreaza ori fierberii insuficiente, ori uscarii fortate. Un factor important a fost si caldura foarte mare, iar prosoapele puse de tine probabil au impiedicat aerul sa circule. Daca tu excluzi aceste doua cauze, atunci cauta raspunsurile in compozitia boilesurilor si in procesul de fabricare, spre exemplu eu as fi atent si la omogenitatea cocii. Cum ai amestecat partile, la mana sau intr-un malaxor? Cand le-ai rolat coca era la consistenta potrivita sau prea tare? Pentru retetele proprii nu las deloc coca la rece ci o prelucrez imediat dupa malaxare, dar fiecare reteta isi are particularitatile ei, iar cand rulez bile pentru colegii pescari pe mixurile lor trebuie sa ma adaptez la particularitatile mixului respectiv.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Nade & Momeli”