sa revin...cu o mica introducere: ce este betaina de fapt?
pe scurt:unele specii de plante dezvolta un sistem defensiv(de la maracini,spini,celule urzicante,etc pana la cazul nostru) producand niste toxine,unele dintre ele fiind letale ptr animale si chiar ptr om,altele mai putin.....aceste toxine au fost izolate de catre biochimisti si denumite alcaloizi...odata cu dezvoltarea tehnologica,medicina a reusit sa gaseasca si niste atributii curative a acestor alcaloizi sau a derivatilor acestora,in ziua de astazi fiind folositi pe o scara mai mica sau mai larga in industria farmaceutica(si nu numai)...sa va faceti o oarecare idee despre ce e vorba,din aceasta clasa a alcaloizilor si derivatilor acestora fac parte(cei mai cunoscuti ptr multi)-nicotina,codeina,cocaina,morfina,etc...tot din aceasta clasa face parte si betaina noastra...ca sursa principala este folosita trestia de zahar dar este prezenta si in alte vegetale,precum si in regnul animal...in forma pura se numeste betaina anhidra(anhidra=fara apa) si are o puritate undeva la 95%...in medicina se foloseste atat in forma pura cat si un derivat numit betaina HCL...
sa revenim la "calitatile" atribuite de catre firmele producatoare de nada acestui produs...
-laxativ,purgativ....
s-a mai discutat subiectul nu o sa insist cu amanunte...purgatia fiind un procel indus care are loc in intestinul gros,nu are nici o treaba in primul rand cu crapul,care nu are intestin gros si nici cu betaina care nu este implicata sub nici o forma chimica-biologica ,etc cu acest fenomen nici macar la om ...betaina in forma pura fiind folosita intr-o afectiune care tine de sintetizarea cistinei(parca) din metionina si cateva functii la nivelul ficatului,in nici un caz ca laxativ...nu are rost sa insit cu detalii ptr ca sigur nu va intereseaza...intre timp s-a renuntat a fi numita "purgativ" si s-a trecut la..."digestiv...
-digestiv...
probabil alt termen "imprumutat" din medicina umana dar fara documentare, astfel ca, acest termen nu se poate sustine cu argumente in cazul crapului...acest "digestiv" probabil legandu-se de folosirea betainei hcl intr-o afectiune a aparatului digestiv la om,si mai exact spus la nivelul stomacului......aceasta afectiune (la om )se prezenta sub forma insuficientei de acid clorhidric in stomac,fapt care atrage dupa sine o serie de "compromisuri" care duc la grave afectiuni ale organismului...pe scurt,fara detalii : acidul clorhidric in stomac stimuleaza secretia unei enzime-pepsina,care este direct rapsunzatoare de "maruntirea" macronutrientilor si ,astfel, odata trecuta "hrana" in intestin sa poata fi preluata de celelalte enzime si de aici mai departe in organism.....astfel, daca acid nu e suficient,nici pepsina nu se secreta suficient,iar cea care se secreta nu se poate activa,ptr ca pepsinei ii trebuie un mediu extrem de acid ptr a deveni activa,un mediu cu valori ale ph-ului sub 2.daca pepsina nu isi face treaba,nici enzimele din intestin nu isi fac treaba,iar in organism nu ajung nutrientii necesari...aici,una din solutiile medicinei,a fost (si)folosirea acestui derivat al betainei,si anume betaina hcl,care este un clorhidrat cu un ph extrem de acid(,valoare 1),adica acid clorhidric+betaina ,aducand un supliment de acid clorhidric in stomac.
tinand cont de aceste aspecte,putem observa ca "toata treaba" se intampla in stomac,si de fapt nu este sub actiunea betainei ,ci a acidului clorhidric continut de betaina hcl...cum crapul nu are stomac,iar pe noi de fapt ne intereseaza betaina,nu acidul clorhidric,putem sesiza doua aspecte care nu sant in concordanta cu ceea ce ne intereseaza pe noi-pescuitul crapului....mai pe scurt spus:actiunea digestiva a betainei hcl nu are nici o legatura cu sistemul digestiv al crapului,prin urmare,in cazul crapului,betaina hcl nu poate fi numit un digestiv...ca tot am ajuns in acest punct al discutiei o sa "ma leg" la punctul 4 de alta formulare a unor producatori de nade"...contine pepsina..."
-stimulator de hranire si atractant...
tinand cont de aportul betainei in organism,descris mai sus,-practic betaina este un stabilizator al metioninei si ajuta(alaturi de colina, metionina si chiar acetilcolina ) la biosinteza fosfolipidelor în ficat pe care apoi le pun în circulatie....in absenta acestor subsatnte ficatul se înfiltreaza cu grasimi (steatoza hepatica)-nu vad cum poate fi considerat stimulator de hranire...cat despre,atractant,aici nu ma bag,fiind un termen atat de vag,prin prisma faptului ca nu prea s-au facut eforturi mari in cercetare privind aspectul atractiei anumitor substante...dar cine stie,poate ne spun producatorii de nada sau comerciantii produsului.

pe ce argumente se bazeaza...
4. pepsina...
am remarcat pe unele produse ca este mentionat ca fiind ceva benefic,faptul ca acel produs contine pepsina...am mentionat mai sus ca pepsina este o enzima care se secreta in stomac si care are nevoie ptr a deveni activa de un mediu foarte acid,cu un ph sub valoarea 2....cum crapul nu are stomac, sistemul lui digestiv nu secreta aceasta enzima,deci nu este dependent de pepsina...dar hai sa vedem ce se intampla daca introducem totusi aceasta pepsina in intestinul crapului...
la om,hrana trece din stomac in intestin unde este preluata de alte enzime...dar acestor enzime,fata de cele din stomac ,le trebuie cu totul alt mediu,un mediu cu un ph neutru sau usor alcalin,valoarea ph-ului optim la care enzimele intestinale,[printre care cele mai importante(mai ales din pdv al digestiei crapului) tripsina si chemotripsina],devin active fiind cuprinsa intre valorile 7-8...odata activate s-a demonstrat ca pot ramane active si pana la valoarea 6 sau 9...sub/peste aceste valori devin inactive...dar cum treci hrana dintr-un mediu extrem de acid ,intr-un mediu neutru/alcalin fara a destabiliza respectivele relatii? organismul uman a gasit rezolvare,printr-o glanda(glandele brunner) aflata in prima parte a intestinului subtire ,numita duoden,glanda care secreta un mucus foarte alcalin bogat in bicarbonat,astfel neutralizand aciditatea materiei venita din stomac...la crap insa,neavand stomac,deci materia nu trebuie sa treaca dintr-un mediu extrem de acid intr-un mediu alcalin,nu exista aceste glande si pe toata lungimea lui,intestinul subtire al crapului prezinta un ph cu valori cuprinse intre 6 si 9.... tinand cont de acest aspect si stiind deja faptul ca pepsina,enzima secretata in stomac, nu se poate activa decat la valori foarte acide ale ph-ului( <2) putem sa concluzionam ca, degeaba introducem pepsina in intestinul crapului ptr ca aceasta nu poate ajuta la digestie,ramanand inactiva....
...ar mai fi multe de adaugat(de exemplu ,ce se intampla daca introduci in intestinul crapului ,intr-un mediu care trebuie sa ramana cu un ph stabil in limitele 6-9,niste substante extrem de acide ca...betaina hcl

) dar cam atat, ca am obosit sa mor...ma dor deshtele

...
doar cand vom taia ultimul pom,vom asfalta ultima palma de pamant si vom prinde ultimul peste,vom realiza ca nu putem manca...bani