Ingrediente mix boilies !

Lucruri care de multe ori nu ne lasa sa dormim: mixuri, nade, boiliesuri, seminte, arome, pelete, etc.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee, gor965

Scrie răspuns
ionut72
pescar de competitie

Re: Ingrediente mix boilies !

Mesaj de ionut72 »

RomIce scrie:
George-Alexandru scrie:si ultima categorie care spuneau “nu ma, ce crezi ca pune in ele la banii aia”
George din pacate acesta ultima categorie s-a "nascut" in urma tepelor primite de la diversi producatori de renume. Astazi cumperi un mix de o culoare si un miros, maine ai alta culoare si cu totul alt miros ... culmea de la acelasi producator.
Din pacate asta este si principala problema in privinta nadelor: fara un test amanuntit de laborator n-ai cum sa stii niciodata ce a pus producatorul in nada aia. Asa ca singurele solutii viabile sunt, ori sa te orientezi in functie de reputatia producatorului spre o nada gata preparata, ori sa incerci (lucru care costa) sa-ti prepari tu nada. In cazul asta insa te intalnesti cu aceeasi problema, aceea a calitatii ingredientelor. Si aici solutia aceeasi, anume sa mergi pe reputatia producatorului. Ca alta n-ai.

De aceea, pe termen lung, producatorii seriosi razbat si rezista pe piata. Din pacate pentru multi pescari, acest "termen lung", e mult prea lung si asta ii costa (din toate punctele de vedere).
Zilele petrecute la pescuit nu se scad din totalul zilelor vietii tale!

cristirac1980
Puncte: 0

Mesaj de cristirac1980 »

razvan89 scrie:am patit si eu, cu mixuri la galeata de 1 kg si 3 kg, dar am aflat ulterior ca era opera unui angajat din cadrul magazinului de unde cumparam, greseala producatorului insa ca nu sigileaza galetile ! de atunci aiu diect de la producator si nu sunt probleme de calitate !

din start trebuie cumparat doar ce e sigilat si atunci elimini orice suspiciune, daca nu e sigiliat ce cumperi - risc major in ziua de azi

alinteodor79

Mesaj de alinteodor79 »

Poate fi inlocuit WPC cu concentratul proteic de lapte sau cu rennet cassein. Eventual care ar fi argumentele voastre pentru ingredientul ales.

Multumesc mult.

osc1or
Veteran

Mesaj de osc1or »

imi poate raspunde si mie cineva CONCRET la 2 intrebari?
1. ce rol are WPC-ul in mix
2. ce rol au ingredientele mega scumpe care se pun in cantitati de 1-5% din compozitia mixului (gen GLM, sau mai stiu eu ce extract)

Iau exemplul WPC, din cate am auzit leaga bine mixul si are 70-80-90% proteina (in functie de tipul de WPC).
Daca folosesc WPC 80 5% in mix, inseamna ca imi creste nivelul proteic al mixului cu 5%x0,8=4%.
Daca folosesc un lapte praf de exemplu, care are nivel proteic 40%, inseamna ca ridic nivelul proteic al mixului cu 5%x0,4=2%.
Sunt atat de importanti cei 2% proteine in mix incat sa platesti 110-120 lei/kg WPC in loc de 20 lei lapte praf??
Poate intr-un mix buricul pamantului unde bugetul nu conteaza si goana dupa orice procent de proteina chiar conteaza sa zic ca inteleg, dar intr-un mix bun, cu ingrediente alese raport calitate/pret, care sa prinda peste chiar si la un concurs este primordial acel plus de 2%?
Ingrediente in genul GLM 2-3% din componenta mixurilor iar mi se pare... nici nu stiu cum sa zic ca mi se pare sa nu cumva sa jignesc pe cineva care poate foloseste cu incredere.
Traiesc cu impresia ca suntem aburiti de reclame, articole, review-uri, marketing etc..

Acum sa nu credeti ca zic ca mixul 50% gris si 50% faina de soia e tzatza de matza :)
Critic echilibrat

Vladut Mateianu
CS SENZOR

Mesaj de Vladut Mateianu »

Foarte buna intrebarea. Eu am observat de-a lungul timpului ca adaugand aceste ingrediente in mix, am avut rezultate f. bune ! Si am capatat incredere in ele si le-am folosit mereu....
Acum stau si eu si ma gandesc daca nu cumva este doar ceva psihic, poate ar merge si fara...sau cu inlocuitori mai ieftini ! :D
CS SENZOR

http://www.snz.ro
http://www.crapmania.ro

"Studiati trecutul, daca vreti sa divinizati viitorul." - Confucius

petre iulian
Pescar de competitie

Mesaj de petre iulian »

daca pui 1-3 % ti se pare ceva scump ?
Membru Fondator al Clubului Sportiv Green Lake

George-Alexandru
Partener Crapmania.ro

Mesaj de George-Alexandru »

osc1or scrie:imi poate raspunde si mie cineva CONCRET la 2 intrebari?
1. ce rol are WPC-ul in mix
2. ce rol au ingredientele mega scumpe care se pun in cantitati de 1-5% din compozitia mixului (gen GLM, sau mai stiu eu ce extract)

Iau exemplul WPC, din cate am auzit leaga bine mixul si are 70-80-90% proteina (in functie de tipul de WPC).
Daca folosesc WPC 80 5% in mix, inseamna ca imi creste nivelul proteic al mixului cu 5%x0,8=4%.
Daca folosesc un lapte praf de exemplu, care are nivel proteic 40%, inseamna ca ridic nivelul proteic al mixului cu 5%x0,4=2%.
Sunt atat de importanti cei 2% proteine in mix incat sa platesti 110-120 lei/kg WPC in loc de 20 lei lapte praf??
Poate intr-un mix buricul pamantului unde bugetul nu conteaza si goana dupa orice procent de proteina chiar conteaza sa zic ca inteleg, dar intr-un mix bun, cu ingrediente alese raport calitate/pret, care sa prinda peste chiar si la un concurs este primordial acel plus de 2%?
Ingrediente in genul GLM 2-3% din componenta mixurilor iar mi se pare... nici nu stiu cum sa zic ca mi se pare sa nu cumva sa jignesc pe cineva care poate foloseste cu incredere.
Traiesc cu impresia ca suntem aburiti de reclame, articole, review-uri, marketing etc..

Acum sa nu credeti ca zic ca mixul 50% gris si 50% faina de soia e tzatza de matza :)
1.WPC-ul,asa cum ai spus si tu aduce un aport de proteina si ajuta mecanica de rulare.Un mix indiferent ca este de calitate sau nu trebuie sa respecte anumite procente minime sau maxime de includere ale diferitelor categori de ingrediente pt a fi functional in primul rand.Cand vrei sa concepi un mix bun trebuie sa tii cont de o serie de factori in functie de ce vrei sa obti de la acel mix,cum vrei ca el sa ti lucreze in apa etc. Fiecare ingredient are rolul lui si poate influenta intreaga structura.Un mix poate contine intre 7 si 16 ingrediente care trebuie sa respecte un anumit echilibru pt ca reteta sa treaca primul test...si anume rulatul propiuzis,despre ce stie ea sa faca in apa este o alta discutie.

Pe scurt...un fishmeal asortat cu birdfood-uri,semite..un mix mai grosier care sa dea bilei o structura aerisita,(ca sa ai o bila care sa se poata face simtita pe substrat :wink: )are nevoie de un liant pe masura pe langa aportul de proteina...numai ca, ce faci cu 5 % WPC intr o reteta nu ai cum sa reusesti cu lapte praf in accelasi procent.
Este complicat si tine de multi factori..dar sper ca ai inteles cat de cat.

2.Aici sunt categoriile de atractanti naturali,aditivi,extracte etc.Unele dintre aceste ingrediente sunt esentiale in mixuri iar altele eu personal le consider elemente de tuning intr un mix in functie de preferintele fiecaruia.
George Alexandru
General Manager 4Carp
Presedinte C.S. Green Lake
ViceCampion National 2014

szabo laszlo

Mesaj de szabo laszlo »

WPC -ul in mix indeplineste doua roluri
1) ajuta mecanica de rulare si intareste bilele la fierbere
2) complecteaza valoarea proteica mai ales daca se foloseste cel cu peste 80 % proteina

Daca mecanica de rulare este rezolvata de alte ingrediente mai ieftine si bilele ies ok si dupa fierbere si uscare, nu are rost introducerea lui in mix , numai daca valoarea proteica este inca insuficienta.
Daca se concepe un mix in care nu vrem sa avem fainuri de peste ,carne ,ficat ,valoarea proteica trebiue asigurata de alte ingrediente cu valoare proteica ridicata ,in acest caz cercul se reduce la proteine lactice ,proteine din ou si cele vegetale.Dintre proteinele lactice proteina de zer (WPC) este cel mai usor de asimilat si are un profil AMINOACIDIC echilibrat si bogat in aminoacizi.
La alegerea ingredientelor nu ajunge sa selectam ingredientele doar dupa procentul de proteina continuta ,foarte important este sa cunoastem si digestibilitatea proteinei si continutul de aminoacizi din proteina .
Proteina este CLADITA din aminoacizi ca sa poata fii asimilata prin intestinul subtire trebuie descompus de organism in aminoacizi. Aminnoacizi daca sunt in forma LIBERA atunci etapa de descompunere ( desfacere ,demolare a legaturilor )se elimina si implicit se usureaza asimilarea hranei.
Podusele( proteinele ) hidrolizate si cele tratate enzimatic contin in general aminoacizi liberi sau lanturi de peptide ( 2-3 aminoacizi legati intre ele ) in diferite procente .
Aminoacizii sunt cel mai puternic semnal de de hrana pentru crap si este stimulaturul no 1 de hranire.
Un exemplu intre doua ingrediente cu procent de proteina identica dar profil aminoacidic diferit
http://www.ccmoore.com/pdfs/ingredients ... values.pdf
http://www.ccmoore.com/pdfs/ingredients ... values.pdf

Ca sa complectez si a doua intrebare . Ce rol au ingredientele mega scumpe care se pun in cantitati de 1-5% din compozitia mixului (gen GLM, sau mai stiu eu ce extract)

Toate ingredientele scumpe sunt denumite EXTRACTE sau ATRACTANTI de X,Y,Z, si sunt produse hidrolizate sau tratate enzimatic care au o digestibilitate ridicata ,sunt bogati in aminoacizi liberi si necesita procedee de productie complicate.

Un mix lipsit sau sarac in ingrediente solubile si fara un atractant va fi inferior fata de una care are contine asemenea ingrediente in procente suficiente.

osc1or
Veteran

Mesaj de osc1or »

szabo laszlo scrie:
Un mix lipsit sau sarac in ingrediente solubile si fara un atractant va fi inferior fata de una care are contine asemenea ingrediente in procente suficiente.

Aici vroiam sa ajung, daca la mixul x adaug 3-5% GLM (sau orice alt attractant foarte scump) se simte? A testat cineva ceva de genul? Sa pescuiasca cu mixul x in parallel cu mixul x+3-5%GLM si a observant diferente??

Daca iti permiti si pui atractanti 10-15-20% intr-un mix e clar ca e net superior unui mix fara acei atractanti. Dar daca pui decat 3-5% chiar se simte??
Critic echilibrat

szabo laszlo

Mesaj de szabo laszlo »

Daca 5-10 gr este putin mai ales la cele fierte ,30-50 gr ( 3-5 % ) deja este sesizabil ,mai ales la ficat ,belachan si GLM.

20 % nu vei putea folosi din cauza ca daca mai pui inca vreo 15 % si alte ingrediente solubile apar probleme de rulare ,si manevrare a bilelor pt fierbere sau uscare.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Nade & Momeli”