WPC -ul in mix indeplineste doua roluri
1) ajuta mecanica de rulare si intareste bilele la fierbere
2) complecteaza valoarea proteica mai ales daca se foloseste cel cu peste 80 % proteina
Daca mecanica de rulare este rezolvata de alte ingrediente mai ieftine si bilele ies ok si dupa fierbere si uscare, nu are rost introducerea lui in mix , numai daca valoarea proteica este inca insuficienta.
Daca se concepe un mix in care nu vrem sa avem fainuri de peste ,carne ,ficat ,valoarea proteica trebiue asigurata de alte ingrediente cu valoare proteica ridicata ,in acest caz cercul se reduce la proteine lactice ,proteine din ou si cele vegetale.Dintre proteinele lactice proteina de zer (WPC) este cel mai usor de asimilat si are un profil AMINOACIDIC echilibrat si bogat in aminoacizi.
La alegerea ingredientelor nu ajunge sa selectam ingredientele doar dupa procentul de proteina continuta ,foarte important este sa cunoastem si digestibilitatea proteinei si continutul de aminoacizi din proteina .
Proteina este CLADITA din aminoacizi ca sa poata fii asimilata prin intestinul subtire trebuie descompus de organism in aminoacizi. Aminnoacizi daca sunt in forma LIBERA atunci etapa de descompunere ( desfacere ,demolare a legaturilor )se elimina si implicit se usureaza asimilarea hranei.
Podusele( proteinele ) hidrolizate si cele tratate enzimatic contin in general aminoacizi liberi sau lanturi de peptide ( 2-3 aminoacizi legati intre ele ) in diferite procente .
Aminoacizii sunt cel mai puternic semnal de de hrana pentru crap si este stimulaturul no 1 de hranire.
Un exemplu intre doua ingrediente cu procent de proteina identica dar profil aminoacidic diferit
http://www.ccmoore.com/pdfs/ingredients ... values.pdf
http://www.ccmoore.com/pdfs/ingredients ... values.pdf
Ca sa complectez si a doua intrebare . Ce rol au ingredientele mega scumpe care se pun in cantitati de 1-5% din compozitia mixului (gen GLM, sau mai stiu eu ce extract)
Toate ingredientele scumpe sunt denumite EXTRACTE sau ATRACTANTI de X,Y,Z, si sunt produse hidrolizate sau tratate enzimatic care au o digestibilitate ridicata ,sunt bogati in aminoacizi liberi si necesita procedee de productie complicate.
Un mix lipsit sau sarac in ingrediente solubile si fara un atractant va fi inferior fata de una care are contine asemenea ingrediente in procente suficiente.