Salutare
Desii venit cu intarziere in acest topic am si eu cateva idei personale despre cteno:
In primul rand cteno depune icrele imediat dupa ce crapul iese din bataie si de aici incepe povestea ca incepe bine sa manance in luna Iulie.
Este un peste care prefera apele mici,calde si cu multa vegetatie(stuf).
Este un peste vegetarian care prefera cruditatile si dulcegariile....dintre astea doua sa vorbim putin despre cruditati si o idee de nada:
Mai ales in aceasta perioada Iulie gasim cu usurinta in toate pietele porumbul crud.
Multe boabe de porumb crud curatate cu un cutit de pe stiuleti,le amestecam cu tarate de grau,putin amestec de spartura de porumb si grau,multe sortimente de seminte pentru pasari(luate de la orice pet-shop),arpacas crud(sau eventual lasat putin la inmuiat) si vizavii de grau se mai poate face o smecherie(luati grau si lasatil in apa pana incolteste putin si apoi amestecati-l cu nada).Toate astea puteti sa le legati doar cu faina alba si apa(turnati apa peste nada uscata pana cand aceasta sa umezit putin si apoi puneti faina pana cand compozitia se leaga(daca vedeti ca nu se leaga luati o ata si legati-o voi

)Asa cu ata e doar o gluma.!!
Faceti bulgari mai mari pe care-i aruncati cu carapulta in locul dorit si pe langa acestia mai aruncati cateva rachete cu aceiasi compozitie luata ca atare din galeata(fara sa o mai faceti bulgari)Aceste rachete aruncate ulterior vor forma o perdea de particule fine pe care cteno o va sesiza mult mai repede iar nada mai grea se va dispersa mai bine pe patul de nada.
Personal prefer montura cu momitor pe care pun aceiasi compozitie cu care nadesc iar pe firul de par boabe de porumb crude fara pop-up(eventual facute coronita)si cat mai apropiate de ac.
Cu aceasta nada am avut surpriza de a prinde saptamana trecuta o cantitate de aproximativ 90kg cteno cu greutate medie de 4-5kg bucata intr-un interval de aproximativ 8 ore.
La ora 12-1 noaptea am inceput nadirea iar la 9 am inceput sa strang lansetele...