Despre crapi...densitate vs greutate !

Aici putem discuta sau dezbate orice legat de pescuit.

Moderatori: Alin Galbenu, mariosilaghi, Bogdan Zaharia, odoctee

Adrian B
Puncte: 0

Re: MTX14 sau Prologic C2

Mesaj de Adrian B »

Vladut Mateianu scrie:
Adrian B scrie:Nu e vorba de perioada anului in care a fost introdus.
Arata-mi un exemplu de crap sa zicem de 18 kg adus de undeva - sa zicem dintr-un lac de unde se poate retine peste si unde un pescar cu inima mare a preferat sa-l vanda intr-un carpodrom ca sa-i salveze viata :) - si care a luat in greutate in 2-3-4 ani. Arata-mi-l si mie.
Nu "cu inima mare" se zice, ci cu foame mare..... Altfel il dona, daca dorea doar sa-l salveze si tinea asa de mult la crapulet ! :D
Am crezut ca zambariciul ala tine loc de ghilimele. Bineinteles ca asta cu mutatul pestelui pe bani dintr-o balta salbatica de ex. (de multe ori ei sunt furati din balti cu regim c&r si mutati in alte balti cu regim c&r) intr-o balta tip carpodrom e un subretfugiu ieftin. Au mai fost discutii de astea si s-a ajuns la concluzia ca alegem raul cel mai mic, cica decat sa-l eliberezi si sa-l prinda altcineva si sa-l manance, mai bine il vinzi tu. Ideal e ca el sa ramana acolo unde a fost prins si dupa o fotografie sa fie eliberat. Bineinteles, asta e o utopie in Romania.

George, nu ma refer la crapul care are diferite fluctuatii de greutate intr-un an (cu icre, fara icre, etc.) Eu ma refer la faptul ca pe carpodroame cu densitate mare, crapii nu mai cresc in greutate. Si e lesne de inteles de ce. Ca sa nu mai spun ca scad in greutate.
Catch and Release

eugen dragnea
pescar de competitie

Re: Despre crapi...densitate vs greutate !

Mesaj de eugen dragnea »

Ca sa poata lua in greutate foarte mult si intr-un timp cat mai scurt pe langa ca trebuie sa fie un hibrid selectionat, mai trebuie sa fie hranit intensiv si bineinteles sa nu depaseasca un anumit numar de indivizi la hectar.
Scaderea in greutate dupa schimbarea "domiciliului" se datoreaza in mare parte stresului de transport alaturi de perioada de acomodare in noua locatie,dar si a cantitatii de hrana per individ in noua locatie.
Comparatia cu alte balti din alte tari fata de cele autohtone nu este tocmai recomandata...alti pesti,alti administratori,alti pescari,alte autoritati...o cu totul si cu totul alta societate. :wink:
Dacă vreodată voi ţine capul jos, o voi face doar ca să-mi admir pantofii.

kitz

Mesaj de kitz »

excelenta discutia si trebuie adaugat ca pe baltile cu pesti mari in fiecare toamna se trag baltile si se sorteaza crapii.cei mici sunt scosi din balta si raman doar cei mari.putini pesti,mancare mai multa pentru ei.

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

eugen dragnea scrie:...............
Comparatia cu alte balti din alte tari fata de cele autohtone nu este tocmai recomandata...alti pesti,alti administratori,alti pescari,alte autoritati...o cu totul si cu totul alta societate. :wink:
N-am vizat o comparatie ci doar am punctat o chestie oarecum iesita din comun...in sensul in care, pana in urma cu cativa ani, recordurile se bateau destul de greu, cu pesti intre 25-30-35 kg, proveniti din aceleasi balti de unde in ziua de azi ies monstrii sariti de 40 kg ! Ce stiam noi despre cat de greu ia in greutate crapul dupa o anumita varsta, nu prea mai pare in regula, daca ne raportam la capturile astea record si la lacurile din Vest ! Ma intereseaza mai putin ce pun aia in nada, dar e clar ca datorita cantitatilor mari folosite si a densitatii mici de crap/ha, pestii nu mai cresc intr-un ritm normal (natural) ... ca daca de la 26 kg la 41 kg in 5 ani, e ceva normal, atunci cum dracu de n-au iesit astia de peste 40 kg cu 10-20-30 de ani in urma ?
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

nit_matias
Pescar de competitie

Mesaj de nit_matias »

George eu tind sa cred ca e si ceva genetic, pentru ca sunt multe crescatorii de peste care au modificat genetic crapul pentru a lua in greutate mult mai repede si pentru a avea o eficienta mult mai buna si profitul sa fie scos mai repede. Am citit cateva articole in legatura cu asta si acolo exact asta se spunea, ca nu exista crap oglinda acum nu stiu cati ani si ca a fost o modificare genetica pentru a putea fi procesat mai usor si de asemenea pentru a lua in greutate mult mai repede.

Salutari,
Niteanu Matei
http://mateiniteanu.blogspot.ro/
PB:20.3

kitz

Mesaj de kitz »

ar mai fi si hormonii de crestere......

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii Generale despre Pescuit”