Depinde de mai multi factori:
1 configuratia malului, la un mal mai abrupt sau cu copaci deasupra locului de lansat, tufe in spate esti obligat sa-l lasi mai scurt. Un mal care prezinta din potriva un mic delusor pe care te poti urca poate fi mai avantajos pentru lanseu ca se poate lasa mai lung inaintasul.
2 puterea de aruncare a lansetei:
se recomanda pentru lansetele mai moi un inaintas mai scurt (intre mufare si al doilea inel) iar pentru cele mai tare un inaintas mai lung. Personal la spod las racheta pana aproape de primul inel daca imi permite si malul. Cupa ceva mai scurta ca sa nu o golesc accidental prin atingerea de mal in spate.
3 lungimea forfacului, tipul de montura etc. De exemplu la zig rig se foloseste un capac de galeata de pe care se arunca ca sa nu agatam iarba. Dar la un forfac dee 20-30 cm inline e suficient sa lasam ceva mai sus plumbul deasupra spigotului.
4 mai depinde putin si de configuratia inelelor, nu toate betele sunt la fel. Se pot testa diverse lungimi pana se gaseste cea optima.
5 Nu in ultimul rand depinde de preferinta pescarului. Am vazut omeni care nu reusesc sa se dezobijnuiasca de a lasa un metru de inaintas oricat le demonstrezi ca nu e bine.
6.......... precis am omis cate ceva

Flaviu Zapartan. Virusat recent de pescuit.