cornel.s scrie:
Fane, da` Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pune stampila pe certificatul ala? Da` Ministerul Sportului? Da` ITM-ul, pe contractele lor de munca?
Ai 3 raspunsuri la intrebarile de mai sus? ( si cu asta, 4

)
Hai mai juristule sa te lamureasca un inginer cum sta treaba si cine pregateste arbitri.
Sa ne uitam la lege:
Art. 37
(1) Federatiile sportive nationale au urmatoarele atributii principale:
......................
c) organizeaza si coordoneaza intreaga activitate a arbitrilor pe ramuri de sport,
privind formarea, perfectionarea continua, clasificarea si promovarea acestora, pe baza unui regulament propriu de functionare;
Ai retinut? Si acum vine chestia aia subtila care le scapa multora: Ia uite aici:
Art. 35
(1) Federatiile sportive nationale sunt structuri sportive de interes national, constituite prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si ale municipiului Bucuresti, pe ramuri de sport.
(2) Potrivit prezentei legi federatiile sportive nationale sunt
persoane juridice de drept privat,
de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si fara scop lucrativ.
Ai retinut?
Si acum chestia subtila pe care nu o stiu multi:
Legea 554/2004:
Art. 2
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...................................
b) autoritatea publica - orice organ de stat sau al unitatilor administrativ-teritoriale care actioneaza, in regim de putere publica, pentru satisfacerea unui interes public;
sunt asimilate autoritatilor publice, in sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public;
Te-ai prins? Federatiile sportive sunt asimilate autoritatilor publice. Tare, nu?
Contractele se inregistreaza la ITM in mod natural. Altfel e o ilegalitate. Din indemnizatii se retin sanatatea si celelalte obligatii prev[zute de lege. E de interes si prevederea din Regulamentul de aplicare al Legii nr. 69/2000 aprobat prin HG 884/2001:
CAP. 9
Ocupaţii complementare în activitatea de educaţie fizică şi sport
ART. 39
(1) În activitatea de educaţie fizică şi sport se exercită următoarele ocupaţii
complementare:
Grupa 3 de profesii: tehnicieni, maiştri şi profesiuni asociate
................
- arbitru, judecător sportiv;
Sper ca te-ai luminat!
Bine ai revenit Val. Te-ai prins, in sfarsit, ca federatia nu se putea constitui decat de sus in jos si nu de jos in sus? Eu m-am prins de acest lucru cu mult timp in urma. Si timpul a dovedit ca am avut dreptate.