DumiD scrie:....Crezi ca le-a fost frica astora de la Okuma de concurenta cu low entry de la Shimano......
Nu e vorba de frica si nici macar de ce planuri si-a facut Okuma la acel moment. Pur si simplu pescarii care doreau sa-si cumpere mulinete s-au trezit pusi in fata unei dileme care n-a existat pana in urma cu 4-5 ani...respectiv, pretul mulinetelor high de la Okuma egalase pretul mulinetelor low de la Shimano . In urma cu 5-6 ani, pretul unui Axeon era cu 50-60% mai mic decat al unei Navi iar optiunea multora era in favoarea Okuma. Prin 2008-2009 pretul mulinetelor Okuma a sarit in sus (singura explicatie fiind pretul materiilor prime crescut la randu-i la nivel mondial). Shimano in schimb a reusit sa mentina un timp pretul la Navi si Biomnaster si ca atare a "furat" din clientii care-si luau Axeon sau Spector. Daca inainte era un prag intre mulientele high de la Okuma (cu preturi pana in 300 ron), cunoscute ca avand cel mai bun raport pret/calitate, si mulinetele low de la Shimano (cu preturi de la 450 ron), recunoscute ptr. fiabilitatea lor, odata cu apartitia noilor modele pe piata, pragul ala a disparut.
p.s.
Mie imi plac Okuma ptr. ca sunt mulinetele pe care mi-i le permit . Am avut mai multe modele in timp si pot sa spun ca si-au meritat fiecare leu platit la acea vreme ... insa, cand stiu ca am dat 95 ron pe un LongBow 65 iar acum aceeasi mulineta costa aproape dublu, ce sa mai zic...pe Powerliner am dat 170 ron si acum costa 250 ron...si nu e nici un progres tehnologic. De Shimano astea noi (Aerelex,Beastmaster,etc.) nu ma pronunt ca nu le cunosc, dar intotdeauna pretul se reflecta in calitate iar o mare parte din pretul lor e dat de (re)numele producatorului.