Clasificarea lansetelor dpdv al actiunii acestora

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
iulixa
Puncte: 0

Clasificarea lansetelor dpdv al actiunii acestora

Mesaj de iulixa »

Stimati colegi,
Dupa ce am 'rasfoit' zeci de forumuri si articole am devenit si mai debusolat pe acest subiect al actiunii lansetelor.
Am ramas tot cu ce stiam inainte, dar parca mai in ceata, adica: actiune rapida, medie si lenta.
Bun, pana aici, dar cum ramane cu celelalte tipuri de actiuni, vehiculate: de varf, semirapida, progresiva, progresiv-rapida, semi-progresiva, semi-parabolica, parabolica etc?
Domnilor, daca cineva ma poate lumina pe subiectul asta mi-ar fi de mare ajutor.
Multumesc anticipat.

osc1or
Veteran

Re: Clasificarea lansetelor dpdv al actiunii acestora

Mesaj de osc1or »

Google "Clasificare lansete crap" si gasesti un articol foarte ok pe siteul pescaripe.
Nu iti pot da linkul ca nu este partener.
Critic echilibrat

gabi1
Veteran

Mesaj de gabi1 »

Sa nu-mi pierd tehnica :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mai ai o rezerva de 500 de "puncte" si te baga in sac....
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

iulixa

Mesaj de iulixa »

osc1or scrie:Google "Clasificare lansete crap" si gasesti un articol foarte ok pe siteul pescaripe.
Multumesc pentru sfat. De pe acest site am aflat ca exista si actiune super-rapida.
E totusi cineva care se pricepe?
Rog moderatorul sa stearga mesajele off-topic. Multumesc

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

iulixa scrie:
osc1or scrie:Google "Clasificare lansete crap" si gasesti un articol foarte ok pe siteul pescaripe.
Multumesc pentru sfat. De pe acest site am aflat ca exista si actiune super-rapida.
Am sa incerc eu o explicatie :

"Actiunea" se refera la cum se indoaie lanseta . Cand lanseta este incarcata, cu cat ramane mai dreapta si se indoaie mai mult catre varf , cu atat este mai rapida.
Una care se curbeaza pe toata lungimea este "parabolica" .
"Scara" fara prea multe trepte : rapida , semi rapida , semi-parabolica , parabolica.

"Puterea" este data de greutatea optima cu care se incarca lanseta. ( valoarea in lbs ) .

iulixa

Mesaj de iulixa »

Dan Mitranescu scrie:
iulixa scrie:
Am sa incerc eu o explicatie :

"Actiunea" se refera la cum se indoaie lanseta . Cand lanseta este incarcata, cu cat ramane mai dreapta si se indoaie mai mult catre varf , cu atat este mai rapida.
Una care se curbeaza pe toata lungimea este "parabolica" .
"Scara" fara prea multe trepte : rapida , semi rapida , semi-parabolica , parabolica.

"Puterea" este data de greutatea optima cu care se incarca lanseta. ( valoarea in lbs ) .
ok. multumesc. actiunea progresiva unde s-ar incadra?

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

iulixa scrie:
ok. multumesc. actiunea progresiva unde s-ar incadra?
Undeva intre rapida si parabolica. :D
P.S. am specificat ca unele "trepte" lipsesc , mai ales cele care ne lasa imaginatia sa lucreze , sa fim convinsi ca lanseta respectiva este exact ce ne doream. :wink: .

miyagi
Pescar de competitie

Mesaj de miyagi »

iulixa scrie:
In ultima vreme s-a facut un amestec de termeni intre spinning, unde intalnim niste diferente in plus la actiunea lansetelor si carpfishing unde, in principiu actiunile lansetelor sunt mai "blande". Intrebarea ta probabil se refera la "extra - fast" sau ultra - rapida, in acceptiunea generala a termenilor. Diferenta dintre grupa "parabolicelor" si cea a "rapidelor" o face drilul. Daca o "parabolica" se foloseste mai mult la pescuitul pe verticala unde trebuie sa "pompezi" pestele ca sa iasa sau sa se ridice (vezi pescuitul din barca), cea rapida, avand o actiune "de varf", imprima drilului si directie, ceea ce ajuta pescarul la finalizarea drilului, cat mai "rapid". De-aici si denumirea de "rapida".
In spinning insa, te confrunti cu pesti a caror osatura trebuie sparta in momentul inteparii, iar asta trebuie realizata in principiu printr-o miscare cat mai scurta si cat mai energica. Daca faci asta cu crapul ii rupi gura insa la salau daca nu i-ai dat-o, a scuipat.
Atat la crap pe balta, cat si la rapitor in general vei avea nevoie de susamintita "directie" pentru dril, dar si de rezerva de putere ce de regula se gaseste pe segmentul inferior, pentru tractare. Aceasta rezerva de putere va trebui sa se concretizeze intr-un efect de resort si pe acest segment inferior, fapt ce va nota acea lanseta cu termenii despre care vorbim: actiune parabolica sau de varf.
O actiune "ultra - rapida" nu va avea niciodata acea rezerva de putere sau efect de resort foarte mare deoarece ar estompa necesitatile varfului de a intepa si "a conduce" drilul. Deci acea lanseta va semana mai mult cu un "par". Va fi foarte rigida. Asta nu inseamna ca prin calitatile lor constructive producatori nu s-au preocupat sa le faca dedicate crapului, rapitorului mic si mediu, big game-ului etc si le-a inzestrat cu blancuri mai slabe sau mai puternice, notate cu puterile fiecareia exprimate in libre in general, cum zicea si Dan in postarea de mai sus.
Sper sa fi fost destul de cuprinzator.
Urban culture.

miyagi
Pescar de competitie

Mesaj de miyagi »

Ce am uitat sa adaug ar fi faptul ca acestea au aparut ca sa eficientizeze sau sa materializeze nevoile competitionale. In play fishing sau in pescuitul de agrement poti folosi lansete mai moi pentru ca ai timp pe cand in competitie, unde fiecare peste face diferenta trebuie sa "te misti" cat mai repede. Trebuie sa scoti pestele cat mai repede pe mal. O lanseta in dril e o lanseta "moarta". Pe vad vei mai avea doar 3 pana finalizezi drilul. Fie ca pui crapul pe saltea, fie ca nu. Plus de asta, o lanseta rapida te ajuta sa scoti mai repede crapul din "zona critica". Adica din locul in care s-a intepat. Dupa intepare, cand acesta realizeaza ca "e priponit" (agatat) incepe "galagia" (deranjul) si sperie sau imprastie si ceilalti pesti. Un aspect foarte important in conditiile de competitie unde se pune presiune pe peste prin nadiri excesive. Disipandu-se de pe patul tau de nada poate ajunge foarte usor pe al vecinului de stand, ceea ce nu e de dorit.
Urban culture.

iulixa

Mesaj de iulixa »

multumesc dan, multumesc cornel, multumesc tuturor!
gasesc foarte utile raspunsurile voastre.
numai bine va doresc.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”