e foarte misto, dar pe sarulesti unde-i apa tulbure, e inutil.
@ Allen Besnovich
te poti descurca si cu mijloace rudimentare...eventual un fir cu plumb in capat si insemnat din metru in metru pe care-l poti tara pe fundul apei din barca...iti poti face repede o idee despre substrat si adancimea apei.
cum localizam zonele de hranire? daca as sti raspunsul acestei intrebari probabil ca as fi printre cei mai eficienti pescari din lume. Dar nu sunt.
Nu am pescuit pe prea multe lacuri de peste 5000 ha (pot sa enumar numai Bolsena si Bloenhof Dam) dar cred ca pestii au in mare comportament asemanator fie ca lacul are 300 sau 5000 ha. Prima data caut sa-mi aleg locul in functie de directia vantului. Caut sa stau pe malul spre care bate vantul sau pe malul spre care a batut in ultimele doua- trei zile. Este stiut faptul ca pe lacurile mari crapii se muta odata cu vantul. zonele de hranire putem numai sa le banuim. Ca idee, eu caut tot ceea ce inseamna structura. Fie ca vorbim de praguri, cioare, pietre, copaci scufundati, buturugi, insule, zone cu iarba,stuf, platouri, gropi sau pur si simplu o zona cu fund un pic mai tare, ele sunt zone vizitate de crap pt ca de cele mai multe ori astfel de structuri adapostesc hrana. De cele mai multe ori "zona de hranire" este de fapt structura gasita. cele mai multe lacuri mari pe care le-am pescuit prezinta astfel de structuri. Crapii se simt in siguranta in preajma lor, de cele mai multe ori gasesc hrana acolo si drept urmare nu le ocolesc, asa ca nu ar trebui sa le ocolim nici noi.
Daca nu ai sonar si totusi vrei sa pescuiesti plantat te sfatuiesc sa-ti cumperi unul. Gasesti sonare care-si fac foarte bine treaba si la 100 euro (sh).
Am eu acel instrument, este foarte folositor in ape curate, indispensabil in lacurile cu iarba multa dar este total nefolositor pe majoritatea lacurilor de la noi.