ionut72 scrie: Lanseta rapida cu 3lbs eu cred ca nu exista real .
Dan, 2 intrebari (ca sa "destelenim" un pic domeniul):
1) Ce legatura exista intre actiunea lansetei si testul de curbura?
2) Care este parerea ta, care lanseta "va arunca" mai mult: una moale cu TC mare (sa zicem peste 3,5 lb), sau una rapida, dar cu TC mai mic (exemplu 2,75 lb)?
Este un raspuns tehnic. Destul de complicat la ce idei sunt in piata. Totusi incerc .
Pentru ca unei lansete sa i se ofere rezistenta la rupere marita ( lipsa puncte critice ) , exista o stransa legatura intre "rapiditate" si TC. Ceva direct proportional. Adica nu se poate face o lanseta super rapida care sa se indoaie sub forta unei greutati mici la 90 grade ( TC ... ) . Asta spune ca lanseta sta tapana in aruncare , isi pastreaza o raza mare de aruncare, dar varful se indoaie destul de usor sub actiunea unei greutati mici. Mai exact , se indoaie numai varful in aruncare. Cu cat este mai disproportionat raportul rapiditare/ Tc , cu atat varful se indoaie mai mult fata de restul lansetei. Asta inseamna o lanseta prost facuta din punct de vedere al rezistentei.
Nu este ideea mea, ci o informatie primita din fabrica.
Se poate face orice pana la urma, daca piata o cere, dar cu compromisul precizat.
O lanseta arunca mai bine cu cat ramane mai lunga in momentul aruncarii ( presupunem ceilalti parametrii ca fiind asemanatori ). Nici pe asta nu o spun eu, ci fizica . Nu pot sa apreciez care lanseta arunca mai bine in exemplul tau , deoarece pot fi situatii total diferite pe ideea tocmai expusa.
Totusi pot sa spun ca intre una rapida si una parabolica , in situatia in care ambele raman la fel ca raza de aruncare, o prefer pe cea parabolica datorita distributiei corecte a fortelor in tot blankul , diminuand astfel riscurile ruperii.
Pot sa dau si un exemplu concret in acest sens : MTX 16 si MTX 14 .
16-le rapid si moale pe varf , iar 14- le semiparabolic . Arunca la fel , probat . Prefer 14- le.