@APS
Apropo, ori va puneti la punct, ori va lasati de arbitraj la crap. Nu e posibil ca dupa ce ati luat o gramada de bani la CN pe motiv de tot felul de dotari, de la generator si statii pana la cartuse de imprimanta si cantare, acum sa cantariti cu orice rapa(ndu)la. De asemenea, durata cantaririlor a fost enorma. Un cantar inceput la 7 dimineata se termina la 12, in conditiile in care nu s-a prins foarte mult peste iar la un momentdat au ramas doar 2 arbitrii la cantar pe toata balta.
Deocamdata singurul vostru atu este ca sunteti perceputi ca fiind impartiali. In rest numai minusuri, chiar si la respectat regulamentul.
@Florentin Iuga la CN s-a cunoscut aportul lui Adi Zarguzon si Mary (cintare, trepiede, alea alea , experienta la cintarire , cunoastere balta ) acum asta este s-a dus si omul la un pescuit .
Vasile(sef la Aps), baga la cap ce a spus Florentin, in primele zile au fost probleme cu arbitrajul, cantaririle si alcatuirea clasamentelor....... Ca sa nu mai zic ca nu imi aduc aminte ca cineva sa ne verifice cu ce nadim, la ce ora nadim,etc...
Iar din exces de zel(si fara acoperire regulamentara) arbitrii i-au confiscat 5 bile(boiliesuri) unui copil din mana, pe motiv ca nu este voie sa se intre cu nada pe balta .....
Astept niste explicatii si eu....
Au fost probleme doar ziua de Vineri (nu primele zile) cand cantarul de dimineata si cel de pranz au durat nepermis de mult (si din cauza dotarilor e adevarat, dar se vor rezolva) acest fapt generand o intarziere a clasamentului la 24 de ore. La acest fapt a contribuit si faptul ca am ramas in pana cu cartusele de la imprimanta. De Vineri seara insa, s-a intrat pe fagas normal si nu au mai fost intarzieri.
Nu inteleg de ce zici ca nu a verificat nimeni cu ce nadesti cand eu am stat cel putin 15 minute langa voi in timp ce Andrei nadea. De asemeni, Joi am trecut pe la 3 sferturi duin balta exact cand se intampla nadirea grea si am vazut cu ce se nadea.
Vladut, astept detalii pe privat despre arbitrul care a confiscat bilele copilului. In mod cert nu a respectat regulamentul si va fi sanctionat.
Ionut, lasa-l te rog pe Vasile sa raspunda.....pe el l-am intrebat...
Ptr tine personal, jos palaria ca arbitru, dar din pacate ai fost prezent doar cateva ore la inceput.....
Nu am vrut sa ma amestec in chestia asta cu arbitrajul , dar eu cred inca ca pe banii de la calificari s-a utilat un lot de arbitrii de la APS , marea lor majoritate incepatori la crap , dar cu un mare merit - nu sunt introdusi in sistem - parti prise-uri , etc - au fost impartiali si au generat calitate si lipsa de discutii . Din pacate aceasta calitate i-a facut sa ridice tarifele MULT de tot !!! Nu stiu cine isi ia ca angajat la orice multinationala , milioanele astea pe termen ASA scurt ! Sau daca vor banii astia , sa vina ei cu imprimante , cartuse , calculatoare , cazare , mancare , cantare , internet mobile , soft necesar , - etc , pe scurt toata logistica necesara asigurarii unui bun si transparent arbitraj !
Zic si eu si nu trebuie sa se supere nimeni , pentru ca nu ii cunosc la arbitraj pe garla , in schimb am aflat preturi la arbitraj , de ma doare mintea ! Asta in conditiile in care pe Gabi Calota il cunosc de cind eram elev la liceu - statea in banca ultima , in spatele meu si al lui Adi Dulau , ca sa nu il vada nimeni
Val Pangica jr scrie:Nu am vrut sa ma amestec in chestia asta cu arbitrajul , dar eu cred inca ca pe banii de la calificari s-a utilat un lot de arbitrii de la APS , marea lor majoritate incepatori la crap , dar cu un mare merit - nu sunt introdusi in sistem - parti prise-uri , etc - au fost impartiali si au generat calitate si lipsa de discutii . Din pacate aceasta calitate i-a facut sa ridice tarifele MULT de tot !!! Nu stiu cine isi ia ca angajat la orice multinationala , milioanele astea pe termen ASA scurt ! Sau daca vor banii astia , sa vina ei cu imprimante , cartuse , calculatoare , cazare , mancare , cantare , internet mobile , soft necesar , - etc , pe scurt toata logistica necesara asigurarii unui bun si transparent arbitraj !
Zic si eu si nu trebuie sa se supere nimeni , pentru ca nu ii cunosc la arbitraj pe garla , in schimb am aflat preturi la arbitraj , de ma doare mintea ! Asta in conditiile in care pe Gabi Calota il cunosc de cind eram elev la liceu - statea in banca ultima , in spatele meu si al lui Adi Dulau , ca sa nu il vada nimeni
Val,
Sa stii ca avem toate dotarile de la imprimanta pina la soft.
Nu avem cintare si trepiede,asta datorita faptului ca nu sa agreat sa venim cu cintarele noastre,sau preferat cele ale lui Zarguzon.
Altfel am fi cumparat si cintare si trepiede. Acum ne-ati pus in fata unui fapt implinit cind ati spus ca sa venim cu cintarele si trepiezii nostri. A trenuit sa fac artificii pentru a face acele trepiede imprumutate de la Oana si care erau de boxe audio, sa fie practice pentru cintaritul la crap. Am dat comanda de trepiede Amiaud, vom lua si cintare.
Nu inteleg eu ce va suparat de fapt??
Faptul ca nu am avut cintare performante sau faptul ca am cerut sa se faca public suma exacta cu care a fost platita echipa de arbitrii??
Am facut asta in urma unor telefoane de la crapari care spuneau :cum de am reusit sa fim asa tari si sa luam 1500 de euro pe prestatia de la acest concurs?
De asta am rugat sa se spuna suma exacta ca sa nu existe dubii.
Cit priveste restul cred ca te-am lamurit.
Vladut,
Raspuns la ce a spus Florentin ai primit partial,nu cred ca mai are rost s-ati raspund si eusi Florentin a exagerat, si noi am mai gresit(sa vrut un concurs mai relaxat si am procedat ca atare),dar daca totusi tii neaparat ai telefonul meu,nu mi lam schimbat si oricum stii unde ma poti gasi si discutam fata in fata,asa se rezolva cele mai multe probleme si cel mai repede.
Si pina la urma oare ce a declansat asta? ma intreb eu? Si nu astept raspuns.
Va salut Domnilor si va rog sa ma scuzati ca vam deranjat cu intrebarile mele.
Domnule Florentin Iuga, data fiind calitatea dvs. de presedinte al Asociatiei Clubul Sportiv Carp Zone, organizatorul etapei 4 Tancabesti si a relatiei contractuale de consultanta stabilita in urma contractului APS-Carp Zone,
consider ca este necesar sa fiti informat si de catre Corpul de arbitri APS, privind doua evenimente, care probabol vor fi discutate la sedinta CTDA, prezidata de catre d-l Victor Oana, de joi 6.08.2009 la Darvari.
Inainte de a trece la problemele de fond, va instiintez ca eu, ca reprezentant al Corpului de arbitri APS, nu voi da curs invitatiei d-lui Oana.
Cred ca ar fi fost util, pentru concurenti, organizatori si arbitri, ca arbitrii APS sa fie reprezentati, dar ca parteneri egali, asa cum dorim sa fim tratati si in activitatile de arbitraj.
Legat de acest aspect, in numele meu si al intregului colectiv de arbitri, vreau sa va multumesc pentru frumoasele gesturi de recunoastere, la adresa noastra, pe care le-ati facut la finalul concursului de la Tancabesti.
Ma refer la invitarea mea, ca reprezentant al echipei, la masa prezidiului si la poza de grup de la care nu am fost uitati.
Am fost foarte placut impresionati. Aceasta a fost adevarata plata a muncii si eforturilor noastre.
Arbitrarea concursului de la Tancabesti datorita mizei concursului, a amplasarii si configuratiei standurilor, a multitudinii capturilor si a conditiilor speciale impuse de administratorul locatiei, a solicitat la maximum echipa de arbitri.
Noi consideram ca aceasta actiune a fost un succes de echipa. Tocmai de aceea am apreciat si suntem mandri de cele doua forme de recunostere pe care ni le-ati acordat.
Sunteti primul organizator in YAVP la crap 2009, care a evidentiat arbitrii.
Inca odata, felicitarile noastre si multumirile intregii echipe de arbitri de la Tancabesti!
Le meritati cu prisosinta.
La sedinta de pregatire a etapei Tancabesti, la care l-am invitat si pe Adi Zarguzon, acesta ne-a avertizat de miza mare a etapei, de faptul ca vor fi multe capturi si ca standurile sunt greu accesibile si greu de observat.
Avertizati si provocati de aceste dificultati, am dorit sa acordam un arbitraj foarte bun.
De comun acord si cu conducerea APS am luat urmatoarele masuri speciale:
1. Am suplimentat echipa cu inca 2 arbitri, din fonduri APS. Unul a venit de vineri la ora 18,00, iar celalat sambata la ora 9,00. In final, asa cum poate ati observat, ne-am prezentat cu 9 arbitri.
2. Nu cunosteam locatia. Impreuna cu inca trei colegi, am venit la Tancabesti de miercuri la ora 19,30 si am vizualizat standurile. Am cautat sa intuim ce dificultati vor fi si cum le putem rezolva. Am refacut strategia de arbitraj, urmand sa o definitivam daca va fi cazul, dupa tragerea la sorti. Am inspectat marcajul standurilor si al directiilor de aruncare.
3. Pentru eliminarea suspiciunii concurentilor la cantariri, am stabilit ca la cantariri sa participe de fiecare data cate doi arbitri din zona+seful de echipa/directorul de arbitraj. Acest fapt l-a deranjat pe Adi Zarguzon. A interpretat-o ca lipsa de incredere din partea noastra. Eu am facut cantariri, insotit in permanenta de doi colegi. In plus, de cate ori a fost posibil, cei doi colegi erau altii. Am cautat sa facem cat mai multe rotiri de arbitri. Masura s-a dovedit inspirata si utila, datorita numarului mare de capturi, a greutatii acestora si a tensiunii din ultimele 24 de ore de concurs.
4. Legat de punctul 3, am stabilit foarte riguros, impreuna cu colegii care este metodologia de cantarire. Am acordat importanta maxima citirii cantarului si confirmarea de catre concurent a valorii care urma sa fie trecuta in fisa.
5. Tot in spiritul punctului 3, pentru reducerea atmosferei de suspiciune si barfe, la fel ca si la Darvari, am schimbat zonele de cantarire cu Adi Zarguzon. Ne propusesem sa facem aceasta rotire o data pe zi. Am reusit sa facem doar o rotire la cantarul de vineri ora 12,00. Ne-am mai rotit la o parte din cantaririle suplimentare pentru ten.
6. Cand se cereau cantariri suplimentare(ten) intr-un stand, la intoarcere vizitam si standurile din parcurs.
7. Am facut inspecti de zi si de noapte, verificari ale monturilor, directiilor de aruncare permise, vizibilitatea depozitarii capturilor.
8. La soliciatrea lui Adi Zarguzon, in noaptea de sambata spre duminica, am instalat un post permanent de observare, intre standurile B5 si B6. Alarma s-a dovedit a fi falsa.
9. Am verificat imediat multiplele sesizari care au venit din teren si care s-au dovedit ulterior a fi neintemeiate. Ca urmare, datorita sportivitatii si disciplinei concurentilor, nu s-au dat sanctiuni.
10. Facand abstractie de economia de hartie si tus, am dat cel putin doua clasamente generale intermediare pe zi. Concurentii sunt interesati sa stie si ce se intampla in celelalte sectoare.
V-am adus la cunostinta toate aceste masuri suplimentare, ca sa fiti convins ca am fost responsabili de importanta activitatii noastre. De asemeni, am dorit ca prin munca noastra si clubul Carp Zone, cu care avem relatii bune si vechi de colaborare sa iasa foarte bine ca organizator.
Noi credem ca am atins ambele obiective.
Colegii mei, impreuna cu care am avut placerea sa arbitrez la Tancabesti au actionat ireprosabil si nu am la adresa lor, decat multumiri si aprecieri.
Revin acum la activitatea mea la Tancabesti, ca sef de echipa, unde am avut doua evenimente extrem de neplacute pentru mine.
Sper ca nu v-ati pierdut rabdarea tocmai acum cand in sfarsit, am ajuns si la “cestiune”.
EVENIMENTUL 1-Prezint faptele in ordinea derularii lor:
1. La cantarirea de vineri 31.07 ora 12,00, am trecut gresit numarul de stand si in consecinta numele concurentilor. Cantarirea din A4 am trecut-o pe B4, iar la cantarirea din A7 am facut fisa pe B7.
2. La ora 15,00 sunt anuntat de colegul din sectorul A ca am gresit o fisa la A7. Ma duc, vad ca am facut-o lata. Anulez fisa pe B7 si o refac pentru A7, impreuna cu arbitrii din zona. Imi cer scuze lui Dan Marinescu, care se uita siderat, neintelegand cum e posibila o astfel de greseala.
3. Fac corectiile in calculator.
4. La cantarirea de vineri 31.07 ora 18,00, fiind in standul C5 am facut fisa de cantariri pe C4.
5. Scoatem clasamentul intermediar de vineri seara si-l distribuim concurentilor.
6. Primind clasamentul C5, observa ca nu are pestii din cantarirea de la pranz. Sunt anuntat la ora 22,00. Constat si eu ca fisa este facuta pe C4. Anulez fisa pe C4 si o refac, impreuna cu arbitrii din zona, pentru C5.
7. Fac corectiile in calculator. Deja eram panicat. Repetam aceeasi greseala.
8. Tot dupa consultarea clasamentului intermediar la 23,15 sunt anuntat ca am gresit fisa de la A4 la cantarirea de pranz, facand-o pe B4. Simt ca-mi fuge pamantul de sub picioare.
9. Sunt tentat sa rezolv la cantarirea de dimineata. Tot ce vroiam, era sa dorm.
10. Vine Zarguzon panicat. Relizez ca de grija nu voi putea dormi. Mergem in A4, locul meu de campare fiind intre B8 si C1.
11. Adi Dulau, aruncase copia fisei la gunoi. Cand a vazut ca nu-i apar capturile, a crezut ca este o eroare de introducere de date, nicidecum de inversare de standuri. Poate mi s-a parut, dar am auzit ceva care semana cu “tampit” referitor la mine.
12. Anulez fisa pe B4, o transcriu si stampilez impreuna cu arbitrul de zona, imi cer scuze.
13. La intoarcere, ma opresc la B4, ii spun ca clasamentul era gresit fiindca eu am gresit fisa pentru A4. Imi spune ca stia ca kg sunt in plus si ca voia sa ma anunte a doua zi.
14. Refac situatia in calculator.
Poate va puneti aceeasi intrebare ca si mine: cum au fost posibile aceste 3 greseli grosolane si identice, de Gaga.
Raspunsul este urmatorul: am folosit un sistem de completare a datelor de identificare din fisa de cantariri, incorect. Aveam lipsa un filtru esential la identificarea standului.
Iata despre ce este vorba:
a. Am inceput arbitrajele de crap, cunoscand personal doar foarte putini concurenti, printre care si pe dvs. Mi-am dorit sa cunosc cat mai multi.
b. In 2 etape la Darvari, am fost constient de nestiinta mea. Cand completam datele de identificare pe fisa, intrebam concurentii iar acestia imi spuneau corect standul si numele sau imi raspundea arbitrul de zona.
c. Pentru Tancabesti, ramanand mult mai putini concurenti, cu care ma vazusem sigur la Darvari, am vrut sa nu mai pic chiar de nestiutor, mai ales ca nu ma pot lauda cu o memorie buna a numelor. Din contra. Asa ca, dupa tragerea la sorti, am facut un tabel al echipelor in ordinea standurilor, de la A1-C8. Cand intram in stand pentru cantarire, memoram numarul standului de pe eticheta. Il scriam pe fisa si functie de el scriam numele. Nu trebuia sa mai intreb pe nimeni. Lasam impresia, dorita de mine, ca-i cunosc.
d. Dar memoria si acuitatea vizuala joaca feste. Mai ales cand esti obosit, stresat de ce se spune pe statie sau in telefon, daca pana sa scriu pe fisa sunt intrebat ceva iar pe deasupra mai este si cald.
Ca urnare:
e. La prima rotire cu Zarguzon, obisnuit cu standurile B4-C8 unde facusem deja 2 cantariri, datorita caldurii si oboselii in loc de A4 si A7 scriu B4 /B7 si iau numele corespunzatoare din tabel. Concurentii verifica cifrele, nu datele de identificare. Nici prin cap nu le trece ca eu pot sa fac o astfel de greseala. Colegii mei, nu verifica datele de identificare, avand incredere. Noi discutasem sa se verifice foarte strict cantitatile. Din acest motiv, completam fisa asa incat toti cei prezenti sa vada ce scriu.
f. La cantarul de seara, eram foarte ingrijorat ca nu-mi ajungeau fisele de cantariri dupa ce colectasem tot ce era pe la colegi, nu mai aveam hartie la imprimanta si colegul care trebuia sa le aduca din Bucuresti, inca nu sosise.
g. C3 si C4 nu au nimic de cantarit. Ma bucur ca imi ajung fisele pana la C8. Intru in C5, suna telefonul, sunt anuntat ca in 30 minute ajunge cu fisele, uit ca sunt in C5, scriu pe fisa C4, trec numele din tabel si gresesc astfel si a treia fisa.
h. Sambata la ora 0,30 imi stabilesc ce trebuie sa fac ca sa nu mai gresesc. La cantaririle urmatoare, m-am uitat de 7 ori pe eticheta standului, iar cand scriam pe fisa, spuneam cu voce tare numarul. Nu am mai repetat greseala.
i. Ma framanta o intrebare: daca mai sunt si alte fise gresite si poate inca neobservate de concurenti? Pana sambata la ora 2,30 am verificat toate fisele care le-am facut vineri. Zarguzon m-a intrebat cum pot sa verific. Nu i-am raspuns fiindca nu mi-a placut tonul pe care a pus intrebarea. Norocul este ca am pus foarte exact, cu precizie de minut, ora la care incepeam cantarirea intr-un stand. In baza acestei date si a seriei fisei, am verificat si totul a fost ok. Sunt sigur ca nu au mai fost alte fise gresite.
EVENIMENTUL 2
Prezint doar faptele.
1. Vineri 31.07, la ora 23,00-23,10 mi se solicita cantarire suplimentara prin telefon de catre unul din concurentii din B6 ca “am prins un crap romanesc intre 13-15 kg, ranit la gura si care nu-mi place cum arata” Dupa care apelantul inchide. Nu mi-am facut griji. Mi-am zis ca sigur nu are 15kg, iar rana de la gura nu era o problema. Vazusem o salonta la A3 cu jumatate de gura si totusi se prinsese la boilies.
2. Sunt prins in vartejul “fiselor” conform relatarii de la EVENIMENTUL1 pct.8. Plec cu Zarguzon si sotia lui catre A4. In drum ni se fac semne de la B6, Adi le spune ca pestele se va cantari dimineata.
3. La cantarul de dimineata, la ora 8,25 concurentii din B6 prezinta 13 pesti. S-au cantarit intai pestii cu greutati intre 4 si 8kg. Se cantaresc primii 10, iar pentru ultimele 3 bucati deschid fisa noua seria 0000407.
4. La cantarire asista:concurentii, 2 arbitri si cu mine, d-l Parfene si camermanul Lucian.
5. Penultimul crap cantarit are 13,25 kg si are coltul gurii rupt. Reusim sa-l cantarim cu dificultate caci se zbate. D-l Parfene spune sa fie pastrat pentru poze. Este acoperit cu saci uzi pe salteaua concurentilor.
6. Este scos pentru cantarire ultimul crap. Era pus, pentru siguranta spun concurentii, in 2 saci. Este letargic, abia misca, dar nu are rani. Parca are o culoare mai albicioasa si mata.Cantarul arata 14,85 kg.
7. Se fac cateva poze de catre d-l Parfene. Sunt pozati concurentii, fiecare cu cate un peste. Cu crapul letargic nu sunt probleme la poze. Probleme mari face crapul ranit la gura, care se zbate puternic. Dupa minute bune si cateva scapari ale crapului de 13 kg de catre concurentul care-l tinea, se termina pozele. Este deja foarte cald.
8. Crapul de 14,8 este eliberat de catre arbitru. Pleaca 2-3m si apoi se intoarce pe o parte.
9. Crapul de 13 kg este eliberat de arbitru. Pleaca in forta, pe undeva pe la 30 m isi mai arata coada o data si apoi dispare.
10. La indicatiile d-lui Parfene, incepe resuscitarea crapului de 14,8 kg. Unul dintre concurenti intra in apa ca sa-l oxigeneze. Ulterior, pestele este ingrijit de un angajat. Am inteles ca in final, crapul a murit. E posibil sa fi fost bolnav. Mai mor si pestii, nu numai oamenii.
In urma acestor doua evenimente, pentru viitoarele etape, cred ca este necesar sa li se faca concurentilor, la sedinta tehnica, urmatoarele recomandari:
• Sa fie atenti la cantarirea fiecarui peste si la valorile care se trec in fisa.
• Sa verifice inainte de a semna, fisa de cantariri.
• Sa pastreze cu grija copiile pe care le primesc si sa-si faca totalul capturilor
• Sa verifice daca totalul calculat de ei, corespunde cu cantitatea si numarul de pesti din clasamentul intermediar. Aceste verificari intermediare, sunt cel mai important filtru pentru obtinerea unui clasament final corect
• Arbitri pot gresi. Sunt oameni. Se poate gresi la datele de identificare sau la introducerea de date.
• Sa anunte imediat neconformitatile observate sau sa faca contestatii in timpul prevazut de regulament. Contestatiile avand ca dovada copia primita la cantariri.
• Sa invete cum se tine un crap cand isi fac poze. Din nestiinta si lipsa de exercitiu, pestii sunt stresati si chinuiti suplimentar la poze.
La acest moment, din pacate relatiile intre mine si Zarguzon sunt destul de tensionate. Nu i-am permis imixtiuni in nominalizarea echipelor. Este foarte suparat pe mine si datorita faptului ca am gresit fisele.
E posibil ca la sedinta de joi sa ceara recuzarea mea. Nu ma deranjeaza. Orice greseala se plateste.
Stii bine ca sunt multe aspecte ce trebuiesc discutate si imbunatatite in vederea urmatoarelor calificari, dar cred ca toate aceste discutii ar putea fi amanate pana dupa desfasurarea CM. Nu are rost sa deschidem polemici ce pot afecta componentii echipei nationale. Va rog pe toti cei implicati in organizarea si arbitrarea etapelor de calificare sa amanati aceste analize.