mulineta Okuma Aventa BF 6000 sau Okuma Longbow XT 655 ?

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Hamradio

mulineta Okuma Aventa BF 6000 sau Okuma Longbow XT 655 ?

Mesaj de Hamradio »

Buna
Am doua lansete de crap: una este Cormoran ProCarp AKX 2, 3.6M, 3.5lbs. 3 seg. 373 gr ,si cealalta este Nevis Mytho tot de 3.6m 3,5 lbs 3 seg. 353 gr. Le-am achiziționat ținând cont şi de sfaturile primite tot pe acest forum de la dvs. Inelele de plecare sunt de 4 cm iar diametrul interior de 30mm, la vârf de 12 mm cu diametrul interior de 9mm. Mytho are sistemuil KW-LC(Long Cast) la inele adică sunt oleacă înclinate pentru Long Cast. Am pus lansetele una lângă cealaltă și poziția pe lansete a inelelor este aproape la fel cu abateri sub 1-2mm, chiar şi elemetele se pot schimba intre lansete adică se potrivesc de la una la cealaltă (nu mă gândesc să pescuiesc asa doar le-am încercat ca si curiozitate) Care mulinete s-ar potrivi mai bine si care ar fi mai fiabila: Okuma Aventa BF 6000 533 gr(am măsurat diametrul tamburului și este de 6 cm https://www.arw.ro/mulinete-crap-free-s ... /o-ab6000/) (sau 5000) sau Okuma Longbow XT 655 403 gr (sau 640 la aceasta diametrul tamburului este de 5 cm iar la 655 nu stiu cat are) https://www.arw.ro/mulinete-crap-free-s ... 5mm-4-5-1/. Nu cred că e mare diferență la lungimea tamburilor între Aventa şi Longbow XT.
Le voi folosi la pescuit crap pe bălti mai mult in Ungaria eu fiind din Oradea dar probabil și în Bihor sau în alte zone din România, în cazul că trebuie să lansez la o distanta mai mare decât cu feederele adică peste 80-100-120 metri
Care ar fi avantajele dezavantajele lui Aventa fata de Longbow XT ? Care să le aleg? Astept cu mult interes sfaturile dvs. Sărbători fericite!

DumiD
Pescar de competitie

Re: mulineta Okuma Aventa BF 6000 sau Okuma Longbow XT 655 ?

Mesaj de DumiD »

Longbow xt 640 nu e pentru aruncat la distanta, eu nu as pune asa ceva pe bete mai lungi de 3m

Hamradio

Mesaj de Hamradio »

OK Scot din calcul Longbow XT 640. Menționez că sunt începător pescuiesc la crap doar de prin primăvara acestui an.
Dar între Aventa BF 6000 şi Longbow 655 care ar fi mai bună ? Știu ca prima are diametrul tamburului de 6 cm greutatea de 533 gr, la a doua presupun doar ca nu diferă prea mult diametrul iar greutatea e 406 gr. Adâncimea tamburului o mai umplu cu fir iar lungimea bănuiesc ca o fi cam la fel la ambele.... Am avut în mână Aventa BF 6000 şi Longbow XT 640 (pe care il folosesc la feeder din vara acestui an).
Aş dori cei care au încercat sau folosesc-folosit aceste mulinete: Aventa BF 6000 respectiv Longbow 655 XT sa îmi dea niște sfaturi... Care ar fi mai bună? sau spre ce să mă îndrept?

Hamradio

Mesaj de Hamradio »

Chiar nimeni nu folosește mulinete Okuma Aventa sau Okuma Longbow XT ? Chiar așa de proaste sunt?
Oricum au apărut de un sezon de pescuit și chiar nimeni nu știe nimic de ele?

gor965
Moderator
Puncte: 0

Mesaj de gor965 »

Hamradio scrie:Chiar nimeni nu folosește mulinete Okuma Aventa sau Okuma Longbow XT ? Chiar așa de proaste sunt?
Oricum au apărut de un sezon de pescuit și chiar nimeni nu știe nimic de ele?
Mulinetele nu-s proaste dar atat modelul cat si marimea nu sunt nici pe departe alegeri bune ptr. longcast. Modelul Aventa e nou si nu l-am vazut pe viu, dar Longbow il stiu si doar de la marimea 65 in sus merg puse pe lansete de crap. Eu am folsit ani buni LB-65 la Dunare si ptr. ca are buza tamburului rotunda stiu ca poti lansa peste 100 m cu ele. Cu toate astea, repet, marimile mici nu le recomanda ptr. aruncari la distanta (marimea 55 la LB e de fapt un 50 cu tamburul mai adanc). Parerea mea e ca ar trebui sa te orientezi catre modelel Okuma Distance, sau alta gama cu tambur longcast - Powerliner, Axeon, modelel noi, Custom Black, Trio, etc.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

Hamradio

Mesaj de Hamradio »

Pt. Gor965.Da, înțeleg unde am greşit, trebuie să mă orientez spre tambur long cast... Întreb : oare dacă folosesc fir de 0.20-0.22 nu ar compensa diferența dintre tamburul de pe Aventa sau Longbow XT... ? Diametrele tamburilor la Lb 65 si Lb 55 sunt la fel ? Doar adâncimea diferă?

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Hamradio scrie:Pt. Gor965.Da, înțeleg unde am greşit, trebuie să mă orientez spre tambur long cast... Întreb : oare dacă folosesc fir de 0.20-0.22 nu ar compensa diferența dintre tamburul de pe Aventa sau Longbow XT... ?

Tamburii sunt prea mici in diametru si pe aceeasi distanta de fir vei avea mai multe bucle, implicit o frecare mai mare la buza tamburului. Dupa 60-70m iesiti de pe un tambur de 50 firul incepe sa se frece tare de buza superioara.
Hamradio scrie:Diametrele tamburilor la Lb 65 si Lb 55 sunt la fel ? Doar adâncimea diferă?
Nu au acelasi diametru! Sunt marimi diferite.
George Iorga
Imagine

Hamradio

Mesaj de Hamradio »

Mulțumesc pt răspunsurile care într-adevăr mă ajută să înțeleg mai bine lansările la distanță. Având diametrele interioare la ambele lansete la primul inel de lângă mulinetă de 30mm câți cm ar trebui să fie diametrul tamburulului mulinetei?
De la căti cm lungime a tamburului putem considera un tambur ca devine Long Cast? Parca sunt oleaca si conice spre varf. Câte grame ar trebui sa aibe mulinetele ca pe timpul lansării să nu se bălangăne prea mult lansetele şi distanța de lansare sa fie cât mai mare?
Am ales Baitfeeder sau Baitrunner că mi se mai întâmplă să tragă şi la a doua lansetă. Am ințeles ca sunt mulinete cu frână rapidă. Am auzit dar nu ştiu cum funcționeaza ceva dispozitiv cu click care se ataşează la mulinete Okuma pentru a se comporta ca si mulinetele cu Baitrunner? Cum e asta?

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Hamradio scrie:Mulțumesc pt răspunsurile care într-adevăr mă ajută să înțeleg mai bine lansările la distanță. Având diametrele interioare la ambele lansete la primul inel de lângă mulinetă de 30mm câți cm ar trebui să fie diametrul tamburulului mulinetei?
Probabil ai inel de plecare de 40 asa ca e mai putin important diametrul tamburului si conteaza mai mult distanta la care e pozitionat acesta pe blank, fata de mandrina.
Hamradio scrie:De la căti cm lungime a tamburului putem considera un tambur ca devine Long Cast? Parca sunt oleaca si conice spre varf. Câte grame ar trebui sa aibe mulinetele ca pe timpul lansării să nu se bălangăne prea mult lansetele şi distanța de lansare sa fie cât mai mare?
Mulientele care se descurca mai bine in aruncari au diametrul tamburului de minim 60mm. O sa gasesti doua tipuri de tamburi longcast...cei supramariti (numiti generic tamburi de 80, sunt mai mari in diametru si mai scurti in inaltime) si cei conici (tamburi de 60, mai mici in diametru si cu lungime mai mare)...cel mai bun exemplu (nu te uita la pret, uita-te la aspectul tamburilor)- Shimano Aerotechnium si Daiwa Basia.
Hamradio scrie:Am ales Baitfeeder sau Baitrunner că mi se mai întâmplă să tragă şi la a doua lansetă. Am ințeles ca sunt mulinete cu frână rapidă. Am auzit dar nu ştiu cum funcționeaza ceva dispozitiv cu click care se ataşează la mulinete Okuma pentru a se comporta ca si mulinetele cu Baitrunner? Cum e asta?
La mulinetele Okuma baitrunnerul poate fi "simulat" ori prin modificarea franei din tambur ori prin inlocuirea fluturelui de frana cu un convertor. Convertorul are o clapa care apasa sau nu pe discurile de frana.
George Iorga
Imagine

Hamradio

Mesaj de Hamradio »

Distanta de la mandrina la primul inel(40mm) e vreo 90 cm la AKX2 iar la a doua lanseta 91.5cm inelul fiind tot de 40mm doar usor inclinat fiind de tip KW-LC.
Care Longcast ar fi mai potrivit cel cu diametrul de 60 cu lungime mai mare conic sau tamburii supramariti de 80 mai mari in diametru si mai scurti in inaltime?
Diametrul tambur la Aventa BF 6000 e 60mm dar oare cat are Longbow XT 5500 dar 6500?
Sunt mai OK dpdv al frecării, lansării tamburii de tip mai vechi cu marginile rotunjite sau acestia mai noi cu marginile interioare şefluite teşite (Exage Catana Stella dar si la Okuma Longbow XT Aventa ) ?
Pentru evita balanganitul pe timpul lansarii D.Mitranescu recomanda o greutate cat mai mica a mulinetei. Nu pt casting ci pt lanseuri cu momitor 30-50gr incarcate decent pt o distanta 80-100-120m cand situtia o cere si in cazul in care nu pot ajunge la asemenea distanțe cu feederele.
Pentru cand trage si la a doua lansetă ar fi mai OK Baitrunner sau frăna rapida sau atasarea unui convertor ?
Pestii vizați : crapi intre 1.5-4kg.
Fir as folosi de 0.18-0.20-0.22. Mi-ar place mai mult un pescuit de finețe(dar si frecarile cu marginile tamburului, cu inelele si cu aerul ar fi mai mici si ar incape mai multe bucle pe aceeasi lungime a firului pe un singur rand dispus pe tambur pe de alta parte ca dezavantaj inerția ar fi mai mica masa firului fiind mai mică).
La feeder folosesc Okuma Ceymar 340 si Okuma Longbow XT 640 fir 0.18. Par OK si la lansare si la drill ca frână-recuperare. Nu am folosit mulinete Longcast până acum.
Oare unde e pus rulmentul in plus la Aventa fata de XT?
Cât e diametrul tamburului la mulinetele Longbow XT 6500 dar la 6600
Mulțumesc pentru ajutor. Sărbători fericite!

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”