DumiD scrie:tranis scrie:Ultima Distance 0.25 extraordinar dpmdv.
Cel mai slab fir cu care am pescuit. Dupa doua partide pe canicula se dezintegra pur si simplu, am crezut ca e facut din plastilina uscata...
Dupa parerea mea, cu asta trebuie sa inceapa un raspuns corect, indiferent de natura produselor vizate in comparatii.
Adica: "am folosit aia, aia, aia,..." si acum folosesc "aia", pentru ca ...
Simpla recomandare a unui singur produs este total limitata ca relevanta, putand sa fie singurul produs folosit vreodata, putand sa fie rezultatul unei comparatii limitate cu produse clar inferioare, sau putand sa fie numai recomandari comerciale.
Raspunsuri avizate, ale unor pescari cu experienta, care au avut acces la mai multe tipuri de fire ( sau produse, la modul general ) , se pierd in multime. Este pacat.
Nu vreau sa se supere nimeni, fiecare poate sa spuna cu ce a ales sa pescuiasca, dar sa nu uitam ca se cere o informatie utila, iar valoarea acesteia este strict legata de experienta celui care o da. Aceasta experienta numai prin exemple se poate demonstra.
Acum, legat de fire. Pe langa toate balivernele trecute pe role, de la rezistenta la UV si pana la cea referitoare la abraziune, firele trebuie sa indeplineasca si alte conditii:
- maleabilitate
- rezistenta la nod
Eu recomand firele maleabile. Verificati acest lucru pe fire groase de 0,40. Desfaceti inainte de achizitie o rola si lasati firul liber atarnat pana la sol. Cu cat sta mai drept, cu atat este mai bun din acest punct de vedere.
Firele maleabile nu pierd din rezistenta la nod la fel de mult ca firele rigide, ies mai usor prin inele si sunt mai placute in utilizare sub toate aspectele.
Singurul lucru pe care il au firele rigide in plus este faptul ca au elongatia mai mica. Adica unde pestele trebuie luat in forta ( agataturi ). In rest, eu nu stiu alte avantaje ale firelor rigide.
Diferente de luat in calcul intre fire nu sunt. Piata a eliminat majoritatea firelor proaste.
O sinteza a recomandarii mele:
1. Verificati maleabilitatea.
2. Verificati grosimea reala a firului ! si numai apoi:
3. Verificati rezistenta la nod, chiar si prin comparatie directa, legand doua fire unul de altul.
Separat, pentru cine ia in calcul si aceste aspecte :
4. Raportati eventualele diferenta la diferentele de pret, tinand cont ca majoritatea firelor se schimba pentru ca se ciupesc, se incurca, se rup accidental din mai multe cauze , foarte rar din cauza degradarii .
5. Modul de vanzare, respectiv sa nu aveti pierderi de fir ( resturi pe rola ). Din acest motiv am recomandat intotdeauna incarcarea tamburilor la masina, dupa bobine mari. Pierderile sunt inexistente, nu se plateste rola, iar tamburul se incarca exact cu cat fir trebuie, de cele mai multe ori existand diferente ce pot da peste cap anumite calcule de incadrare in tronsoane pretaiate ( adica: scrie pe mulineta ca intra 500m, iau tambur de 1500m si ma pomenesc ca intra 400m sau 600m, cu pierderi de 300m din acea bobina

).
P.S. implica putin mai multa munca din partea magazinelor si pierderile si le asuma. Oare cine castiga ?!