Verificare asezare fir pe tambur - calibrare mulineta

Lansete, mulinete, fire, carlige, camping, accesorii, etc. Comentati, criticati sau recomandati.

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Marius Mazilu
Puncte: 0

Re: Verificare asezare fir pe tambur - calibrare mulineta

Mesaj de Marius Mazilu »

Multumesc pentru raspuns, chiar nu conteaza dimensiunea firelor? O smecherie trebuie sa fie daca nu au distantiere poate stie cineva si o sa-mi spuna. La mine aduna firul conic baza conului fiind catre frana si eu stiu ca ar mai trebui adaugate saibe.
Nume utilizator schimbat din Chit.

Dan Mitranescu
Veteran

Mesaj de Dan Mitranescu »

...
Fişiere ataşate
asezare fire crap.jpg
asezare fire crap.jpg (311.1 KiB) Vizualizat de 40116 ori

Dan Mitranescu
Veteran

Chit scrie:Multumesc pentru raspuns, chiar nu conteaza dimensiunea firelor? O smecherie trebuie sa fie daca nu au distantiere poate stie cineva si o sa-mi spuna. La mine aduna firul conic baza conului fiind catre frana si eu stiu ca ar mai trebui adaugate saibe.
Fata de o dimensiune medie de fir ( 0,25-0,30 ), daca trecem pe fire de 0,20 atunci trebuie adaugata o saiba, iar daca trecem pe fire de 0,40, trebuie sa scoatem o saiba.

Se scoate cate o saiba la fiecare crestere de o zecime a firului si se scoate cate o saiba pentru fiecare scadere de o zecime a firului.
Asta teoretic.
In practica, recomand fixarea tamburului pe o dimensiune mai mare de fir, deoarece aici sunt problemele. Desfasurarea acestora se face pe inaltime mai mare, mai ales in situatia plantatului la distanta mare, cand se goleste tamburul.

La firele subtiri inaltimea de desfasurare nu este atat de mare incat sa se formeze goluri sau galme pe tamburi, chiar daca acestia nu sant atat de bine reglati din saibe.

Marius Mazilu

Mesaj de Marius Mazilu »

Din imaginile trimise aseaza firul ca in pozitia 4, nu am mai intalnit pana acum mulinete.
Multumesc Dane!
Nume utilizator schimbat din Chit.

Dan Mitranescu
Veteran

Chit scrie:Din imaginile trimise aseaza firul ca in pozitia 4, nu am mai intalnit pana acum mulinete.
Multumesc Dane!
In majoritatea pozelor gasite pe internet cu mulineta respectiva, la fel se aseaza firul.
Asa aseaza mulineta .
Se numeste "asezare conica inversa".
Sunt "prea mic" sa corectez Daiwa, dar sunt sigur ca au gandit ei ceva cand au facut asta ( asezarea conica inversa ). Din limitatele conditii de pescuit pe care le cunosc ..., in comparatie cu ce se poate cere la nivel mondial, nu vad rostul acestei infasurari si nici rostul supradimensionarii tamburului pe spate, daca tot nu urca firul pe zona respectiva, aspect ce ingreuneaza mulineta.

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Chit scrie:Din imaginile trimise aseaza firul ca in pozitia 4, nu am mai intalnit pana acum mulinete.
Multumesc Dane!
E vorba de conicitate inversa, gasita la mai multe modele de la Daiwa (Infinity, Entoh, Emblem, Regal, etc.).
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

Dan Mitranescu
Veteran

Alin Galbenu scrie:Fara saibe. Nici nu exista pt ele..
Incearca asezarea firului cu un 0,40 .

Dan Mitranescu
Veteran

gor965 scrie:
Multumesc Dane!
E vorba de conicitate inversa, gasita la mai multe modele de la Daiwa (Infinity, Entoh, Emblem, Regal, etc.).
Stii cumva cum au argumentat conicitatea inversa ?
Sau este numai nevoia de a fi deosebita? :)

gor965
Moderator

Mesaj de gor965 »

Dan Mitranescu scrie:
Era vorba ca sub nici o forma nu se mai produc peruci, buclele din spate avand intotdeauna in fata lor (deci pe directia de iesire de pe tambur) alte bucle mai mari, care le tin pe loc pana le vine randul sa iasa de pe tambur. Mai era vorba si de o frecare mai redusa a firului cu buza tamburului la buclele din zona de varf.
Varga sa fi fost din fier...ce brand aveam !!!
George Iorga
Imagine

Dan Mitranescu
Veteran

gor965 scrie:
Dan Mitranescu scrie:
Era vorba ca sub nici o forma nu se mai produc peruci, buclele din spate avand intotdeauna in fata lor (deci pe directia de iesire de pe tambur) alte bucle mai mari, care le tin pe loc pana le vine randul sa iasa de pe tambur. Mai era vorba si de o frecare mai redusa la buclele din varful tamburului.
Pai si cand au facut Basia la banii aia, nu s-au gandit la asta ? :)
Si dovada ca se poate arunca fara griji cu orice infasurare ( atat timp cat este dreapta pe toata lungimea tamburului ) o intalnim la zeci de modele. Deci ?...

Buclele pleaca de pe tambur numai in situatia in care sunt diferente bruste de nivel pe suprafata de infasurare.
Este zona unde spirele "cad" din partea mai inalta, isi slabesc strangerea, se amesteca din punct de vedere al ordinii de iesire de pe tambur si astfel se agata intre ele cand lansam .
De pe o asezare dreapta firele nu pleaca niciodata cu bucle, indiferent care este conicitatea.
Conicitatea "normala" asigura o desfasurare mai usoara, fara frecari.
Parerea mea.

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Comentarii Echipament Crap”