viorel dulamita scrie:...daca noaptea lumina ii sperie asa de tare, cum de reusesc sa "prinda" braconierii cu "furculita" si lampa cu carbid ...
...salmonidele se preteaza a fi prinse a la furchette..........
...dar ce, astea sunt...zburatoare ...
Scuze de off-topic.
Lanterna e f buna pina in momentul cind crapul ajunge in apropierea malului, dupa care sa ramina lumina facuta de luna.
Cred ca a-ti avut situatii cind a-ti scos crapi si fara lanterna, cind au fost mai...linistiti ?
eu cred ca pestele simte durerea provocata de carlig si drill-ul aferent.
nu stiu intensitatea acesteia (probabil mai mica), insa am simtit la mana cum se comporta in drill un crap intepat in gura fata de unul agatat accidental de o aripioara (sau coada).
basca, sunt evidente convulsiile crapului cand incercam sa scoatem un carlig mai bine patruns si - automat - sfartecam carnea din gura.
de asemenea, nu cred ca se poate compara reactia la lumina a unui crap in libertate cu a unuia aflat agatat de gura si al cativa metri de mal si - implicit - minciog.
bref, eu zic ca lumina pusa in ochi la mal agita suplimentar pestele.
normal ca simte, problema este ca nu stim cum proceseaza creierul lui informatia venita de la nervii din buze...probabil mult mai simplu ca la om, care simte durerea, ceva de genul "pericol" si atat
am prins si eu pesti din alte parti decat de gura...e cu totul altceva, dar nu ca ar simtii altfel de durere ci doar pentru ca are o libertate de miscare mult mai mare
am mai observat ceva, ii pui lumina in ochi la mal, dar pana-l pompezi se cam obisnuieste cu ea, in schimb cand se apropie de minciog si-l simte, o ia la sanatoasa
andrei vladeanu scrie:
bref, eu zic ca lumina pusa in ochi la mal agita suplimentar pestele.
e normal sa-l agite... eu zic ca e un gest reflex de a -si feri ochii de lumina puternica.. si tie daca ti-ar pune unu' lanterna in ochi noaptea ai tendinta de a-ti feri privirea...intorci capul sau duci mana la ochi...si vara ,ziua,cand e lumina puternica e foarte agitat cand il scoti pe saltea...eu ii acopar cu un sac de peste ud pana eliberez mntura si sa vezi ce linistiti stau ...ca la tzatza masii
doar cand vom taia ultimul pom,vom asfalta ultima palma de pamant si vom prinde ultimul peste,vom realiza ca nu putem manca...bani
"Majoritateta pestilor au ceea ce se numeste vedere monoculara.
Adica vad in doua directii in aceelasi timp si sunt incapabili de a infoca un obiect cu amandoi ochii.
Nu pot infoca la distante mari si limita unei vederi clare este in jur de 45 cm.
Alt aspect ar fi ca nu au pleoape si cat ar vrea nu poate sa nu vada ceea ce are in fata lui, deci lumina il va deranja tot timpul, indiferent ca este sau nu cu acul in gura.
La om diferenta o face irisul ochiului, se dilata sau se micsoreaza ca diafragma unui aparat foto si permite intrarea
unei cantitati de lumina mai mica sau mai mare, regleaza perceptia luminii.
La majoritatea pestilor irisul ochiului are o deschidere fixa si este incapabil sa adapteze intrarea luminii in diversele nivele de intensitate la care este expus.
Totusi el regleaza asta prin fotoreceptoare, celulele speciale sensibile la lumina aflata pe retina.
La fel ca si la om au celule bastonas si celule conice la nivelul retinei.
Celulele bastonas sunt receptorii pentru lumina putina si cele conice pentru lumina intensa, cum ar fi lumina zilei si fiecare gen de celule
nu mai lucreaza cand lumina ajunge in limitele suportate, lumina joasa sau inalta .
In periodele de lumina puternica celulele conice se retrag in adancimea retinei unde sunt protejate de celule foarte pigmentate.
Cand lumina se schimba si ajunge la intensitate mica pozitia fotoreceptorilor se inverseaza dar nu destul de rapid, procesul poate dura chiar si 3 ore.
Noaptea celulele bastonas predomina pe suprafata retinei si raman acolo cateva ore pana cand incepe procesul invers, ajutat de o forma de ceas biologic care pregateste ochiul pentru lumina zilei, se pare ca ciprinidele au aceasta problema.
Acest proces poate incepe cu cateva ore inainte de rasaritul soarelui.
In comparatie cu vederea omului pestii, se poate spune, sunt miopi sau scurti de vedere si in general cand pestele se odihneste ochii stau de veghe observand tot ceea ce este apropiat, nu poate mai departe."
Am incercat sa fac o traducere cat mai exacta dupa o pagina web din Chile de fly-fishing, scrisa de un profesor in biologie, articolul e mare rau si vorbeste de toate