Strategii pt concurs

Cum prindem crapi? Prin ce metode, ce tactici, ce tehnici de pescuit folosim?

Moderatori: Alin Galbenu, Bogdan Zaharia, odoctee

Scrie răspuns
Vali Vesa
pescar de competitie
Puncte: 0

Mesaj de Vali Vesa »

legio1083 scrie:@ Vali Vesa
Era un articol scris de Paysly in care explica cum face el sa functioneze un blow back pe carlige cu tija arcuita, daca nu ma insel, si folosea snowman... nu imi aduc aminte sa fi spus ca poate fi folosit si cu scufundatoare... sau ma inseala memoria.

@ Maestrul Rosioru

Hai ca daca tot am deschis topic despre ten fara sa caut in arhiva o mai scot eu cumva la capat cu lumea....poate s-o-ndura careva sa-mi dea un linck...
da faza asta cu BARAJELE de nada cred eu ca merita unpic discutata..
Sincer n-am folosit niciodata asa ceva, nu stiu cum functioneaza si nici cand functiuneaza...

Daca nu deranjez prea mult, cateva vorbe... va rog...... :roll:
Vezi postul de mai sus. Poate fi un raspuns. Oricum iti garantez ca am prins (crap) cu fs5 cu boilies normal (scufundator). Si oricum, am renuntat la aceste carlige atata timp cat am avut rezultate mult mai bune cu Gamakatsu si Korda.
La subiectul "baraje de nada" il invit pe Maestrul Rosioru sa raspunda, fiind subiect dezvoltat de domnia sa.
Clubul Sportiv Ovidius Constanta

cornel rosioru
maestru emerit

Mesaj de cornel rosioru »

Pai hai sa ne intoarcem tot la Dirvari.
Am mai spus, am cazut pe un sector unde erau multi pescari cu experienta.
I-am dat greu de cap. Am pierdut cam 30 de ore pina ne-am prins ce si cum.
Cind in sfirsit i-am dat de cap si incepusem sa prindem, Hamude si Manaf care erau 2 standuri in stinga noastra, il ghicesc si ei, prinzind intr-un ritm dracesc. Ne suflau in ceafa, asa ca trebuia facut ceva.
Pestele venea din dreapta de undeva din canal. Asta insemna ca trecea pe la noi, ciugulea si se duce mai departe.
Asa ca am facut pe la 100m. un pat intins de graunte si spartura de boilies, iar in partea stinga am nadit o linie incepind de la 100m. pina la 5 m. de mal.
In felul acesta pestele a ramas in fata noastra, iar trasaturile lui Hamude s-au rarit. In dreapta nu avea rost sa baram pt. ca pestele de acolo venea. Am facut patul masiv la 100 m. pt. al aduce si tine pe loc.
Cam asa se face un baraj in timpul concursului. Pt asta insa trebuie sa ai ceva experienta, altfel se poate intoarce impotriva ta.
Trebuie sa mai precizez ca in fata aveam o deschidere foarte mare de apa. Asa ca nu aveam nevoie sa ma feresc de cei de pe partea opusa.
Barajele se fac in concurs, in functie de locul pe care stai, vecinii pe care ii ai, distanta la care pescuiesti fata de vecini, etc.
Cornel Rosioru ,
ASOCIATIA PESCARILOR DE CRAP DIN ROMANIA. www.crapmania.ro

legio1083

Mesaj de legio1083 »

@Maestrul Rosioru

Da... interesant. Si dupa ce s-a expus problema pare atat de simplu si atat de logic... da Doamne romanului mintea cea de peurma!
Acum dupa ce am citit... cred ca ma intorc la topicul acela cu cat de mult e prea mult, sa vad daca nu cumva se leaga cateva lucruri acuma.
Pestele vine din stanla spre dreapta ...inseamna ca la lansetele din stanga trag cei mai multi pesti? asa se poate interpreta directia sin care vin pestii?
:roll:

Deci sa vad daca am inteles bine...
Nadire extinsa pe toata tarlaua si baraj de nada consistent pt a determina pestiucuk sa se intoarca in zona nadita superficial si extins, dand peste farfuriile cu papa din preajma monturilor.... :twisted:
Ar fi interesant de gasit si ceva solutii de scapare din situatiile in care vecinii iti trantesc basculanta de nada si dai din buze ... :?

@ Vali Vesa
Ce model de Gamakarzu folosesti de obicei? eu ii dadem in nara cu specimen sau cu pop up care mi s-au parut foarte versatile atat ca unpic fragile pe varf,,, se ciobesc usor.
Eu de exemplu am descoperit un plic de carlige DUEL culese de prin Italia, fara ochet, dar sincer sa fiu cu exceprtia faptului ca sunt putin deficitare ca capitolul legatura, cel putin la boabe de porumb sunt excelente! ca sa nu mai spun ca sunt cele mai ascutite din cate mi-au recut prin mana. Bat korda, bat fox bat Gama....owner....
TOT!!!
:twisted:

Cine e curios sau sceptic ne vedem la Darvari si comparam.........
:lol:
Legio - Patria Nostra !

Vali Vesa
pescar de competitie

Mesaj de Vali Vesa »

legio,

gamakatsu - la fel ca tine, plus korda wide gap.
Clubul Sportiv Ovidius Constanta

cornel rosioru
maestru emerit

@legio
Eu am expus un caz. Asta nu inseamna ca e perfect valabil pt. orice balta, orice loc si orice concurs.
De directia din care vin pestii iti dai seama dupa conformatia locului.
De exemplu la Tincabesti in pozitia in care eram pestele venea de undeva din fata.
In situatia cind ai pe linga tine echipe care nadesc din abundenta trebuie sa te orientezi.
Daca pescuiesc la 70, 80m. tu iesi cit se poate mai departe si invers.
De asta spuneam ca o tehnica folosita intr-un comcurs nu e valabila oricind si oriunde.
Cu timpul experienta te invata.
Cornel Rosioru ,

legio1083

Mesaj de legio1083 »

MAestre, cred ca la faza cu barajele m-am prins.
da la cealalta cu directia din care vine pestele sunt inca in ceata... ori n-am facut mare lucru daca am una fara cealalta.
corect?
au asa zic.

spre exemplu intr-un lac "de buzunar" nu mai lat de 100m si nu mai lung de 2-3 km presupun ca pestele face "raliu" printre stufurile si ochiurile din stuful din coada si apoi o taie spre stavilar la apa adanca. marsaluind de-a lungul pragurilor si marginilot ce delimiteaza 2 tipuri de subsrtat. Bun.... daca a ajuns la stavilar , in anumite conditii (si bine ar fi daca as avea habar care sunt alea...) o rade inapoi spre apa mica, in coada. Asta e un exemplu destul de interesant pe care mi-as dori sa-i dau de cap. Pe astfel de apa cum pot eu determina directia din care vine pestele altfel decat dupa aparitiile le suprafata apei ce se muta inr-o anumita directie, si dupa ordinea trasaturilor la lansetele dintr-o anumita parte......
E grele.... Zau asa! :oops:
Legio - Patria Nostra !

cornel rosioru
maestru emerit

@legio
Daca spui ca exista stuf pe acea balta, pestele sta acolo, dar sigur iese si urmeaza niste trasee dupa hrana.
Acum trebuie sa faci si tu masuratori si sa perii fundul lacucului sa stabilesti unde sunt platourile si pragurile.
Pe urma e bine sa stii pe unde intra si pe unde iese apa. Acolo pe timp da canicula ii place pestelui sa stea.
Daca gasesti platoul, ai sa vezi ca pestele sta mai mult timp sa manince. Daca nimeresti un loc de trecere ai sa vezi ca prinzi peste sporadic.
Dar iti spun din nou. Toate astea le afli stind pe balta si incercind.
Mai poti cere informatii de la paznicii baltii si de ce nu de la pescari.
De ce crezi tu ca se spune despre un pescar care stie sa citeasca apa ca e mare? Pentru ca sunt putini cei ce stiu sa faca acest lucru. Si iti trebuie multa experienta.
Cornel Rosioru ,

legio1083

Mesaj de legio1083 »

Apa intra prin partea cu stuf. Prin zona aia sunt si ochiuri de apa libera da nu se fac standuri de concurs pt ca nu e loc pe mal. Ar mai fi o treaba cu o peninsula care intra cam o treime din latimea lacului fata de mal si care iti garanteaaza un oarecare control asupra traficului pestelui dinspre un capat al lacului la celalalt. Pragurile in primul rand le consider ca zone de hranire pt ca albia coboara foarte lin si e posibil ca pestele sa aiba o atractie aparte pt o structura de genul asta. Platourile sunt foarte putine sau lipsesc si e mai mult ca probabil sa nu am vreunul in stand,asadar imi ramane doar varianta atrageri si apoi retinerii pestelui pe prag sau in lipsa acestuia pe o zona de demarcatie intre vegetatie si fund curat sau intre fund malos si fund tare. Asa zic eu care nu sunt decat novice in carpfishing ,mai degraba un amator pasionat. Ar fi absurd sa ma arunc cu capul inainte fara sa imi pun cateva probleme inainte de a stabili ce si cum trebuie facut pt a scoate maximim de potential din locul tras.
Apropo de stuf... pe malul opus unde nu cred ca se vor pune standuri e o zona de fund tare, nisipos si pe mal e struf . Papica si zona de interes as zice eu in conditiile unde fundul e oarecum regulat si nespectaculos in ceea ce priveste diferentele de structura (densitate a substratului sau cantitate de vegetatie )... :roll:
Deci la iesire sau la evacuare... unde misca apa sta pestiucul...asta e chiar interesant, desi era doar o banuiala de-a mea, neconfirmate de nimeni pana acum.

O chestie interesanta...Marti am fost cateva ore la un pescuit viteza tot pe o balta de buzunar si neavand timp sa sondez apa m-am orientat dupa activitatea matinala a pestilor, cat timp imi pregateam nada.
Problema e ca pestii cei mai mari i-am prins langa malul opus in apopierea unor copaci prabusiti in apa unde nu am vazut semne de nici un fel la suprafata, iar cei mai multi in larg, la departare pe canalul "albie" din mijlocul lacului unde am vazut activitate dimineata si unde nu ajungea nimeni cu lansetele pt a-l deranja. Momotor , boabe pe fir de par flotante... o intrebare am; dece nu si-a tradat prezenta crapul ala din ragalii daca tot era acolo (pt ca am mai avut rateu pana sa-l prind pe respectivul...) ?
Rspect!
Legio - Patria Nostra !

cornel rosioru
maestru emerit

Locurile cu ragalii si pomi cazuti intotdeauna tin peste.
Acolo ( in apropiere) trebuie nadit. Dar nu f. mult. In acel loc s-ar putea sa aiba si mincare, asa ca doar il faci curios. Va fii tentat sa incerce si altceva. Daca pune botul ii mai dai un pic.
In partea cu stuf unde zici ca intra apa, sigur e casa lui. Acolo are unde sa se ascunda si apa e oxigenata.
Pe balta unde ai fost ultima data, zici ca si-a semnalat prezenta mai departe de stuf. Pai poate iesise dupa hrana. Acolo probabil era un platou ceva unde se hranea.
Cu cit ai sa umbli mai mult pe balta cu atit ai sa intelegi mai multe lucruri.
Cornel Rosioru ,

legio1083

Mesaj de legio1083 »

Imi mai veni in minte o trasnaie......

Cum se poate prinde peste inaintea celorlalti cand toata lumea in secunda zero de la start se apuca si rastorna basculanta de nada in apa? Asta in conditiile in care standurile sunt FOARTE apropiate si balta e micutza.... cu alte cuvinte aglomeratie. E o solutie sa nu dai nimic ci doar momitorul sau punga de pva?

Legio - Patria Nostra !

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnici si Tactici de Pescuit la Crap”