Eu zic sa iei o mana de uruiala sau urluiala(ca tot aia e) si sa te apuci sa faci un test dintr-o cantitate mica ca oricum e iarna si ne plictisim.Pana nu incerci,nu ai cum sa stii.Depinde de granulatia uruielii.Mai intai incearca s-o legi cu lapte de pb pt ca e varianta mai simpla.Dak nu vrea,apuca-te si fa-o ca mamaliga,exact cum Mitranescu,Baboieru si altii au tot explicat si aratat pe forumuri.Si dak nici asa nu mere....vorba lu Mitranescu...ia niste aracet si ai terminat problema
Spor la treaba!
Eu am facut asta vara, inghite destul de multa apa pentru 2 bulgari. Unul l-am pus in apa si altul l-am spart eu in doua, se desprindea destul de greu daca-l rup.
O sa fac o mamaliga & bulgari intr-o partida de 24h
As vrea sa va impartasesc si eu ceva legat de o nada pe care o folosesc si acum.
"De loc" sunt din Bucu, IL, iar aproape de sat erau 8 balti unde pescuiam - Stancuta, Lazareni, Iezer, Ograda, Tandarei, Murgeanca si 2 coturi taiate din râul Ialomita (unul lanaga Bucu si unul langa Marculesti). Pana la 14 ani am pescuit impreuna cu tatal meu in aceste balti si nu aveam la dispozitie "nebuniile" de arome existente astazi. De la tatal meu am invatat cea mai simpla si extrem de buna nada, pe care am folosit-o foarte eficient:
- seara, inaintea plecarii la pescuit, puneam la umflat grau in proportiile urmatoare: 1 kg grau, 1/2 litri lapte vaca, 1 litru apa;
- dimineata, inainte de plecare, amestecam 3-4 kg uruiala de cereale (porumb, floarea soarelui, soia, grau) cu graul si umezeam nada cat sa fie posibila modelarea de "bulgari";
- cand ajungeam la balta, verificam daca mai trebuie umezita sau nu nada si o foloseam pe intrega partida de pescuit.
Imi amintesca faptul ca se crea un nor alb cand aruncam bulgarii in apa si caraseii mici "fierbeau" la suprafata dupa particulele plutitoare.
Aveam zile cand "vecinii" de balta luau 7-10 carasi, noi aveam 35-40 buc. Deci pot sa spun ca nada lucreaza foarte bine pentru pescuitul la stationar (acum o folosesc in cosuletele de feeder).
As mai vrea sa adaug faptul ca atunci cand iesea porumbul in lapte faceam un plus la nada:
- cand amestecam nada dimineata taiam si boabele de pe 2 stiuleti de porumb in lapte;
- pe balta, cand verificam ultima oara nada mai adaugam boabele de pe 1 stiulete.
Fiind copil (la 14 ani am plecat din sat), pescuind doar cu bete de stuf sau trestie de zahar, am avut multe experiente privind rupturile, dar va spun ca nada de mai sus este extrem de buna.
Actualmente, folosesc tot un mix de grau, uruiala de cereale cu adaos de micropelete de soia (pentru granulatie), luate din targul de cereale de la Constanta (spre Ovidiu), dar mai adaug si arome (de obicei Sensas - miere, scopex, capsuna, porumb dulce, etc) si pot spune ca place pestilor de pe Siutghiol. Dar la baza utilizez in continuare uruiala de cereale.
Va recomand sa incercati, mai ales pe ape salbatice, s-ar putea sa vedeti ca aveti o nada buna cu bani putini!
Pentru legarea nadei:
Cand pun uruiala pentru feeder folosesc 2 chestii:
- una este colant-carp-expert-sticky-grain cu diverse arome (sau alte colante de acest gen) si folosesc cat este nevoie ca sa obtin consistenta dorita (cam 2 pachete la 1 galeata de mix)
- daca nu am la mine sau mai am nevoie de colant, folosesc pamantul de pe mal (pe malul Dunarii sunt aluviunile depuse care au consitenţă de nisip - dar de fapt este pamant foarte bun pentru legarea nadei - si fac nada colanta cum vreau eu).
Un alt exemplu!
Cand vreau sa fac un pat de nada sa dau la crap pe Dunare, fac urmatoarea reteta:
- uruiala, amestecata cu porumb fiert (nu de conserva, porumb tare fiert).
- iau mâl de pe mal si il amestec cu mixul meu (fără să adaug apă deloc), il fac in forma de cărămizi si il las un pic la soare, sa prinda o pojghita de pamant uscat.
Apoi le arunc in locul unde vreau sa momesc, incepe apa sa "spele" caramizile, eliberand uruiala si porumbul in timp, nu totul odata. Si da rezultate metoda, pentru simplul motiv ca tine porumbul pe vad.
Nu prea merge la balta, ca nu este curent sa spele malul de pe boabe.
Chiar aşa, cum zice Mircea..un pic de făină de grâu... Şi eu fac nada tot din uruiala... Mai nou, am găsit la o moară locală amidon de porumb. Şi pot spune că leagă foarte bine..ba mai mult, face şi un pic de norişor în apă. Ce mai adaug eu (şi aici vreau să mă sfătuiţi dacă fac bine) este nişte făină de oase, amestecată cu făină de sânge...are un miros insuportabil (făina o iau de la o fabrica de domeniu. Îmi iau câte un sac primăvara şi am tot sezonul). Numai bine şi fire întinse!