Ce inseamna un loc bun si cum se naste el ?

Concursuri de crap. Anunturi, regulamente, inscrieri, desfasurare, clasamente, foto, concluzii.

Moderatori: odoctee, Irinel Nitu

EX-UL
pescar de competitie
Puncte: 0

Ce inseamna un loc bun si cum se naste el ?

Mesaj de EX-UL »

Am o chestie pe care vreau sa o scriu de mult si nu am avut prilejul pina acum . Dar uitati despre ce e vorba .
Ce inseamna un loc bun ? Pe scurt fara filozofii , un loc care tine peste si care iti ofera atit tie posibilitatile de a elimina timpul necesar nadirii initiale , care sa iti aduca pestele in fata , in timp , dar ii ofera si pestelui niste structuri specifice in care el se simte protejat , umbla si gaseste MEREU de mincare . Nu stiu daca este completa descrierea dar in principu e vorba de GASI PESTELE IN FATA pe un loc clasic de hranire , pe care se hraneste de la inceput , sau pe care il va vizita in scurt timp .

Sunt exemple clare de astfel de locuri - nu cred ca este cazul aici sa le reiterez .
Culmea este ca si in afara concursurilor cei care merg la pescuit pe balti merge TOT pe aceste locuri ( este normal ! ) si intretin permanent cu hrana ( mai buna sau mai rea ) tocmai aceste locuri bune . Citi dintre voi isi aleg sa pescuiasca la un antrenament pe Avicola 5 , sectorul de mijloc de la Hobaia , in capatul Y-ului de la Darvari , samd ... ? Citi dintre voi sunt convinsi ca niste locuri proaste sunt proaste din start sau nu sunt "cultivate" cu atentie , pe timpul sezonului , astfel incit sa se creeze obiceiuri multiple de hrana crapilor.
Nu vreau sa fabulez - dar am experienta unor locuri ca Vernescu ( care era apreciat pentru facilitatile de campare ) si ale Parcarii ( la fel ) pe Tincabesti .
Pe ambele locuri , am avut supriza , beneficiind si de o nada de mare calitate ( mersi Senzor si RH ! ) , sa vad ca te poti bate la primele locuri
( au fost 2 locuri secunde ), doar pentru faptul ca am insistat cu nada si crapii au venit pina la capat . Culmea este ca au si mincat pe pat si chiar cu plecare si nu mai dadeau semne ca vor sa plece in alta parte .
Sa fii fost lipsa stiuta de crapi a oportunitatii de "hrana" sau prezenta aleatorie a hranei pe aceste locuri , un motiv care face initial crapii sa te viziteze discret la inceput ? Ceva de genul , daca tot nu gasesc nimic 300 zile pe an prin acele locuri , ce rost are sa merg ACUM pina acolo sa imi consum energie ? Ma duc unde stiu eu ca imi da cineva mereu de mincare , bun sau rau , ce mai conteaza ? Macar gasesc ceva !

Daca aceste locuri ( sunt numai 2 dintre ele ) ar fi beneficiat de un pescuit la fel de intensiv ca Avicola 1 , Gorgan sau Pontonul 1 , poate ca in timp situatia se echilibreaza . Sau poate lucrurile se schimba de la an la an .

Eu cred ca nu e politica buna pentru patronii de balta care vor sa isi echilibreze standurile sa permita saptamina de saptamina accesul pescarilor pe anumite locuri fierbinti . Pescuind prin rotatie TOATE locurile din balta , se pot naste surprize . Altfel sa zicem la digul frint se pescuieste numai de pescari de concurs ( care prezinta garantii ca se descurca cu atita peste si nu il ranesc ) , care oricum dau cu nada buna , si sa zicem in Y se pescuieste numai cu mamaliga . Cum dracu sa echilibram locurile cind noi prin insusi modul de "gestionare" a locurilor de pescuit , facilitam chestia asta . Exemplul este valabil si pe Tincabesti si pe Hobaia .

E o ideea - poate e un gind aiurea , dar eu vroiam de mult sa il spun . Astept comentariile voastre .

cornelserbu
Veteran

Mesaj de cornelserbu »

nu cred ca-i poti obliga pe proprietarii de balti sa faca asa ceva si nici ei la randul lor pe pescarii abonati...cred ca din punctul asta de vedere, trebuie sa ne multumim cu ce avem, iar in concursuri, cand cadem pe astfel de locuri nu ne ramane decat sa incercam sa facem ce-ai facut si tu la parcare...
Cornel Serbu
Friends Carp Team

EX-UL
pescar de competitie

Mesaj de EX-UL »

Aici am ceva dubii Cornele ! Uite iti dau un exemplu - la magazin pentru ce faci reclama si incerci sa vinzi mai mult ? Chestii care merg greu pe tejghea ! - pentru ca alea "beton" se vind singure ! De ce faci asta ? Pentru ca simti ca se poate castiga din orice produs pe care il ai in magazin !

Exista o regula de marketing - 80 % din castiguri sunt date de 20 % din produse ( care nu necesita reclama ) . Reciproca e valabila si se aplica mereu ! Asa este si cu concursurile de pescuit - 80 % cotizeaza sa castige veniturile acei 20 % din cei care care participa ! E dovedita matematic asa ca te rog sa nu ma contrazici aici .

De ce nu s-ar incerca de catre gospodarii baltii o nivelare in ceea ce priveste cuantumul de hrana alocat fiecarui loc ? Eu ma ofer voluntar , dar daca sunt numai eu - e egal cu zero . Trebuie ca toti sa ne mobilizam si sa incercam sa pescuim si pe locuri proaste cind mergem la antrenament - pentru ca avem 80 % sanse sa cadem pe acest locuri dupa tragerea la sorti . Si sa stii ca eu am pescuit si pe la Dinamo si pe linga 2 standuri stinga de Scaldatoare si la dreapta de Salcie , pentru ca ma gindeam ca ma ajuta sa stiu locurile la o adica . Si sa stii ca nu mi-am batut joc .

Sigur ca toata lumea cind vine pe balta , prin prisma renumelui vrea cele mai bune locuri ca sa prinda peste mult , dar eu zic ca un astfel de "moratoriu de echilibrare a standurilor" , care s-ar aplica la toti pescarii , nu ar face decit sa ne creasca pasiunea si interesarea vizavi de intreaga garla ( cum s-o chema ea )

cornelserbu
Veteran

Mesaj de cornelserbu »

Val, tu ai pefecta dreptate, dar la randul meu iti dau si eu un exemplu: numarul mare de concursuri la care am participat anul trecut, m-a facut sa nu am deloc timp de antrenamente (si eu folosesc la un antrenment doar un loc prost), iar cei care se duc doar de placere, nu vor alege niciodata locurile slab cotate
Cornel Serbu
Friends Carp Team

EX-UL
pescar de competitie

Mesaj de EX-UL »

cornelserbu scrie:Val, tu ai pefecta dreptate, dar la randul meu iti dau si eu un exemplu: numarul mare de concursuri la care am participat anul trecut, m-a facut sa nu am deloc timp de antrenamente (si eu folosesc la un antrenment doar un loc prost), iar cei care se duc doar de placere, nu vor alege niciodata locurile slab cotate
Dar daca patronii de garla vor intelege ca printr-o politica corespunzatoare isi pot echilibra balta - crezi ca cei care merg de placere mai pot avea optiuni ? Pescuiesc unde e liber si unde e voie ! Eu am abonament la Tincabesti de vreo 3 ani - si cind il sun pe Vlad imi spune ce e liber X , Y , Z , etc - daca vreau sa vin - o sa VIN ( it's up to me ) daca nu vreau , stau acasa . E politica lui de garla - ce sa comentez eu ? Nu s-a obligat nimeni fata de mine ca in banii aia de taxa sa imi garanteze si sute de kg de crap prins !

Ca patron de balta trebuie sa exista un echilibru intre ceea ce incasez acum ( din 3-4 locuri ) si ceea ce pot incasa pe viitor din 10-15 locuri de pescuit bune sau excelente . Dar pentru asta nu trebuie sa scrie Val pe site ca patronii de balta sa inteleaga oportunitatea , care culmea face bine tuturor pescarilor .

Dar deja inteleg anumite criterii despre orientarea actuala . Otravim fantanile , parjolim pasunile , Ne simtim bine ! Pe viitor - cui ii pasa ?
Locurile proaste o sa devina si mai proaste , locurile bune o sa devina si mai bune si vor garanta succesul oricarei echipa , inclusiv cu ready - made , samd .
Am credinta ca voi intelegeti ce se intimpla si de aia va scriu - am pretentia sa imi dati si niste solutii la chestia asta .

cornelserbu
Veteran

Mesaj de cornelserbu »

prea multi gandesc de genul "dupa mine potopul" ca sa crezi ca exista solutii la o asa problema...,dar, poate...cine stie, s-o mai schimba lumea si-o intra si romanul in randul ei ?!?
Cornel Serbu
Friends Carp Team

marin laurentiu

Mesaj de marin laurentiu »

@val

problema este ca locurile "fierbinti" au existat pe o balta inainte ca acea balta sa fie calcata de pescar...iar acest lucru este adanc implementat in creierasul minuscul al crapului... pescarul decat l-a descoperit si intretinut(asa cum spuneai si tu)parerea mea este ca in cazul crapului totul se bazeaza pe reflexul conditionat creeat de-a lungul timpului... sa "creezi "alt loc de hranire "artificial" care sa se poata bate cu un loc natural de hranire este ,dupa parerea mea,foarte greu si costisitor...din punctul de vedere al ...marketingului este chiar imposibil...cum ar putea un patron de balta sa impuna unui pescar(platitor de taxa sau abonament) acest lucru??
lasand la o parte baietii de competitie,care pana la urma o pot face si pe asta,doar de dragul de a experimenta,dar care ,din pacate,sant un procent f mic in comparatie cu "restul" clientilor de pe o balta,atunci,cum ii poti impune unuia care vine pe banii lui,nada lui sa "experimenteze" pe balta ta?...
aaaa...sa ma lase nea victor sau d-nul parfene sau d-nul pasat sa pescuiesc moka si sa imi puna la dispozitie si cateva zeci de kg de bile pai atunci pescuiesc unde "vrea" muschii lui...poate pana la urma ii dresez sa sara si din apa ca delfinii sa ia boiliesul din aer :lol: :lol: :lol:
e doar o parere...
doar cand vom taia ultimul pom,vom asfalta ultima palma de pamant si vom prinde ultimul peste,vom realiza ca nu putem manca...bani

marin laurentiu

Mesaj de marin laurentiu »

ps: nea victor a incercat ceva... in asentimentul tau....a scos din concurs(uri) unele din ce le mai "fierbinti" locuri de pe darvari...nu stiu cate relevanta are sau daca va avea vreun impact asupra locurilor preferate de hranire dar...e un pas catre ceea ce spuneai tu.
ps2:nici asa nu e bine...scade cantitatea de peste prins intr-un concurs....ceea ce reprezinta (pana la urma) mandria oricarui patron de balta...
doar cand vom taia ultimul pom,vom asfalta ultima palma de pamant si vom prinde ultimul peste,vom realiza ca nu putem manca...bani

EX-UL
pescar de competitie

Mesaj de EX-UL »

@marin laurentiu

cred ca glumesti - la asa filozofie mai bine nu scriai . Sa-ti dea cineva nada si bani ca sa pescuiesti pe locuri proaste ? Dar cine te crezi prietene ? Ce te califica pe tine sa poti scrie asa mare gogomanie ? Cu postari de astea se duce dracu si topicul asta - ca o dam in altele !

Florentin Iuga

Mesaj de Florentin Iuga »

Val, cred ca-ti doresti, ca noi toti de altfel, imposibilul. Sa incerc sa argumentez. Incep cu exemplul tau cu magazinul. Daca ai carlige de top si carlige proaste iar eu, clientul tau stiu asta, cum ma vei convinge ca odata sa cumpar bune iar data viitoare sa iau proaste? Ma cam pierzi de client. Dar asta nu e un exemplu relevant. Sa intram sub apa. Instinctul de hranire al pestelui este in primul rand un reflex neconditionat, la fel ca si instinctul de aparare. Hranirea poate fi conditionata in ferme piscicole, in bazine artificiale, cu fundul echilibrat pe toata suprafata, cu populatii de peste din aceeasi specie si dimensiuni apropiate. Pe un bazin natural, ma indoiesc ca ii poti crea reflexul conditionat in locuri improprii modului sau de hranire. Cum sa convingi crapul, pe Tancabesti de exemplu, sa se adune constant la hrana, intr-un loc unde misuna somnul mare, sau unde conditiile termice (apa prea mica si calda vara sau prea adanca primavara) ii impun o hranire pasagera? Structurile subacvatice si platourile de hranire existente vor fi locurile vizate predominant de crap. Acolo ii poti crea reflexul conditionat. Poti sa-l faci sa stea mai mult acolo sau sa vina la hranire la anumite momente ale zilei, dar cam atat. Tancabesti, Sarulesti, Darvari sunt balti bogate in hrana (scoici, crustacee, larve si microorganisme care dau valoare proteica sporita bentosului). De aceea indicele de crestere este foarte bun, chiar in conditiile in care pestele nu este hranit in sistem intensiv. Daca adaugam la o balta ca Darvari sau Sarulesti si diferentele mari de adancimi intre un loc si altul, fapt care va face crapul sa prefere o anumita zona, in functie de curentii de fund, temperatura, gradul de oxigenare si nebulozitate, ajungem la concluzia ca variabilele sunt atat de multe, incat pana la urma pestele este cel care ne creaza noua reflexe conditionate. Noi ne asezam pe locurile unde vrea el, nu invers.
Ce vrei mai relevant decat faptul ca anul acesta pe Tancabesti, nu s-a prea castigat de doua ori pe acelasi loc.
Mai am un ultim argument. Eu cand ma duc la un antrenament, ma duc in general sa testez o nada. Cum sa ma asez pe un loc prost? Mai e relevant testul? Sper sa nu ma insel prea tare dar eu asa vad lucrurile. Singura solutie ramane impartirea pe sectoare valorice. Si chiar si asta poate rezerva surprize (vezi boiliesmania de anul acesta).
"Mens agitat molem" (Virgiliu)

senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Concursuri de Pescuit”